Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen over het weer in Haaksbergen en aanpassingen van deze website.
Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Er word de lezers een mogelijkheid geboden om reacties onder de berichten te plaatsen.
Klik altijd op de koptekst. Het kan zijn dan een bericht langer is dan wordt weergegeven.

03.06.2018 09:17:57
Erwin

Windmeter werkt weer

Op 2 juni 2018 is de defecte windmeter vervangen door een nieuwe. Vanaf dat moment wordt de juiste data weer doorgestuurd naar het basisstation.
Door het zeer warme weer gevolgd door buien heeft de reparatie iets langer op zich laten wachten dan de bedoeling was.

De defecte windmeter is opgestuurd naar weerstationkopen.nl
Zij gaan bekijken wat er aan de hand is en geven dit vervolgens aan ons door. Dit probleem hadden zij ook nog niet eerder meegemaakt.

Erwin.


Reacties 0  

18.05.2018 10:00:41
Erwin

Storing windmeter

Door een technische storing, opgetreden afgelopen donderdag 17 mei 2018, kunnen wij niet meer beschikken over actuele windsnelheden. De data wordt helaas niet meer doorgegeven. De windrichting werkt nog wel

Er wordt hard gewerkt om de oorzaak te vinden en op te lossen. Zodra de storing is verholpen, melden wij dit middels een nieuw bericht.
Ons excuus voor het tijdelijke ongemak.

Erwin.Reacties 0  

21.08.2017 19:01:47
Erwin

Weercamera werkt weer

De opnames worden weer doorgegeven vanaf zondag 20 augustus 2017.

Erwin.


Reacties 0  

15.08.2017 16:54:52
Erwin

Storing weercamera

Door een technische storing, opgetreden afgelopen maandag 14 augustus 2017, kunnen wij niet meer beschikken over actuele camerabeelden van de weercamera. Er is ergens een missinglink ontstaan tussen de camera en de weercomputer. De camera functioneert zonder problemen maar de opnames worden niet meer doorgegeven.

Dit heeft, helaas, als bijkomend effect dat de cameragegevens niet meer geactualiseerd worden op de hoofdpagina van Weerstation Haaksbergen. Er wordt hard gewerkt om de oorzaak te vinden en op te lossen. Zodra de storing is verholpen, melden wij dit middels een nieuw bericht.
Ons excuus voor het tijdelijke ongemak.

Erwin.Reacties 0  

04.09.2016 10:48:43
Erwin

VWK-bijeenkomst regio Oost op 1 september 2016

Op 1 september was het weer de eerste VWK - bijeenkomst na de bouwvak van regio - Oost bij RTV - Oost in Hengelo (Overijssel). 11 personen waren hierbij aanwezig. Na het bekende Twents Kwartiertje, wat deze avond een half uur duurde mede door een traktatie van Rob, opende Auke, mede voorzitter VWK Regio Oost de bijeenkomst.

Zoals elke avond had Auke weer een mooie agenda opgesteld met een verzameling krantenknipsels uit de afgelopen periode. De tweede helft van augustus kwam ruim aanbod deze avond. Een van de aanwezigen kwam tijdens het doornemen van de agenda met het heugelijke nieuws dat alle 35 KNMI-weerstations minstens 35 jaar in stand worden gehouden en online blijven.

Het gebruikelijke rondje
De aftrap
begon door Paul uit Losser en vond dat er dit jaar sprake was van een vertraagde zomer met het venijn in de staart. Maar deze zomer was wel beter dan die van vorig jaar. Dit jaar valt niet tegen met 35 graden op 20 juli en een hittegolf in augustus met 7 dagen boven de 30 graden.
Ook Johan, woonachtig in Losser, is goed door de zomer gerold. Gelukkig is de lange hittegolf niet gekomen. Wel was het in Europa veel warmer. We hebben het geluk dat Nederland aan de kust ligt. Wel kon hij 1 zonloze dag noteren op 11 augustus. Dit was zo’n typische herfstdag. Hij vond ook dat de KNMI aan het goochelen is met de temperatuur reeksen. Spontaan kwam hierover een kleine discussie opgang.

