Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Klimaatverandering gevolgen (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Klimaatverandering gevolgen
#548
Overstromingen 9 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
17/05/2014
Servië en Bosnië worden geteisterd door hevige overstromingen door de zwaarste neerslag van de laatste eeuw. Zeker tienduizenden mensen zijn uit hun huizen verdreven. Het in de bergen verzamelde water stroomt nu in hoog tempo naar lager gelegen gebieden. De Bosnische stad Blkelkina, aan de rivier de Drina, staat al blank. Verwacht wordt dat in Sabac het huidige hoogwaterrecord met 60 centimeter wordt gebroken. Ook zijn de eerste modderverschuivingen opgetreden. In Bosnië is men bang dat landmijnen uit de oorlog van 1992 to 1995 gaan zwerven, veel markeringsbordjes zijn al verdwenen. 250000 mensen zitten nu zonder stroom en velen ook zonder telefoon.

20/05/2014
De overstromingen in Servië en Bosnië zijn de ergste in 120 jaar. 40 mensen zijn al omgekomen. Er wordt met zandzakken dijkjes opgeworpen maar nergens wordt een gebied gecontroleerd onder water gezet. Het is nog onduidelijk wat er stroomafwaarts gaat gebeuren. De hoeveelheid neerslag bleek bizar grote hoeveelheden te bevatten ook zijn rivierbeddingen volgebouwd en door het bebouwen van hellingen zijn bossen verdwenen waardoor landverschuivingen en modderstromen ontstaan. Uit Doboj in Bosnië komen berichten van plunderingen.

22/06/2014
Opnieuw noodweer in de Balkan met ongekende regenval die aan 13 mensen het leven koste. Flinke delen van de havenstad Varna aan de Bulgaarse Rivera zijn nu bedekt met een dikke laag modder die na zware regenval uit de heuvels naar beneden kwam zetten. Vele straten zijn weggevaagd, auto's zijn door de modderstroom op elkaar gesmeten.
Het gevaar is nog niet geweken. De hevige regenval zet door, het gevaar van modderlawines blijft. Bewoners van laaggelegen
delen van Varna wordt aangeraden hun huizen te verlaten of op zijn minst op de eerste verdieping te blijven.
De ramp is verergerd door illegale woningbouw en het storten van afval. Dat zou afwateringskanalen hebben geblokkeerd, waardoor het water zich ophoopte, met fatale gevolgen. Als oorzaak van de ramp wordt de puur menselijke nalatigheid' genoemd.

09/09/2014
Na dagenlange hevige regenval in het noorden van India zijn grote delen van de stad Srinagar overstroomd. Op sommige plekken in de stad (1.2 miljoen inwoners) staat het water vier meter hoog. Het zijn de ernstige overstromingen in tientallen jaren.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1218
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 31/12/2014 07:57 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#549
Voedselvoorziening 9 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
12/07/2014
Anderhalf jaar geleden bereikten prijs van tarwe, maïs en andere grondstoffen een recordhoogte als gevolg van slechte oogsten in het buitenland en de groeiende vraag op de wereldmarkt. Voorspeld werd dat het einde van de stijging nog lang niet in zicht was. Akkerbouwers wreven zich in de handen de veehouders vreesden het ergste.
Maar nu, 2014, dalen al een paar maanden dalen de prijzen van tarwe, maïs, gerst en soja. Vanaf eind 2012 is de prijs van tarwe op de wereldmarkt 25% gedaald maïs zelfs 30%. De oorzaak is de oogst die dit jaar goed lijkt uit te pakken in de Amerika Rusland en Europa. De consument zal er nog weinig van merken.

