Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Overzicht Warmte reeksen 1894 t/m heden

In onderstaande overzicht worden de Warme temperatuur reeksen weergegeven waaronder:

  • Warme dag. We spreken van een warme dag wanneer op deze dag de maximum temperatuur 20 ºC of meer bedraagt. De grijze lijn geeft het voortschrijdend gemiddelde (V.G.) van 10 jaar.
  • Zomerse dag. We spreken van een zomerse dag wanneer op deze dag de maximum temperatuur 25 ºC of meer bedraagt.
  • Tropische dag. Een tropische dag is een dag waarop de maximum temperatuur 30 ºC of meer bereikt.
  • Hittegolf. Een hittegolf is een periode die gekenmerkt wordt door uitzonderlijk hoge temperaturen en bestaat uit een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn.
  • Warmtegetal. Het warmtegetal is een maat voor de warmte in het tijdvak van 1 mei tot en met 30 september (het zomerseizoen) en is een methode om een soort tussenstand van de zomer op te maken. Dit biedt de mogelijkheid om tussentijds een indruk te krijgen over de aard van het zomerse weer en de mate van uitzonderlijkheid. De waarde wordt berekend door het aantal graden dat de gemiddelde etmaaltemperatuur van elke dag boven de 18 ºC ligt, bij elkaar op te tellen.
    De grens van 18 graden is niet willekeurig gekozen. Voor 18 graden is gekozen doordat een dag met zo’n temperatuur meestal als warm wordt ervaren. Ook blijken planten optimaal te kunnen groeien bij temperaturen van 18 graden of hoger.
  • Warmtesom. Kunt u hier vinden.
  • Droogteperiode. Kunt u hier vinden.

Wekelijks worden de gegevens geactualiseerd. De legenda geeft het gemiddelde weer van alle jaren.

Warme reeksen

 

Overzicht Koude reeksen 1894 t/m heden

In onderstaande overzicht worden de Koude temperatuur reeksen weergegeven in het tijdvak van 1 november tot en met 31 maart waaronder:

  • Vorstdag. We spreken van een vorstdag wanneer op deze dag de minimum temperatuur onder de 0 ºC ligt. De grijze lijn geeft het voortschrijdend gemiddelde (V.G.) van 10 jaar.
  • IJsdag. We spreken van een ijsdag wanneer op deze dag de maximum temperatuur onder de 0 ºC ligt. Het zijn de dagen waarop het de hele dag blijft vriezen
  • Lichte vorst. Men spreekt over lichte vorst wanneer de temperatuur tussen de -0 ºC en -5 ºC ligt.  (niet in overzicht)
  • Matige vorst. Men spreekt over matige vorst wanneer de temperatuur tussen de -5 ºC en -10 ºC ligt.  (niet in overzicht)
  • Strenge vorst. Men spreekt over strenge vorst wanneer de temperatuur tussen de -10 ºC en -15 ºC ligt.
  • Zeer strenge vorst. Men spreekt over zeer strenge vorst wanneer de temperatuur -15 ºC of lager bedraagt.
  • Koudegolf. Een koudegolf is een periode die gekenmerkt wordt door uitzonderlijk lage temperaturen en bestaat uit een serie van minstens vijf ijsdagen, waarvan er zeker drie strenge vorst zijn. Men spreekt van strenge vorst wanneer de temperatuur lager is dan -10 ºC en ligt tussen -10 en -15 ºC.
  • Koudegetal. Het koudegetal / Hellmanngetal is een maat voor de koude. Het wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Het koudegetal in een winter is een van de methodes om te berekenen hoe streng een winter was. In de loop van de winter neemt dit getal langzaam toe. De zachtste winter ooit scoorde 6 (de winter van 1974-1975). Een normale winter scoort ongeveer 90 punten. In de winter van 1962-1963 werd een Hellman getal gehaald van 404 punten.
    Koudegetal Hellmann (H), Classificatie
    H > 300   Strenge winter
    H > 160   Zeer koude winter
    H > 100   Koude winter
    H < 100   Normaale winter
    H < 40   Zachte winter
    H < 20   Zeer zachte winter
    H < 10   Buitengewoon zachte winter
    .
  • Vorstsom. Kunt u hier vinden.
  • Vorstperiode. Kunt u hier vinden.

Weekelijks worden de gegevens geactualiseerd. De legenda geeft het gemiddelde weer van alle jaren.

Koude reeksen

Het warmtegetal is een maat voor de warmte in het tijdvak van 1 mei tot en met 30 september (het zomerseizoen) en is een methode om een soort tussenstand van de zomer op te maken. Dit biedt de mogelijkheid om tussentijds een indruk te krijgen over de aard van het zomerse weer en de mate van uitzonderlijkheid. De waarde wordt berekend door het aantal graden dat de gemiddelde etmaaltemperatuur van elke dag boven de 18 ºC ligt, bij elkaar op te tellen.

De grens van 18 graden is niet willekeurig gekozen. Voor 18 graden is gekozen doordat een dag met zo’n temperatuur meestal als warm wordt ervaren. Ook blijken planten optimaal te kunnen groeien bij temperaturen van 18 graden of hoger.
 
Banner

Bezoekers

We hebben 37 gasten online