Wilfred uit Homoet (media meteoroloog bij Weerplaza) vond dat er weinig onweersbuien over Homoet trokken de afgelopen zomer. Helaas voor hem trok er in juni wel eentje over Homoet die gelijk insloeg nabij zijn weerstation. Alle zekeringen vlogen er uit maar zijn weercomputer bleef leven mede dankzij een overspanningbeveiliging. Diverse andere apparaten hadden het wel begeven. Ook een magnetron die twee weken na de inslag weer eens een keer gebruik zou worden deed het niet meer.
Frans uit Enschede kon geen hittegolf noteren eind augustus doordat de zaterdag de temperatuur net onder de 30 graden bleef steken.

Wilco uit Almelo heeft in augustus veel gefietst. Op een dag zag hij vanuit Tubbergen dat er in Wierden grote hoeveelheden neerslag ( 40 – 50mm) naar beneden was gekomen maar in Almelo bleef het niveau steken op 4mm. Hij vroeg zich af wat nu een Teleurstellendezomer is. De KNMI kwam namelijk met dit bericht naar buiten. Ook was er sprake van het typische komkommernieuws over de 0.0 graden in Twente op 11 augustus. Dit bleek niet op 150cm hoogte te zijn maar op 10cm hoogte. Of te wel klomphoogte. Wel werd opgemerkt dat het KNMI weerstation in een soort kom ligt waardoor deze effecten van afkoeling sneller op kunnen treden. Deze afvond was Wilco wel recordhouder wat neerslag betreft. Totaal viel er deze middag 13mm en in losser maar 5.1mm.

Otto vond dat zijn moeder niet meer moet klagen over 1947, dat het een zeer warme zomer was. De KNMI heeft dit nu gecorrigeerd. Hij zat deze zomer aan de kust bij Italië Venetië (wij jaloers) en er was qua weer niets te doen. Wel enkele buitjes, enkele kleine tornadootjes en er was het koud vergeleken met vorig jaar. Vorige jaar ’s nachts temperaturen boven de 25 graden nu rond de 20 graden met een eenmalige afzakker van 14 graden. Dit kwam doordat er die avond een koude luchtstroom over de Alpen trok met koude nachttemperaturen tot gevolg. Ook viel het hem op dat er veel kwallen waren. Kwam dit door de zeetemperatuur en/of klimaatverandering? Volgende keer gaat hij er dieper op in.

Jordi uit Ruurlosebroek (media meteoroloog bij Weeronline) kon net geen hittegolf noteren. In Meddo was het wel raak. Vond de aantal uren zon teleurstellend maar wel prima. Ook was er in Ruurlosebroek weinig onweer te noteren deze zomer en de ADS-dagen waren wat aan de lage kant. Wel kwam hij bijna vast te zitten met zijn auto in Venray tijdens de extreme regenval aldaar. Het viel hem op dat uit de putdeksels eerst een zeer sterk, goed zichtbare, luchtstroming kwam tijdens de hevige buien.
Jordi was het die de 0.0 graden notering van KNMI weerstation Twenthe (met een h) op 11 augustus kenbaar heeft gemaakt in de media met uitdrukkelijke vermelding: op 10cm hoogte. Dit werd in de media al snel 150cm hoogte waarop zijn telefoon de gehele dag roodgloeiend stond en camping bezoekers in Buurse de krant haalden onder de mom van: ‘Koud he !?!’

Afgelopen week (zondag ochtend 28 augustus rond 00:30 uur) kon Rob uit Neede hagelstenen noteren zo groot als kippen eieren tijdens een onweersbui. Daardoor is zijn regenmeter stuk gegaan maar zijn gelukkig de dakpannen heel gebleven. Wel zijn er gaten gevallen in plastic stoelen die buiten stonden en was er veel bladschade waardoor Neede bij daglicht er uit zag of de herfst plotseling was ingevallen. In heel Neede waren er zeer veel schademeldingen door de hagelbui.