16/12/2014
Door de klimaatverandering verschuift de voedselproductie in tropische gebieden. Als de landen in die gebieden zich niet aanpassen, dreigen de voedselprijzen aanzienlijk te stijgen, waarschuwen experts.
Vooral koffie, cacao en bonen zijn zeer kwetsbaar als de temperaturen stijgen en de hoeveelheid regen vermindert.
Boeren hebben dringend behoefte aan praktische oplossingen die helpen onze voedselvoorziening te beschermen in een opwarmende wereld. Achthonderd miljoen mensen lijden wereldwijd honger en het is een race tegen de klok om een robuuste strategie te ontwikkelen om deze kwetsbare mensen te helpen.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1218
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 15/01/2015 21:11 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#550
Groenlandse ijskap 9 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
30/05/2014
De Jakobshavn-gletsjer in Groenland, is de afgelopen jaren nog sneller gaan bewegen. Amerikaanse en Duitse onderzoekers hebben dat afgeleid uit metingen van de Duitse radarsatelliet TerraSAR-X. Met deze satelliet werd in de zomer van2012 een snelheid van ruim 17 kilometer per jaar gemeten, ofwel ruim 46 meter per dag. In de wintermaanden was de snelheid een stuk geringer, maar in 2012 was de gemiddelde snelheid drie maal zo hoog als die in de jaren negentig en de topsnelheid in de zomer zelfs meer dan vier maal zo hoog.

De Jakobshavn-gletsjer voert het ijs op Groenland af naar de Ilulissatfjord aan de westkust van het eiland. De gletsjer eindigt in feite op het punt waar het ijs afkalft en ijsbergen vormt. Vaak zijn deze ijsbergen zo groot dat ze niet kunnen drijven en (deels) op de bodem blijven rusten. Ze schuiven pas door als de druk van de gletsjer en van andere, achterliggende ijsbergen voldoende groot is geworden. Elk jaar schuift zo ruwweg 35 miljard ton Groenlands ijs de zee in, maar door de versnelling van de gletsjer neemt ook deze hoeveelheid toe.

De oorzaak van de versnelling van de gletsjer wordt gezocht in het feit dat het ijsfront van de gletsjer door de opwarming in dit gebied dunner is geworden en zich tevens boven een dieper deel van de fjord bevindt. Het ijsfront ondervindt dus minder weerstand van de bodem, hier op zo'n 1300 meter onder zeeniveau, en gaat makkelijker drijven. Daardoor ondervindt de gletsjer minder tegen druk en kan hij sneller gaan bewegen.
De opwarming heeft tevens tot gevolg dat het punt waar de ijsbergen afkalven steeds verder landinwaarts is verschoven . In 2012 en 2013 lag dit punt meer dan een kilometer landinwaarts ten opzichte van de voorafgaande jaren.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1218
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 11/08/2014 21:41 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#583
Klimaatverandering gevolgen 2015 9 Jaren, 4 Maanden geleden Karma: 0  
16/01/2015
Het griepvirus dat al zes weken voor een milde epidemie zorgt, slaat nu hard toe, met veel meer complicaties dan in andere jaren. Zo is het aantal longontstekingen meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar rond deze periode en houden de klachten langer aan waaronder ernstige hoestbuien.
De oorzaak is dat de aard van het griepvirus H3N2 sinds april 2014 afwijkt van het gebruikelijke virus. Daardoor biedt ook de griepvaccinatie van afgelopen jaar onvoldoende afweer.
In het vaccinatieprogramma voor komend najaar is rekening gehouden met de nieuwe virusvariant.

16/01/2015
Het afgelopen jaar 2014 was ook wereldwijd het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1880. Dat hebben de Amerikaanse instellingen NASA en NOAA vrijdag bekendgemaakt. Negen van de tien warmste jaren sinds de temperaturen zijn bijgehouden, waren na het jaar 2000.

Dat blijkt uit metingen van het Amerikaanse Nationale Lucht- en Ruimtevaartagentschap (NASA) en van de Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA). Het 'tiende warmste jaar' was 1998.

Volgens het NOAA kwam de gemiddelde temperatuur vorig jaar uit op 14,6 graden Celsius, 1,24 graad boven het gemiddelde in de twintigste eeuw. NASA, dat een iets andere berekening toepast, kwam uit op 14,7 graden, 1,22 graad boven het NASA-gemiddelde voor de periode 1951-1980.

