2000
Onderzoekers van het Amerikaanse nationale centrum voor atmosferisch onderzoek hebben kort voor het jaar 2000 een nieuwe methode geïntroduceerd om regen te maken. Zij maken gebruik van een mix van natrium- en kaliumchloriden die vanuit een vliegtuig in de wolken worden gespoten, waardoor het kan gaan regenen.
China 31 oktober en 10 november 2009
Dat de mensheid zelf het weer naar eigen hand probeert te zetten en dat dit niet altijd goed hoeft uit te pakken hebben de Chinese weermakers dit jaar wel ondervonden. Deze Chinese weermakers worden verantwoordelijk gehouden voor de sneeuwchaos waar China momenteel onder gebukt gaat en waarbij tot nu toe 21 mensen verongelukten. Zo heeft de zware natte sneeuw een dak doen instorten bij een benzinestation en bij een schoolcafé, waarbij drie kinderen omkwamen. Duizenden automobilisten strandden in de sneeuw. De luchthaven moest veel vluchten annuleren
Deze tweede sneeuwval in november in Peking werd ook kunstmatig geïnduceerd. China werkte eerder ook al met chemicaliën. Toen werd dat gebruikt voor de Olympische spelen in Peking.
Zonder voorafgaande kennisgeving leidde de weermanipulatie tot een grote puinhoop in Peking, met vastlopen van het verkeer en vertragingen van vluchten. De gemeentelijke vervoersautoriteiten gebruikten meer dan 6.000 ton antivriesmiddelen om het verkeer op de wegen weer op gang te krijgen. De sneeuwval veroorzaakte ook een vier uur durende sluiting van Beijing Airport, waar bijna 200 vluchten werden geannuleerd.
De sneeuwval was in de meeste gebieden van het centrum meer dan 10mm, de hoeveelheid die normaal bij een sneeuwstorm hoort. Noordwesten van Peking registreerde 18.5 mm sneeuwval.
De eerste kunstmatige sneeuwval, op 31 oktober, werd de sneeuw veroorzaakt door 186 doses zilverjodide, een verbinding die gebruikt wordt om wolken in te zaaien. Meer dan 16 miljoen ton sneeuw viel op Peking en veroorzaakte ook honderden vluchtvertragingen.
Het Chinese National Meteorologisch Centrum maakte kenbaar dat de lokale afdelingen de mogelijkheid om het weer met regen- en sneeuw te manipuleren ten baat nemen voor de verlichting van de droogte in het zuiden en het watertekort in het noorden.
Niemand kan zeggen hoeveel de weermanipulatie de weersverschijnselen zullen veranderen. We moeten niet te veel afhankelijk worden van maatregelen om kunstmatig regen of sneeuw te krijgen, omdat er te veel onzekerheden aan gekoppeld zijn aldus een woordvoerder.
Moskou 25 maart 2010
Russische luchtmacht bombardeert ijsschotsen tot ijsklontjes
Rusland heeft gevechtsvliegtuigen ingezet in de strijd tegen hoogwater. De vijftien toestellen moeten gekantelde ijsschotsen op grote rivieren aan stukken schieten zodat er geen dammen ontstaan die overstromingen kunnen veroorzaken.
AIleen de beste piloten mogen het klusje klaren, zei een legerwoordvoerder gisteren tegen het Russische persbureau Ria Novosti. Circa drieduizend plaatsen aan de rivieren Db, Jenisej, Lena en Amoer in Siberie in het oosten van Rusland krijgen mogelijk te maken met hoogwater in het voorjaar. Daardoor lopen ongeveer 2 miljoen Russen het risico op overstromingen.
De gevechtsvliegtuigen worden wel vaker ingezet voor klimaatklussen. De luchtmacht moet voor belangrijke feestdagen de wolken boven Moskou met een chemische stof beschieten, zodat wolken leegregenen en het zonnetje daarna schijnt op elke feestdag.
19/10/2010: Vliegtuigstrepen
De verbrandingsgassen van vliegtuigstraalmotoren bestaan vooral uit koolstofdioxide en waterdamp. Vliegtuigstrepen bestaan uit waterdruppeltjes of ijskristalletjes. Ze ontstaan uit waterdamp in de lucht die condenseert of rijpt. De hoeveelheid waterdamp die lucht maximaal kan bevatten hangt af van de temperatuur. Afhankelijk van het vochtgehalte van de lucht waar het vliegtuig doorheen vliegt kan het beetje extra waterdamp van de verbrandingsgassen ervoor zorgen dat maximum lokaal overschreden wordt, zodat de waterdamp neerslaat en ijskristallen vormt. De vliegtuigstrepen bestaan dus vooral uit water dat al in de lucht zat.
Vergelijk het met een fluitketel waarvan je in de zomer bij 25 graden minder waterdamp ziet ontsnappen wanneer het water kookt, dan in de winter bij -5 graden.