Erwin uit Haaksbergen heeft zijn regenmeter vervangen. De oude was in bezit genomen door een spinnen familie waardoor de windsnelheid niet meer correct weergegeven werd. Tijdens de nacht wisseling van 27 op 28 augustus heeft hij intens genoten van de zeer vele lichtflitsen/hittelichten die later overging in een onweersbui met enkele rake klappen in Haaksbergen. In Bentelo werd nog een boerderij getroffen door de bliksem. Het viel hem op dat tijdens de regenbui de temperatuur nagenoeg gelijk bleef en dat de luchtvochtigheid na een lichte stijging zelfs afnam tijdens de regenbui. Ook valt het hem op dat vele appels en peren zeer snel besmet worden door de Monilia schimmel en schurft. Zeer extreem dit jaar. Komt door het warme vochtige weer. Kan nog wat worden met de klimaatverandering.

Presentaties
De prestatie werd dit keer verzorgd door Wilfred en ging over storm chasing / tornado jagen in de USA halverwege mei dit jaar. Hij voorzag de presentatie van een prachtige diaserie en liet op het laats enkele prachtige filmopnames zien om een indruk te krijgen hoe snel een tornado in Amerika kan ontstaan. De gehuurde auto werd weer schadevrij ingeleverd onder het mom van: Wij hebben een natuurfotoreportage gemaakt bij de Rocky Mountains.

Volgende vergadering
De volgende bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 3 november 2016, 19:30 uur bij RTV-Oost in Hengelo (Overijssel). Namens Regio Oost: Erwin Lankheet


Reacties 0  

15.08.2016 18:32:38
Erwin

Eind mei viel het mij op dat de gemeten windsnelheid iets achter bleef met betrekking tot de actuele windsnelheid. Toen is er een nieuwe Anemometer type: 6410 voor de Davis Vantage Pro2 besteld wat enkele dagen later werd afgeleverd.

Helaas lieten de weersomstandigheden het niet toe om de bestaande windsnelheidmeter te vervangen. Dan waaide het te hard, dan weer regende het dan was er weer wat anders aan de hand. Maar vanochtend waren de weersomstandigheden mij gunstig gezind en kon ik letterlijk het dak op om de meter te vervangen.
Je dient hiervoor op de schoorsteen te gaan staan om bij de 2.5m hoge mast te kunnen komen die aan de schoorsteen gemonteerd is. De meter staat op een hoogte van 10m vandaar dat het over een periode van 1.5 uur dan even windstil dient te zijn.

Bij controle van de vervangen windsnelheidmeter was een spinnen familie de oorzaak van het niet juist werken van windsnelheidmeter. Deze meter staat nu op een plek in de fruitboomgaard maar wordt niet meer gebruikt voor het loggen van data alleen voor visueel gebruik.

Mijn verontschuldiging voor het tijdelijk ongemak maar alles werkt nu weer zoals het moet zijn.

De nieuwe Anemometer / Windsnelheidmeter


Reacties 0  

30.04.2016 17:33:28
Erwin

Op 28 april 2016 is RTV Oost bij ons geweest voor opnames voor Mooi Overijssel.
Van de drie uur durende opnames werd de volgende dag maar vier minuten uitgezonden. Het was heel leuk en interessant om hier een keer medewerking aan te verlenen.
Het betreffende artikel van RTV Oost kunt u hier vinden.
De uitzending zelf kunt u hier vinden.


Onderstaand is een kopie van het artikel van RTV Oost.

Het is de hele week al koud en nat. Gaat weerman Erwin Lankheet ons vanavond verlossen met goed nieuws?
'De Piet Paulusma van Haaksbergen', zo wordt Erwin Lankheet ook wel eens genoemd in zijn woonplaats. Erwin houdt het weer dagelijks nauwkeurig in de gaten. Dit doet hij met speciale apparatuur. De meters in zijn tuin sturen alle informatie rechtstreeks door naar zijn computer. Wat hij zo leuk vindt aan het weer? "De extreme weers-verschijnselen en de veranderingen, dat vind ik heel interessant."

Imkervereniging
Erwin is ook al jaren bijenhouder. Hij is lid van de plaatselijke Imkervereniging 'De Heidebloem' en was betrokken bij het Bijenbos dat aangelegd is in Haaksbergen. Bij het bijenhouden speelt het weer ook een grote rol. Onder de tien graden vliegen bijen niet, en boven de 32 ook niet. "Als er onweer op komst is dan worden de bijen stekerig, dus zodoende kun je aan de hand van het gedrag van de bijen het weer voorspellen", vertelt Erwin.