De temperatuur op aarde is volgens de onderzoekers sinds 1880 0,8 graden Celcius gestegen.

18/04/2015
Ruim 22.000 dieren- en plantensoorten worden met uitsterven bedreigt volgens IUCN, de organisatie die de rode lijst van bedreigde soorten bijhoudt.
Ruimr 20% van de zoogdieren, 40% van de insecten, 70% van de mossen, 12% van de vogels en 37% van de vissen wordt bedreigd.

14/06/2015
Wereldwijd gaat de temperatuur omhoog. Het warmt echter niet overal even snel op. In het noordoosten van de VS was de winter ijskoud met recordhoogtes sneeuw. In Siberië verliep de winter van 2014-2015 recordwarm. Op de meeste plekken was het 2 graden warmer dan normaal, maar op sommige plaatsen was de afwijking meer dan 4 tot 7 graden. Na de warmste winter sinds 1891, verliep ook het voorjaar van2015 in Siberië recordwarm. Op sommige plaatsen was het 6 graden warmer dan normaal met grote gevolgen voor de mens en de natuur.

Zo werden in Irkoetsk eind april hogere temperaturen dan in Madrid gemeten en was het nog nooit eerder zo vroeg groen. Het ijs op het grote Baikalmeer was door de warme winter in februari en maart al deels dun en gesmolten. Normaal kun je in de winter met een auto over het ijs rijden. Dit jaar lukte dat niet. In het verre oosten, in Sakhalin, werden de beren vroeger dan normaal wakker uit hun winterslaap. Hetzelfde gebeurde duizenden kilometers verder naar het westen in de Tomsk regio. Het meest ingrijpend zijn de vroege bosbranden, dit jaar al in maart. Door de vroege warmte in combinatie met voorjaarsdroogte ontstonden er op grote schaal in de Transbaikal regio in maart al grote bosbranden. Ook in de Republiek van Khakassia ontstonden op diverse plaatsen in het voorjaar enorme uitgestrekte bosbranden. Op 25 maart werd de noodtoestand uitgeroepen. President Poetin zegde de bewoners van de getroffen gebieden financiële hulp toe voor de wederopbouw van hele dorpen die verwoest werden door de branden. Eind mei was het raak in de uitgedroogde republiek Boertjatië en Irkoetsk.

Klimaatspecialisten wijten de vroege opwarming, de droogtes en de daardoor veroorzaakte bosranden in Siberië aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De wereldwijde opwarming en het steeds vaker voorkomen van extremen, zowel droogtes als overstromingen, gaat op sommige plaatsen in de wereld schrikbarend snel. De verwachting is ook dat de komende jaren het voorjaar in Siberië warmer en droger wordt en dat grote bosbranden steeds vaker zullen voorkomen in de regio.

Verontrustend is dat de bosbranden voorkomen op de toendra, bestaande uit permafrost. De altijd bevroren bodem is echter aan het ontdooien. Bij het ontdooien komen schadelijke methaansgassen vrij. Methaan is net zoals kooldioxide een broeikasgas en veroorzaakt indirect een verdere opwarming van de wereld. Normaal gebeurt dat alleen in de zomermaanden, naar de afgelopen jaren ook in april.

Of het te warme weer ook in de zomermaanden juni, juli en augustus een vervolg krijgt, is afwachten. De verwachting voor de komende week is dat het in het westen van Rusland en in het oosten van Siberië veel warmer wordt dan normaal (plaatselijke afwijkingen van 10 graden worden door het ECMWF berekend.)
Bron: MeteoGroup en The Siberian Times

18/07/2015
Ongeveer 90% van de kleine beken in Twente heeft geen of te weinig water in de zomer.
Om dit te verhelpen neemt waterschap Vechtstromen zomermaatregelen.
Er zijn ook structurele maatregelen, zoals het verhogen van beekbodems en het aanleggen van stuwen. Niet alleen in de zomerperiode dalen waterstanden snel door warmte en weinig neerslag. Watertekort en droogte komen steeds vaker voor en dit zal alleen maar verergeren door de klimaatverandering.