De condensatie wordt nog eens bevorderd door kleine vloeibare en vaste deeltjes in de uitlaatgassen, vooral zwaveloxiden, die als groeikern dienen voor de ijskristallen. Of een vliegtuig strepen achterlaat, in het Engels contrails genoemd, hangt dus vooral af van de luchtvochtigheid en van de temperatuur, die weer sterk afhankelijk is van de hoogte. In de praktijk vormen vliegtuigstrepen zich alleen boven een hoogte van 8 kilometer waar een temperatuur van rond de -40 graden Celsius heerst, en als de luchtvochtigheid hoog genoeg is. Verkeersvliegtuigen kruisen doorgaans op zo'n 10 kilometer hoogte.
In vochtige lucht kan de vliegtuigstreep dus blijven hangen, uitwaaieren door de wind, en zich zelfs uitbreiden en een carrière als gewone wolk van het cirrus-type beginnen.
Deze kunstmatige wolken hebben invloed op het klimaat. Overdag weerkaatsen ze zonlicht, waardoor ze een afkoelend effect hebben, maar ze absorberen ook infrarood licht om het in alle richtingen weer uit te stralen, waardoor ze 's nachts en overdag een isolerende deken kunnen vormen. Netto hebben de vliegtuigwolken door het groeiende vliegverkeer een opwarmend effect van zo'n 0,3 graden per tien jaar.
18/12/2010: Chinezen willen meer controle over het weer.
China gaat meer investeren in onderzoek naar technieken om het weer te kunnen beïnvloeden. Volgens een belangrijke Chinese meteoroloog wordt hard gewerkt om regen, zonneschijn en andere weersoorten te kunnen manipuleren. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag. Peking hoopt met de nieuwe technieken natuurrampen te kunnen voorkomen. Daarnaast zou de nieuwe kennis ook ingezet kunnen worden om akkers te beregenen in droge periodes of om mooi weer te garanderen bij grote evenementen. China stelde in de eerste tien maanden van dit jaar 762 miljoen yuan (86 miljoen euro) beschikbaar voor onderzoek naar het beïnvloeden van het weer. Dat is een toename van 19% ten opzichte van het jaar daarvoor, toen voor het eerst geld werd weggezet voor dit onderzoek.Chemische middelenTijdens de Olympische Spelen in 2008 en de nationale militaire parade in 2009 schoten meteorologen al chemische middelen de hemel in om het te laten regenen voordat de wolken de hoofdstad bereikten.
Bron: NU.nl
11/06/2011
China gaat de komende jaren 150 miljoen dollar steken in een project om het noordoosten van het land op regelmatige basis van regen te voorzien. In het betreffende gebied wordt veel graan verbouwd; maar herhaaldelijk terugkerende periodes van aanhoudende droogte brengen de oogsten in gevaar. Bovendien vreest men voor uitgebreide bosbranden. Als het project succes heeft, zullen de inspanningen worden uitgebreid naar andere delen van het land.
Regen maken is voor China niets nieuws: al vijftig jaar wordt ermee' geëxperimenteerd - om oogsten te verbeteren, branden te lijf te gaan en rivieren en reservoirs van water te voorzien. En natuurlijk onlangs nog om te voorkomen dat het zou regenen, boven de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing. Zevenduizend stuks luchtafweergeschut en 4.500 lanceerinrichtingen voor raketten zijn daartoe in stelling gebracht om spulletjes de lucht in te schieten die de wolken tot regen moeten bewegen.
Het heeft inderdaad niet geregend die achtste augustus. Maar wie weet wat er zou zijn gebeurd als er niet was ingegrepen. Misschien ook wel niks. Dat weet je maar nooit.
Weermodificatie is van alle tijden. Tal van volkeren hebben zang en dans aangewend om de weergoden op andere gedachten te brengen. Op enigszins wetenschappelijke wijze doet men het sinds eind jaren veertig van de vorige eeuw. En altijd op dezelfde manier: door wolken te bestrooien.
Waarmee men strooit, hangt af van de aard van de wolk: er zijn warme wolken en er zijn koude.
29/06/2011: Het (anti-)hagelkanon.
Al sinds de eerste versie in 1896 door de Oostenrijkse wijnboer Albert Stiger werd ontwikkeld, wordt er verwoed discussie gevoerd over de werking van het apparaat waarmee tegenwoordig ook Nederlandse fruittelers proberen hagelvorming in buien te voorkomen. Gisteren werden ze onder me,er ingezet op Zuid-Beveland, waar 's ochtends al een buienfront over trok.
Het apparaat ziet er voor een leek meestal uit als een verticale trechter op een zeecontainer. Door met tussenpauzes van enkele seconden schokgolven van geluid de wolken in te sturen zou de groei van hagelstenen worden verstoord, of mogelijk zelfs de opbouw van de hele hagelwolk.
Veel wetenschappers zijn sceptisch over de werking. Je hebt de kracht van een atoombom nodig om een hagelbui te beïnvloeden. Een nadeel van het hagelkanon is dat het gepaard gaat met doffe dreunen. Niet altijd leuk voor omwonenden.
Een hagelbui kan grote schade veroorzaken aan de oogst.