Weerstation
Op zijn website worden alle gegevens geregistreerd en gepubliceerd. Je kunt hierop van alles lezen over het weer rondom Haaksbergen. De historie van het weer, de weersvoorspelling, maar ook weerfoto's worden op de website geplaatst. Wij vroegen Erwin natuurlijk of het komend weekend eindelijk weer lekker fietsweer wordt. Zijn voorspelling zie je in de video!

Enkele foto’s gemaakt bij weerstation Haaksbergen en in het Bijenbos aan de Groeneplasweg tijdens de opnames.

-


Reacties 0  

27.04.2016 05:29:36
Erwin

27 juni 2016
Het laden van de hoofdpagina werkt nu alweer enkele maanden goed.
Binnen 2seconde is de pagina weer geladen.
Met vriendelijke groeten Erwin.

27 april 2016
Sinds afgelopen maandagavond duurt het laden van de hoofdpagina ongeveer 8 seconden.
Het benaderen van de andere pagina’s kennen dit effect niet en verder werkt alles normaal en snel.
Er word hard gewerkt naar het vinden van de oorzaak maar dit is tot op heden nog niet gelukt. Wel is duidelijk geworden dat er geen sprake is van spamaanvallen of Hackers.
We hopen snel het probleem op te lossen. Tot die tijd heeft u helaas even last van dit vertragingseffect en dan alleen voor de hoofdpagina. Daarvoor bieden wij u onze verontschuldiging aan.
Met vriendelijke groeten Erwin.


Reacties 0  

11.01.2016 18:01:36
Erwin

VWK-bijeenkomst regio Oost op 7 januari 2016

Op 7 januari was het weer de eerste VWK-bijeenkomst van regio-Oost bij RTV-Oost in Hengelo (Overijssel). 13 personen waren aanwezig en na een lange rit door de regen en vele files van Rotterdam naar Hengelo schoof Andre Ibbelings nog net op tijd aan.
Na het traditionele bekend Twents kwartiertje, en de ook al weer traditionele Nieuwjaarstraktatie
van Tonny op ‘Vegter’s Rolletjes' gevuld met heerlijke slagroom’ opende Auke Hoekstra, mede voorzitter Regio Oost, de avond.

Auke had weer een interessante agenda opgesteld voor de avond met twee sprekers. Maar door de uitloop kwam er maar een aan bod. Otto komt volgende keer weer aan de beurt.
Door het slechte weer in het Noorden en Noordoosten van ons land, die week met veel ijzel en code rood en oranje, waren enkele VWK-leden uit die richting, begrijpelijkerwijze niet aanwezig. Deze ijzel zorgde op zondag 3 januari in menig Twentse huiskamer voor knipperende lampen. Veroorzaakt door de (van ijzel voorziene) dansende hoogspanningskabels in het Noorden van het land.


Het gebruikelijke rondje
Met zijn allen
waren wij het er over eens dat December 2015 veel te zacht maar ook te nat is verlopen maar dit geld eigenlijk voor heel Europa.
Ook Losser had een warm 2015 met minder warme dagen dan gebruikelijk is maar wel een hittegolf van 37.4°C op 2 juli. Ook kon Losser 43 warmte records noteren over 2015 waarvan de meeste in d
e november en december maanden.
Carl kwam met de opmerking dat december 2015 met afstand het maandrecord met 2°C verbeterde. Het viel hem op dat over de laatste 15 jaar voor elke maand de records bijgesteld konden worden behalve voor de maanden mei en juni. Deze twee maanden hebben nog stok oude records. Bij Wilco kwam de minimum temperatuur in december zelfs hoger te liggen dan wat voor de maanden oktober en november gebruikelijk is. Hij vond het verschil, de afgelopen dagen tussen Haaksbergen en Hardenberg opmerkelijk. In Haaksbergen temperaturen boven +2°C en in Hardenberg temperaturen onder -2°C op hetzelfde tijdstip. In de Lutte bracht 2015 een warmterecord tot stand van 37.7°C. Die dag was het heet met heel veel zon. Door de ijzel was het in de Lutte de eerste week van 2016 ook spekglad geworden. November werd zelfs de natste maand sinds 1944.