04/08/2015
Gletsjers smelten wereldwijd steeds sneller, zo blijkt uit een nieuwe studie van Zwitserse wetenschappers. Op dit moment verliezen gletsjers over de hele wereld gemiddeld 0,5 tot 1 meter ijs aan dikte per jaar. In 120 jaar van metingen lag de smeltsnelheid nog nooit eerder zo hoog. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Zürich in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Glaciology.

De wetenschappers baseren hun gegevens op observaties met satellieten en metingen ter plekke in 19 regio's met gletsjers, waaronder de Noord- en Zuidpool, Canada, Nieuw Zeeland, Zuid-Amerika en Europa. Volgens hoofdonderzoeker Michael Zemp verliezen de gletsjers op dit moment gemiddeld twee tot drie keer zo veel ijs als in de twintigste eeuw. "We hebben maar van een paar honderd gletsjers exacte metingen van ijsverlies. Maar we kunnen de resultaten van onze studie goed onderbouwen met veldobservaties en satellietmetingen van gletsjers over de hele wereld", verklaart hij op de nieuwssite van de Universiteit van Zürich.

Zemp verwacht dat het smelten van de gletsjers voorlopig niet zal ophouden. Zelfs als de opwarming van de aarde stokt, zal er geen ommekeer plaatsvinden, zo blijkt uit zijn berekeningen. "Deze gletsjers zullen meer en meer ijs verliezen, zelfs als het klimaat stabiel blijft", verklaart hij.

04/08/2015
De wespenoverlast dreigt dit jaar groter te worden dan andere jaren. Dit komt door een zachte winter met daarna een droog en koud voorjaar. Augustus is altijd een echte wespen maand. Dit komt doordat de larven in deze maand minder zoetstoffen afscheiden waardoor de wespen andere bronnen opzoeken. Alle aandacht wordt nu gericht op h de nieuwe koninginnen. Deze jonge bevruchte koninginnen vliegen isn september / oktober uit en gaan dan direct opzoek naar een schuilplaats voor de winter.

10/08/2015
Een internationale groep wetenschappers zegt dat de stijging van de temperatuur op aarde niet komt door de zon. Die is namelijk al driehonderd jaar stabiel. De wetenschappers hebben hun conclusies gepresenteerd op een congres op Hawaï.
Wetenschappers tellen al eeuwen vlekken op het oppervlak van de zon. Hoe meer er zijn, hoe actiever de zon is. Tussen 1645 en 1715 waren er weinig vlekken en beleefden delen van de aarde uitzonderlijk koude winters.

Sinds die tijd zou het aantal zonnevlekken flink zijn toegenomen, net als de temperaturen op aarde. Volgens sommigen betekent het dat de veranderingen op de zon de opwarming van de aarde beter verklaart dan menselijke vervuiling.

Maar de wetenschappers zeggen dat er een meetfout zit in de manier om het aantal vlekken te tellen. Ze hebben de methode aangepast en zeggen dat de zon nu even actief is als eeuwen geleden.
Daaruit concluderen de wetenschappers: De resultaten maken het moeilijk om de klimaatveranderingen die begonnen in de achttiende eeuw en doorgingen in de Industriële Revolutie en de twintigste eeuw, te verklaren door natuurlijke trends in de zon. Of dat betekent dat de mens de boosdoener is, laten ze in het midden.

19/09/2015
In verband met de forse regenval en hagelbuien in Nederland van 30 augustus en de dagen erna zijn een groot deel van de oogsten van, groenten met dunne bladeren, zoals sla, spinazie en andijvie verloren gegaan. Vooral in Zuid-Holland, West-Brabant en een deel van Zeeland zijn veel oogsten door de buien mislukt. De akkers vol met aardappel en wortels rotten nu weg. Afwateren van percelen had geen nut doordat het water in de sloten enkele dagen tot aan de rand toe volstonden.
De schappen in supermarkten blijven daardoor waarschijnlijk tot oktober nagenoeg leeg.

