Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Overzicht Carnaval 1901 t/m heden

Koudst was het -18.1 oC in 11-02-1929 Zonnigst was het 10.4 uur in 07-03-2011
Warmst was het 17.0 oC in 29-02-1960 Nats was het 16.7 mm in 02-03-1997

In 1979 lag er een pak sneeuw van 10 cm.

Onderstaande overzicht geeft het weersverloop voor de carnavalsdagen weer. De grijze lijn geeft voor de temperatuurverloop het voortschrijdend gemiddelde (V.G.) van 10 jaar. In de legenda wordt het gemiddelde weergegeven van alle jaren.

weer

weer

weer

Voorafgaand aan de christelijke vastentijd wordt traditiegetrouw dit Katholieke feest gevierd. Het was in eerste instantie een eetfestijn, om reserves op te bouwen voor de komende vastentijd. De naam komt van het Latijnse carne vale, wat afscheid van het vlees betekent. In Nederland duurt carnaval (ook wel 'Vastelaovend') van zondag tot en met dinsdag. De woensdag die volgt heet Aswoensdag, daarna begint de vastenperiode, die 40 dagen duurt. Dit is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus Christus in de woestijn vastte. De vastentijd eindigt altijd met pasen. Daarom is de datum van het carnaval altijd afhankelijk van die van pasen.
De vroegst mogelijke carnaval is op 1 februari, de laatst mogelijke datum is 9 maart. De oudste carnavalsstoet van Vlaanderen (sinds 1892) is die van Herenthout in de provincie Antwerpen.

Een belangrijk deel van carnaval zijn de optochten, met praalwagens die gemaakt zijn door de carnavalsverenigingen. De vaak ludieke wagens hebben veelal een onderwerp uit het (lokale) nieuws. Ook de carnavalsfeesten zijn een zeer belangrijk facet van dit feest. In de cafés en kroegen vormen hier de belangrijkste ingrediënten het bier, de polonaise en de vrolijke carnavalsmuziek. Een minder bekende vorm is het carnavalsbal waarbij de feestgangers aan lange tafels zitten. Op het podium vinden de optredens plaats van dansmariekes en buutteredners of tonpraoters, een soort conferenciers.

De carnavals dagen spelen zich in en rond Haaksbergen hoofdzakelijk af op zaterdag, zondag en maandag.

 
Banner

Bezoekers

We hebben 28 gasten online