In Haaksbergen heeft de Decemberlente ook zijn sporen achtergelaten en is de natuur de kluts behoorlijk kwijt. Eind december stond de dwergkwee-haag volledig in bloei met rode bloemen. Normaal bloeit deze plant in maart. Ook de bijen vlogen en kwamen zelfs terug met stuifmeel. Het vervelende van de warme november en december maand is dat de fruitbomen niet in winterrust zijn gekomen en de knoppen alweer beginnen te zwellen. Bij een te strenge vorst wordt het in 2016 dan weinig appels, peren, kersen en pruimen plukken. Op 6 januari de eerste ijsdag in Haaksbergen sinds 11 maart 2013.
Otto kwam met een triest verhaal. Zijn Drone, voorzien van een klein weerstationnetje, is op 17 december weggevlogen. Als je op een hoogte van 400m met een 20km/uur snelle Drone tegen een windkracht-7 in wilt vliegen wil deze nog wel eens van de gewenste richting afwijken. Met als gevolg Lost-Drone. In koor werd er even gezongen ‘Die zien wij nooit meer... terug’. Helaas heeft Otto de Drone niet meer terug gevonden. Andre kwam nog met een tip om over te stappen op een met helium gevulde ballon met een gevuld bekertje met elektronica om weermetingen op grote hoogte uit te voeren. Door de elektronica is de ballon met beker altijd weer terug te vinden. Otto nodigde ons uit voor de opening van zijn buienfototentoonstelling ‘my Rain Family’ in boekhandel Broekhuis in Enschede komende 20 februari om 14:30 uur. De opening wordt verricht door Ton ten Hove.

Ronnie heeft zijn project ‘Neerslagmeter 2015’ afgerond en het viel hem op dat de regenmeters met een Tippet-Bucket systeem niet altijd even betrouwbaar zijn. Een uitgebreid verslag kunt u vinden op zijn website. Ga dan vervolgens naar ‘Project neerslagmeter 2015
Martin vond de ijzel situatie van de eerste week dit jaar bijzonder lastig om een goede weersverwachting te geven voor enkele dagen vooruit. Bij Edwin in Süddorf (Duitsland) was er de eerste week ook sprake van een dikke ijslaag met de eerste 3 ijsdagen voor dit jaar. Auke kwam met een leuk mopje over de winterse speldenprik deze eerste week van 2016.

Enkele Twentse VWK-leden zijn afgelopen december ook aanwezig geweest bij MeteoGroup Weerwoorddag2015 met interessante onderwerpen over de klimaatverandering in relatie tot extreem weer. In het kort komt het erop neer: ‘Klimaatverandering en nu ?’. Ook kwam aan de orde dat 2015 (wereldwijd) het warmste jaar ooit is geworden maar dat 2016 waarschijnlijk alle records gaat verbreken. Blijft even afwachten maar over 1 jaartje weten wij het zeker.

Presentaties
De prestatie werd dit keer verzorgd door Andre Ibbelings en ging over het VwkWeb, richtlijnen en het project: Sylphide. Op dit moment zijn er al meer dan 45 stations die aan dit project meedoen. Het project is uitgebreid met schitterende visuele weergave in de vorm van kaarten en grafieken allemaal terug te vinden op www.vwkweb.nl. Wel eerst inloggen.

Volgende vergadering
De volgende bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 3 maart 2016, 19:30 uur bij RTV-Oost in Hengelo (Overijssel). Namens Regio Oost: Erwin Lankheet


Reacties 0  

29.10.2015 18:03:11
Erwin

Een Skew-T Log-P (Sounding of TSkew LogP) diagram is een van de vier thermodynamische meteorologisch diagrammen die vaak gebruikt worden in weeranalyses, -prognoses, -voorspellingen en -waarschuwingen voor veranderende weersituaties.
De belangrijkste toepassing voor SkewT logP (afgekort tot SkewT) is het weergeven van radiosonde (weerballon) peilingen, die een verticaal profiel van de temperatuur en dauwpunt geven van de atmosfeer boven een bepaald punt op de grond. Het diagram maakt het mogelijk per hoogte de verschillende parameters af te lezen. Deze zijn onder andere:
• Temperatuur
• Dauwpunt temperatuur  (maat voor vochtigheid)
• Windsnelheid
• Windrichting