09/11/2015
Het is al meer dan 100 dagen achter elkaar droog in het stroomgebied van de grote rivieren. Daardoor is waterpeil in de Rijn en de IJssel op dit moment bijzonder laag. Rijkswaterstaat heeft een waarschuwing uitgegeven voor een zeer lage waterstand in de Rijn en de IJssel, code geel. De recordlange laagwaterperiode zal nog langer worden. Neerslag in het stroomgebied van de Rijn wordt ook de komende weken niet of nauwelijks verwacht.

Het fenomeen ‘laagwater’ komt elk jaar wel eens voor en is in die zin niet bijzonder. Wat wel bijzonder is, is dat de huidige laagwaterperiode inmiddels meer dan 100 aaneengesloten dagen duurt. Dat is voor het laatst gebeurd in het extreem droge jaar 1976, bijna 40 jaar geleden

09/12/2015
Door de opwarming van de aarde neemt de permafrostlaag in Siberië in rap tempo af. Deze voorheen eeuwige bevroren bodem bevat grote hoeveelheden koolstofdioxide en vooral methaan. Een broeikasgas dat ruim twintig keer sterker is dan CO2. Er dreigt daardoor behalve een milieuramp ook een economische en sociale ramp in Ruslands hoge noorden. Niet alleen de fundamenten van huizen maar ook die van wegen en spoorwegen raken ontwricht. Door het smelten van de permafrostlaag hebben de wortels van de naaldwouden niet langer voldoende houvast en vallen daardoor de bomen om.

09/12/2015
De lucht boven Peking is zo smering dat de Chinese overheid voor het eerst in de geschiedenis een code rood heeft afgegeven. Boven de stad hangt een verstikkende deken die zo dik is dat het zicht op sommige plekken minder dan 200m is. De hoeveelheid fijnstof is gestegen naar 300 microgram per kubieke meter. Een maximum van 25 is verantwoord. Door de code rood blijven scholen dicht, mogen bouwvakkers niet meer werken en is het autoverkeer aan banden gelegd. Inwoners krijgen het advies zo veel mogelijk binnen te blijven. Als je in Peking met de fiets gaat beginnen je ogen gelijk te tranen.
De luchtverontreiniging beperkt zich niet tot Peking maar heel het noorden en delen van midden China gaan eronder gebukt. Er is weinig wind waardoor de smog blijft hangen.

12/12/2015
Aan het einde van veel gletsjers in Zwitserland, daar waar het ijs smelt, worden veel boomstammen in het gletsjerpuin gevonden. Deze stammen kwamen kennelijk van hoger gelegen gebieden en waren door het gletsjerijs meegenomen.
Gletsjers in Zwitserland komen alleen voor boven de boomgrens. Dus in het verre verleden, 10.000 jaar geleden, moet de boomgrens vele honderden meters hoger hebben gelegen dan nu het geval is. In die periode moet het dus ook vaak beduidend warmer zijn geweest dan nu het geval is.
Wat daar de oorzaak van geweest is is moeilijk te achterhalen. Perioden met verhoogde CO2-uitstoot kan het niet geweest zijn want hier zijn geen aanwijzingen voor gevonden. Vermoedelijk is er sprake geweest van bosbranden veroorzaakt door vulkaanactiviteit in het Eifelgebied in Duitsland.