16/12/2011
Als het aan de Chinese overheid ligt, zitten de weersverwachtingen er binnen drie jaar nooit meer naast. Nog voor 2015 wil Peking exact kunnen bepalen waar en wanneer hoeveel regen naar beneden komt. Dat blijkt uit het vijfjarenplan voor meteorologische ontwikkeling. Een Weer Interventiecentrum krijgt de bevoegdheid het te laten regenen en sneeuwen op plaatsen waar dit nodig is.
Volgens het Chinese KNMI, de CMA, zweeft er jaarlijks voor drieduizend miljard liter water boven het land in de vorm van wolken. Slechts 20 procent daarvan valt naar beneden. De rest waait over de landsgrenzen heen en is waardeloos voor de Chinezen. Dat kan niet langer, vinden de autoriteiten.
We gaan met raketten en vliegtuigen chemicaliën op de wolken strooien zodat ze meer neerslag loslaten. China wil meer regen om er zeker van te zijn dat het land zelf genoeg voedsel kan blijven produceren voor de ruim 1,3 miljard monden.
Rond Peking experimenteert China al langer met de technieken. Inwoners waren woedend toen de autoriteiten trots toegaven dat de vele sneeuw die in zoog ongebruikelijk vroeg viel en veel schade veroorzaakte, aan hen te danken was. En om zeker te weten dat de openings- en sluitingsceremonies van de Olympische Spelen in 2008 niet zouden verregenen, werden wolken buiten de stad lek geschoten. Dat China nu een nog grotere weergod wil worden, ligt slecht in buurlanden. Onder andere Thailand wil dat er genoeg wolken overblijven om zelf lek te schieten. Koning Bhumibol heeft vijf jaar geleden zelfs een Europees patent gekregen op een methode voor kunstmatige regen.
Dit voornemen, om op grote schaal kunstmatig regen op te wekken, is een niet-realistisch en gevaarlijk plan. Dat stelt meteoroloog Aarnout van Delden van het Institute for Marine and Atmospheric Research Utrecht (IMAU), verbonden aan de Universiteit Utrecht.
Die techniek, cloud seeding geheten, werkt wel, maar is zeer onbetrouwbaar.
De intensiteit van zo'n bui is vooraf niet te voorspellen. Je kunt ongewild op een kleine plaats heel veel neerslag krijgen." Zo verdronken in 1972 in South-Dakota in de Verenigde Staten ongeveer tweehonderd mensen na een immense stortbui, waardoor een ravijn onder water kwam te staan. Het is nooit bewezen, maar het vermoeden was groot dat cloud seeding de oorzaak was. Daarna zijn de experimenten hiermee in de VS gestopt. Ook is niet altijd te voorspellen welke neerslag er valt: een onbedoelde hagelbui kan grote schade op de grond veroorzaken.
Maar naast het gevaar is bovendien de effectiviteit marginaal. Er moet genoeg waterdamp in de atmosfeer zitten om het te kunnen laten regenen. De aanvoer daarvan kun je niet sturen. Een regenbui veroorzaken in een droog gebied is dan wel mogelijk, maar daarna houdt het snel op.
Irrigatie, het via kanalen bevloeien van akkers, is daarom een veel betere oplossing om droge gebieden vruchtbaar te houden.
De Chinezen houden zich al decennialang bezig met het beschieten van wolken om het te laten regenen. Zo lukte het in februari om over zeven provincies 374 miljoen liter regen naar beneden te laten vallen. Dat lijkt veel, maar is het niet. Dat komt overeen met 1mm regen op een oppervlak van 374 vierkante kilometer, een honderdste van het oppervlak van Nederland. Niet bepaald een indrukwekkende prestatie.
02/08/2013
Zeven raketten met chemische middelen zijn in Hangzhou, een stad bii Shanghai, gelanceerd om het te laten regenen. China kampt met een hittegolf. Volgens een meteoroloog zorgden de raketten voor een neerslag van 5.4 mm. De temperatuur daalde voor 1,5 uur met 10 graden Celsius.
06/05/2017
De werking van de nieuwste anti-hagelkanonnen berust op een mechanische drukgolf die ijs en hagelstenen verpulveren voordat ze de grond bereiken. De drukgolf is even sterk als een explosie van een conventioneel kanon maar dan zonder herrie, De veroorzaakte mechanische drukgolf bereikt een hoogte van wel 10km en afhankelijk van de grote kan het een oppervlakte van 20 tot 80 hectare bereiken.
Zo wordt schade aan ketsbare gewassen voorkomen. Het anti-hagelkanon kan gebruikt worden door boeren, fruittelers en organisatoren van festivals om de bezoekers te beschermen tegen noodweer. Het schijnt dat de natuur, lees vogels, geen last hebben van de drukgolven veroorzaakt door het hagelkanon als deze inwerking is.
Zie ook:
www.stil-hagelkanon.nl
01/10/2022
Wegens de langdurige en extreme hittegolf dit jaar in China werden in delen van het land ‘cloud seeding’ toegepast. Dit is een methode om regenval te veroorzaken. Bij Cloud Seeding voegen vliegtuigen of drones kleine deeltjes zilverjodide, die een op ijs lijkende structuur hebben, aan wolken toe. Waterdruppels clusteren zich rond die deeltjes, waardoor de structuur van wolken verandert en de kans op neerslag toeneemt.