Met deze diagrammen kunnen inversies, stabiele en onstabiele lagen en neerslagtypen vrij eenvoudig worden bepaald. Deze diagrammen geven ook inzicht in de dynamiek en effecten van Temperatuur en Vocht tijdens de verticale luchtbewegingen in de troposfeer. Het maakt de dynamiek van vocht en temperatuur in relatie met de druk en hoogte zichtbaar.

Een blanco diagram bestaat uit diverse lijnen met verschillende betekenissen vastgelegd in theoretische waarden.

Convectie
Convectie is de verticale stroming van lucht door verschillen in temperatuur, dichtheid en druk, beter bekend als thermiek.

Convectieve wolkenvorming
Warme lucht is minder zwaar dan koude lucht en begint omhoog te stijgen. Deze lucht zal blijven stijgen zolang de
stijgende lucht warmer is dan zijn omgeving. Bij het opstijgen van de warme lucht neemt de luchtdruk af, waardoor deze afkoelt. Door de afkoeling neemt de relatieve luchtvochtigheid toe en kan de lucht verzadigd raken (condenseren), waardoor zich wolken vormen.

In de dalende luchtbewegingen warmt de lucht juist op, waardoor de lucht meer vocht kan bevatten en de relatieve luchtvochtigheid afneemt. Bewolking lost hierbij juist op. Hierdoor vormt zich ook de kenmerkende stapelwolkenlucht: een afwisseling van verticaal ontwikkelde wolken en felle opklaringen. Bij buien reiken de stijg- en daalbewegingen tot grote hoogte en worden grote verticale snelheden bereikt. Deze luchtstromen veroorzaken krachtige windstoten die aan de grond schade kunnen aanrichten.

Hoe warmer de lucht hoe meer vocht deze kan bevatten. In een warmer klimaat kunnen buien daardoor pittiger uitpakken, hagel en onweersbuien ontstaan gemakkelijker en worden zwaarder en vochtiger.

Meer over wind zie hier.

Layout en opmaak van een SkewT diagram

Verklaring van diverse betekenissen in bovenstaande diagram:

A    Dauwpunt temperatuur
Gemeten dauwpunt temperatuur (Td) bij toenemende hoogte.
Is de temperatuur waarbij verzadiging optreedt. Verschillen in dauwpunt temperatuur zijn zelfs een belangrijke indicator voor fronten.
Dauwpunt temperatuur is kleiner of gelijk aan de omgevingstemperatuur.
Daar waar de dauwpuntlijn ver van de temperatuurlijn ligt, is de lucht droog. Waar deze dicht bij elkaar liggen is de lucht vochtig. Hoe dichter de lijnen bij elkaar hoe hoger de vochtigheid.
Daar waar de twee lijnen elkaar raken of overlappen, is de lucht verzadigd (luchtvochtigheid is 100%).
Wanneer de lijnen dicht bij elkaar liggen of overlappen zijn er al wolken aanwezig of worden deze gevormd. Als een verzadigd gebied dicht bij de grond voldoende dik is, valt er neerslag in de vorm van regen of sneeuw.

B    Temperatuur
Gemeten omgevingstemperatuur (Te) bij toenemende hoogte.

C    Rel vochtigheid
Maximaal hoeveelheid water (vochtigheidsgraad) in [gram/kg] lucht (Watergewicht).
100% Relative vochtigheid (RH) grens. Massa van waterdamp gedeeld door de massa van de droge lucht.

D    Isobaren.
Lijnen van gelijke luchtdruk [hPa] van links naar rechts met de hoogte [km].

G    Isothermen
Lijnen van gelijke temperatuur van linksonder naar rechtsboven (Skewed)
De helling van de lijn komt overeen met de normale temperatuurdaling die de meting zou ondervinden tijdens het stijgen in lucht van constant zelfde samenstelling.