14/12/2015
Door de afname van de Global Dimming (minder verontreinigde luchten) is in Europa de afgelopen periode de gemiddelde temperatuur toegenomen.
Er zijn klimatologen die vermoeden dat de ongewoon warme zomers van het laatste decennium vooral een gevolg zijn van de verbetering van de luchtkwaliteit wat betreft stof, gecombineerd met de toegenomen temperatuur door het broeikaseffect van de gasuitstoot.
Meer informatie: nl.wikipedia.org/wiki/Global_dimming
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1218
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 20/12/2015 09:56 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#590
Droogte 9 Jaren, 3 Maanden geleden Karma: 0  
31/01/2015
De staat Esparito Santos (Brasil)heeft de ergste droogte in 40 jaar. De droogte die al 47 dagen duurd heeft er toe geleid dat de deelstaatregering de "alert" scenario heeft opgestart op dinsdag 27 januari. Ook de carnaval voorbereidingen worden gestopt in de provincie. Een reeks acties die gericht zijn op het minimaliseren van de gevolgen van het gebrek aan regen werden aangekondigd door het ministerie van Landbouw, Voedsel, visserij en de aquacultuur (SEAG). Eén is gericht op de landbouw: Het is verboden nieuwe irrigatie-installaties, evenals de release van krediet voor dergelijke apparatuur. De sector verbruikt 70% van de watervoorraden van de staat. Een andere bepaling van de overheid is dat de waterleidingbedrijven prioriteren instellen aan de bevolking en hun contracten met de industrie tegen het licht houden. Ook de bijenhouders krijgen klappen. Iemand die de bij niet voldoende water verstrekt is zijn bijen kwijt. De temperatuur zit zo rond de 40 graden.

Een jaar of wat geleden werd het noorden getroffen door erge droogte De bijenhouders daar hebben het toen verkeerd ingeschat. Men dacht dat het op planten enz wel voldoende te halen viel. Ook werd het toegeschreven aan de bijenziektes Maar het bleek gewoon te weinig water. Op allerlei manieren, sommigen pompen heel diep grondwater op, wordt getracht de bijen van water te voorzien. De temperatuur in de kasten is ook hoog. Soms staan de kasten op granieten ondergrond welke veel warmte vast houd.

Bericht uit Brazilië: We hebben een aantal steden waar letterlijk geen druppel water in de bedding van de rivieren staat, we moeten het water naar de woningen in auto's verplaatsen. Er is geen regen voorspelt voor de maand februari. Zeer triest allemaal. Hier waar wij wonen is een campagne gestart om water te besparen.

03/04/2015
Californië, in het zuidwesten van de Verenigde Staten, kampt voor het vierde jaar op rij met ernstige droogte. In december en februari viel soms wel regen, maar dat was zeker niet genoeg en het waterpeil is nog altijd lager dan gebruikelijk. In de bergen viel ook afgelopen winter weer weinig sneeuw. Recordweinig zelfs. Dit betekent ook deze lente weinig smeltwater. De watervoorraden in rivieren en reservoirs zijn dan ook naar een dieptepunt gedaald.
Daardoor is ook het drinkwater er schaars. Via een aquaduct van 700 kilometer lang wordt drinkwater vanuit de bergen naar het zuiden van Californië, waar het nog droger is, gebracht. Zonder de watervoorziening uit de bergen zou het wel eens gedaan kunnen zijn met de zo indrukwekkende voorspoed van de negende economie ter wereld.

Steden en gemeenten zijn nu verplicht om een kwart minder water te verbruiken. Deze opgelegde maatregel is voor het eerst in de geschiedenis van Californië, de grootste staat van Noord-Amerika. Bovendien is bepaald dat zo'n 4,6 miljoen vierkante meter grasveld in de staat wordt vervangen door materiaal dat geen vlam kan vatten. Op welke manier er een kwart minder water moet worden verbruikt, wordt aan de waterbedrijven overgelaten. Maar zeker is dat inwoners van de Amerikaanse staat er iets van zullen gaan merken. Niet alleen bij het besproeien van het gazon, maar ook bij het wassen van de auto of het nemen van een douche. Eerder legde de Amerikaanse staat de inwoners al restricties op bij het sproeien van de tuin. Dat mag nog maar maximaal twee keer per week en niet meer binnen 48 uur na een regenbui. In restaurants krijgen mensen alleen een glas water als ze er zelf om vragen.

