Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen over het weer in Haaksbergen en aanpassingen van deze website.
Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Er word de lezers een mogelijkheid geboden om reacties onder de berichten te plaatsen.
Klik altijd op de koptekst. Het kan zijn dan een bericht langer is dan wordt weergegeven.

27.07.2010 16:56:25
Erwin

Door het aanhoudende zomerweer met veel zon en hitte kan de verdamping groot zijn en kunnen de droogteproblemen steeds ernstiger vormen aannemen. De droogtesituatie kunt u terugvinden met het tekort aan neerslag, het zogenaamde potentieel neerslagtekort.

Vandaag is het Neerslagtekort voor Haaksbergen toegevoegd aan de hoofdpagina en kunt u vinden onder de “Maximum zonkracht”.
Weergegeven voor het groeiseizoen (1 april t/m 31 september). en voor het gehele jaar. Neerslagtekort is het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de verdamping (hoeveel vocht verdwijnt er) en wordt gebruikt als maat voor droogte.  Een positief getal is neerslagoverschot, een negatief getal is neerslagtekort.

Hoe wordt het neerslagtekort berekend ?
Het potentiële neerslagtekort is op zich vrij eenvoudig te bepalen. Het is de som van de neerslag (positief) en de potentiële verdamping (negatief) gedurende het groeiseizoen (meestal 1 april t/m 31 september).
Als neerslag wordt genomen de gemeten dagelijkse hoeveelheid van weerstation Haaksbergen.
De potentiële verdamping is lastiger; deze wordt door de KNMI bepaald vanuit de dagsom van globale straling volgens de Makkink-methode (Som van de referentie gewasverdamping). Dagelijkse hoeveelheid zonnestraling, wind en temperatuur bepalen in hoge mate de grootte van de verdamping.
Als dagelijkse potentiële verdamping parameter is genomen de potentiële verdamping bepaald door het nabijgelegen KNMI-station: Twente, locatie Enschede. Mijn dank gaat uit aan de KNMI voor het beschikbaar stellen van deze potentiële verdamping (EV24) parameter.

Het jaar 1976 heeft het record met een maximaal neerslagtekort van ongeveer 360 millimeter en wordt, in de top 5, gevolgd door 1959, 1947, 1911 en 1921. Met ongeveer 230 millimeter komt 2003 op de zevende plek. Waargenomen landelijk gemiddelde over 13 KNMI stations.
Meer informatie over neerslagtekort vindt u hier.  
 

KNMI Klimaatdes
28.07.2010 18:39:47

Het is interessant om deze gegevens te vergelijken met het neerslagtekort bepaald in De Bilt sinds 2003: http://www.knmi.nl/klimatologie/geografische_overzichten/neerslagoverschot_tijdgrafiek_historisch.html . Voor de periode vóór 1987 kunt u eventueel nog de potentiële verdamping gebruiken gemeten op een ander station dan Twente, bijvoorbeeld De Bilt.

 
 


Banner

Bezoekers

We hebben 154 gasten online