E    Droge adiabaat
Onverzadigd adiabatische (licht gebogen) stijglijn van rechtsonder naar linksboven.
Deze lijnen geven weer hoe de theoretische temperatuur van droge lucht zou afkoelen als het stijgend (“lifted”) was, of zou opwarmen als het zou dalen.

F    Natte adiabaat
Verzadigd adiabatische (licht gebogen) stijglijn van rechtsonder naar linksboven.
Deze lijn stelt het theoretische temperatuursverloop van een gecondenseerd luchtdeeltje bij zijn klim naar boven. De reden waarom die anders is dan de Droog adiabaat is
dat wanneer een luchtdeeltje begint te condenseren er warmte vrij komt. Deze warmte zorgt ervoor dat dit luchtdeeltje trager afkoelt.

F’    Natte adiabaat
Parallele lijn (Tp) met het natte adiabaat vanaf het LCL punt. De dikke gele lijn.

Onderstaande volgorde van bepaling beginnende met LCL. Daarna LFC, CCL, EL en vervolgens de CAPE en LI.

LCL    Lifted Condensation Level
Is de hoogte waar, theoretisch gezien, de eerste condensatie mogelijk is.
Vanaf deze hoogte kunnen dus wolken ontstaan en is tevens de hoogte voor de wolkenbasis (onderkant van de wolk).
Dit punt wordt verkregen door vanaf de isobaar van 1000 hPa (BeginTe) een parallelle lijn te trekken met de droge adiabaat. Vervolgens gebeurt er hetzelfde voor de dauwpunt temperatuur, maar dan voor de natte adiabaat en vanaf BeginTd. Het punt waar de twee parallelle lijnen elkaar kruisen, is het LCL.
Trek je vanaf dit punt een parallelle lijn met de isobaren dan weet je hoe hoog de wolkenbasis zal liggen.
LCL is de hoogte van waar, theoretisch gezien, condensatie mogelijk is.

LFC    Level of Free Convection
is de hoogte waar condensatie vrij spel heeft omdat de stijgende luchtmassa vanaf dit punt warmer zal zijn dan de omgeving. Dit is de cruciale hoogte bij de vorming van onweersbuien.
Dit punt wordt verkregen door vanaf het LCL-punt een parallelle lijn te trekken met de natte adiabaat, totdat deze de temperatuurslijn kruist. Dit punt is het LFC-punt.

EL    Equilibrium Level

Is de hoogte waar de meeste wolkentoppen zich bevinden, tenzij er een sterke updraft is en er overshooting tops worden gevormd.
Om het EL-punt te bepalen trek je de (gele) parallelle lijn door totdat deze een tweede keer de temperatuurslijn kruist. Vanaf dit punt is de lucht warmer dan het stijgende luchtdeeltje en zal niet meer verder stijgen maar horizontaal worden uitgesmeerd. Dit zien wij terug als het aanbeeld van een onweersbui.

CCL    Convective Condensation Level
Is het punt waar de lijn met absolute water hoeveelheid de omgevingstemperatuurlijn kruist. De Convectieve condensatie niveau is altijd hoger of gelijk aan het LCL punt maar nooit lager.

CAPE    Convective Available Potential Energie [Joule/kg]
Is de potentieel beschikbare convectieve energie die vrijkomt vanaf het LFC. Het geeft de potentiële instabiliteit aan van de luchtlaag tussen het LFC en het EL. Weergegeven in het gele vlak en is een goede indicatie van de instabiliteit. Ligt de kromme van het stijgende luchtdeeltje rechts van de omgevings temperatuur dan is dit gebied de maat voor de cape.
Cape geeft de waarde van het energie wat beschikbaar is wanneer een luchtdeeltje verticaal opstijgt. Bij toenemende CAPE-waarden kunnen luchtbellen sneller van het aardoppervlak opstijgen en is er ook kans op heftige weersverschijnselen zoals zware windstoten, wateroverlast, hagelstenen en in een enkel geval zelfs een tornado. Een hoge CAPE is een voorwaarde voor zwaar onweer, maar zeker nog geen garantie om dat ze zwaar leunt op CIN.