In februari bracht een nieuwe studie zelfs megadroogte voor de tweede helft van deze eeuw in het hele westen van de V.S. aan het licht; mogelijk de ergste droogte in duizend jaar. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van de klimaatverandering. Het is niet de eerste keer dat grote droogte voor dit gebied wordt berekend, wel dat zo’n droogte zich nooit eerder heeft voorgedaan.

De laatste duizend jaar vonden al droogteperiodes plaats die tientallen jaren duurden, bijvoorbeeld in de 13de eeuw, maar de nieuwe droogte zou die allemaal overtreffen. Onderzoekers gebruikten 17 verschillende klimaatmodellen en vergeleken twee scenario’s voor de opwarming van de aarde, het ene scenario dat van de huidige trend uitgaat en het andere dat van een matiging van de uitstoot van broeikasgassen uitgaat. Telkens kwamen ze tot dezelfde conclusie.
De laatste jaren was het al uitzonderlijk droog aan die kant van de Verenigde Staten. In de voorbije veertien jaar waren er elf droogtejaren. Die treft 64 miljoen Amerikanen. Onder meer de drinkwatervoorziening staat (dus) onder zware druk. De Universiteit van Californië berekende het economische verlies voor Californië vorig jaar alleen al op 2,2 miljard dollar en 17.000 banen.

Een ander punt van aandacht is de delta in Californië waar een dijk ligt van 1600 km lengte om te voorkomen dat het zoute water het zoete, bruikbare water vervuilt bij de stijging van de zeespiegel.

11/08/2015
De aardappeloogst zal dit jaar tegenvallen door de extreme droogte in grote delen van ons land. Ze zullen duurder worden en de frietjes worden kleiner dit jaar.
Door de droogte groeien de aardappelen nu nauwelijks nog. Tot nu tot ligt de opbrengst 20 tot 30% lager dan vorig jaar. De planten beregenen is voor veel telers geen optie omdat er wegens de droogte een onttrekkingverbod geldt of omdat het water te zout is, zoals langs de kust. Ook omliggende landen kampen met de droogte.
Aardappelen zijn gevoeliger voor droogte dan veel andere gewassen doordat ze minder diep wortelen.

24/11/2015
De gevolgen van de sterke El Niño worden steeds zichtbaarder en voelbaar. In het noordoosten van Afrika, in Centraal-Amerika en in het Caribisch gebied is tijdens het afgelopen half jaar niet of nauwelijks regen gevallen.
Op veel plaatsen zijn oogsten mislukt, zijn waterbronnen opgedroogd en sterft het vee. Met name de situatie in het noordoosten van Ethiopië is alarmerend.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1218
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 19/12/2015 18:55 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#613
Oceanen 8 Jaren, 11 Maanden geleden Karma: 0  
13/05/2015
Klimaatverandering is goed voor de wereldhandel en vooral goed voor Rotterdam. De haven ligt gunstig voor de route die door het smelten van het poolijs ontstaat. Nu varen vrachtschepen tussen Europa en Azie via de Indische Oceaan, het Suezkanaal en de Middellandse zee. Dat is algauw 20900 kilometer. De nieuwe route via de Noordelijke IJszee met 13700km is een derde korter en ook veiliger.
De verwachting is dat over vijftien jaar de Noordelijke IJszee een gewone vaarroute is geworden.

19/05/2015
Stromingen in oceanen remmen mogelijk opwarming atmosfeer

Volgens onderzoekers verzamelt de Indische Oceaan de warmte van omliggende wateren. De concentratie van oceaanwarmte kan bijdragen bij de temperatuur op aarde.
Dat blijkt uit onderzoek dat maandag is gepubliceerd in Nature Geoscience.

De temperatuur van het oceaanwater in de Indische Oceaan is over de laatste tien jaar is volgens de onderzoekers onvoorspelbaar hard gestegen. Zij onderzochten de temperaturen van oceanen in de bovenste 700 meter.