Richtwaarden
CAPE waarde Atmosfeer
0 Stabiel
0-1000 Licht Onstabiel
1000-2500 Matig Onstabiel. Kans op een grote bui
2500-3500 Erg Onstabiel. Kans op zware (onweers)buien
3500 + Extreem Onstabiel. Kans op supercellen


LI    Lifted Index

Ter hoogte van de isobaar die een hoogte van 500 hPa aanduidt, kunnen we de lifted index gaan bepalen.
De lifted Index is het temperatuur verschil tussen de gemeten temperatuur (Te) en de parallelle natte adiabaat Lijn (Tp) op de 500 hPa hoogte. De laagste laag waar het meeste weer optreedt.
In het algemeen geldt dat hoe groter het (negatieve)verschil, hoe groter de stijgkracht van het luchtdeeltje dus: hoe breder het CAPE gebied des te lager de lifted index.

Richtwaarden
LI Bijzonderheden
>=6 Erg stabiele condities
1 - 6
Stabiele condities, Geen kans op onweersbuien
0 - -2
Iets Instabiel, onweer mogelijk, met hefmechanisme dwz. koufront, dag hitte
-2 - -6
Onstabiel, Onweersbuien zijn mogelijk Sommige voorzien met hefmechanisme
< -6 Erg onstabiel, zware onweersbuien zijn mogelijk met hefmechanisme


CIN:     Convective INhibition [Joule/kg]
Is de hoeveel kracht die nodig is om een luchtdeeltje, dat zich onder het LFC bevindt, toch te doen stijgen naar zijn LFC. Weergegeven in het rode vlak.
Dit is het vak dat ontstaan is tussen de temperatuurslijn en de parallelle lijn om het LFC te bepalen, en de parallelle lijn met de droge adibaat vanaf de temperatuur op 1000 mb. CIN wordt uitgedrukt als een negatieve energie waarde. CIN is de tegenpool van CAPE. In dit geval heeft een luchtbel juist de neiging om te zakken. De condities voor buien zijn dan ongunstig.

Richtwaarden
CIN Bijzonderheden
-25 - 0 Zwakke remming
-50 - -25 Matige remming
-200 – -50 Matige remming die kan worden doorbroken door een sterke opwarming
< -200 Sterke remming die onweersbui ontwikkeling belemmert


SI    Showalter index

Richtwaarden
SI Bijzonderheden
>4 Onweer niet waarschijnlijk
+3 tot +1 Onweer mogelijk, wel is een sterke trigger benodigd
+1 tot -2 Kans op onweer neemt toe
-2 tot -3 Fors onstabiele atmosfeer, kans op zwaar onweer is aanwezig
<-5 Zeer onstabiele atmosfeer


SWEAT Severe Weather Threat Index

Richtwaarden
SWEAT Bijzonderheden
< 272 Onweer niet waarschijnlijk
273 tot 299 Onweer mogelijk, risico hierop licht
300 tot 400 Zware onweersbuien, beginnen voor te komen
401 tot 600 Zwaar onweer aannemelijk, risico hierop hoog
601 tot 800 Zeer zwaar onweer
> 801 Schade door harde wind, is echter niet optimaal voor zwaar onweer


Tdd    Temperature Dewpoint Depression
Is het verschil tussen Dauwpunt temperatuur en Omgevingstemperatuur.
Is deze < 5 graden dan is er kans op wolkvorming. < 3 graden is wolkvorming.
Zijn ze gelijk dan is de Relative vochtigheid (RH) 100% en is er veel kans op regen.
Je kunt de Tdd bepalen op elk gewenste hoogte.

Praktijk

Bronnen:    
Gevolgde Buien cursus in oktober 2015. Gegeven door Otto Huizinga. otto@wxs.nl  
zyGrib. GRIB File Viewer Weather data visualization
wikipedia

Enkele voorbeelden van een SkewT

Maximaal hoeveelheid zon


Autoruiten krabben


Verregende en Druilerige dag


 

Dichte mist


Mist ontstaat als de lucht vlak boven het oppervlakte afkoelt waardoor de waterdamp in de lucht langzaam over gaat in waterdruppeltjes en dat gebeurt wanneer de luchttemperatuur hetzelfde is als de dauwpunt temperatuur.


Reacties 0  

Pagina 1 van 10
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>
Banner

Bezoekers

We hebben 101 gasten online