Door een verandering in de stromingen is de Indische Oceaan uitgegroeid tot een opslagbasis van warmte. Doordat het warme water door stromingen wordt verplaatst naar de Indische Oceaan, kunnen andere wateren meer warmte uit de atmosfeer opnemen.

De warmtestijging van de Indische oceaan was van 1950 tot 2003 redelijk vlak, maar daarna is die temperatuur omhoog geschoten. Simulaties van de oceaanstromen laat zien dat dit afkomstig is van de Grote Oceaan

De stijging van de temperatuur van de Indische Oceaan draagt voor meer dan 70 procent bij aan de wereldwijde stijging in oceaanwarmte in het afgelopen decenium.

De onderzoekers concluderen dat door deze bevindingen de rol van de Indische Oceaan bij het modeleren van de opwarming van de aarde een stuk belangrijker is geworden.

17/07/2015
De opwarming van het water van oceanen en zeeën is niet meer te stoppen. Zelfs het stopzetten van de uitstoot van koolstof en broeikasgas vanaf dit moment, zou geen effect op dit proces hebben.
Dat staat in het State of the Climate 2014, het jaarlijkse rapport van Amerikaanse wetenschappers. Aan de rapportage leveren ruim vierhonderd wetenschappers uit 58 landen een bijdrage.

Volgens de oceanograaf Greg Johnson van de National Centers For Environmental Information, het instituut dat het rapport opstelt, zou het water op aarde nog eeuwenlang, misschien zelfs millennia, opwarmen indien nu de uitstoot van giftige stoffen zou stoppen.

De planeet stevent volgens de wetenschappers af op steeds hogere temperaturen, zwaardere stormen en een onvermijdelijke stijging van de zeespiegel doordat het drijfijs en het ijs aan de polen steeds verder smelt.

Overal op de wereld sneuvelen de warmterecords. Zo was de temperatuur van het oppervlaktewater in het noordelijk deel van de Grote Oceaan nog nooit zo hoog als in 2014. Vorig jaar was sowieso het warmste jaar sinds de mens metingen verricht.

Het meeste van die warmte wordt veroorzaakt door het warmere water op aarde. De warmte die vrijkomt door de nog altijd groeiende uitstoot van broeikasgassen, wordt voor 90 procent door de oceanen geabsorbeerd.

Liefst twintig Europese landen meldden over het afgelopen jaar een recordwarmte. Ook Afrika, Australië en Azië ervoeren temperaturen die de records benaderden. Alleen de temperatuur aan de noordkust van Noord-Amerika bleef onder het gemiddelde.

De wetenschappers verwachten dat dit beeld in de nabije toekomst hetzelfde blijft.

19/09/2015
De noodwering die het zeewater moet tegenhouden in Jakarta (Indonesië) staat op knappen. Om de miljoenen bewoners langs de kust te beschermen is een Indonesische afsluitdijk bedacht die in 2025 gereed moet zijn. De vraag is alleen of de metropool Jakarta voor die tijd al niet is weggezonken in het zoutwatermoeras.
Door de huidige noodwering sijpelt nu al overal water door de broze muur van cement. De vissers die achter deze noodwering wonen, wonen inmiddels drie meter onder de zeespiegel.
Ondertussen zakt de stad in razend tempo, ieder jaar zo’n 25 cm. In de villawijk is dit al goed zichtbaar. De jachtboten in de haven liggen al hoger dan de huizen van de eigenaren. De hoofdstad kent ook nauwelijks drinkwater bedrijven. 27 miljoen huishoudens pompen dagelijks grondwater op waardoor de stad zienderogen daalt.
Een ander probleem is het water uit de rivieren. Die worden nu met enorme gemalen weggepompt. 3,4 miljoen bewoners van krottenwijken langs de 13 rivieren rond Jakarta worden nu weggestuurd.
Wordt er nu niets ondernomen dan ligt over 15 jaar 80% van Jakarta in een zoutwatermoeras.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1218
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 23/09/2015 21:10 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 17 gasten online