Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Luchtkwaliteit

Op deze pagina is de actuele luchtvervuiling te zien. De gegevens zijn afkomstig van het Ventusky en worden regelmatig ge-update. Bij hoge vervuilingswaarden hoeft u natuurlijk niet binnen te blijven maar het is wel verstandig om zware inspanning in de buitenlucht tot een minimum te beperken. Keer regelmatig terug naar deze pagina als u veel in de buitenlucht werkzaamheden uitvoert.

Op Luchtmeetnet, onder ander een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM), worden de ongevalideerde gemeten luchtkwaliteit op meetpunten in Nederland weergegeven. De luchtkwaliteit wordt continu gemeten en de resultaten zijn direct via deze website beschikbaar maar ook via DataPortaal met ook de meetgegevens van Haaksbergen

Normen
In de 'Smogregeling 2001', gebaseerd op Europese richtlijnen, worden smogsituaties als volgt gekarakteriseerd.

Geen of Matige Ernstige
geringe smog smog
Ozon (uurgemiddelde) < 180 180 - 240 > 240
Zwaveldioxide (uurgemiddelde) < 350 350 - 500 > 500
Stikstofdioxide (uurgemiddelde) < 200 200 - 400 > 400
Fijnstof (PM10) (daggemiddelde) < 50 50 - 200 > 200

Concentraties in microgram per kubieke meter

Ozon (O3)


Zwaveldioxide


Stikstofdioxide (NO2)


Fijnstof (PM10)



Luchtkwaliteitsindex


Koolstofmonoxide


Stof


In 2016 beperkte de slechte lucht zich niet tot alleen de stad. Ook op het platteland ademen de mensen minstens zo veel viezigheid in. Minder dan 10 ug/m3 PM2.5 fijnstof garandeert een gezonde leefomgeving volgens het WMO (Wereldgezondheisorganisatie). Hier in Twente zaten wij in 2016 op 12-13 ug/m3. Fijnstof vormen een voortdurende aanslag op de luchtwegen.

De kleurstelling in kaarten en grafieken op de websites van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit is gebaseerd op deze normen. De blauwe kleuren geven situaties met geen of geringe smog aan, de kleuren zachtgeel t/m oranje situaties met matige smog, en de donkerrode kleur geeft een situatie met ernstige smog aan.
Meer informatie over de Europese en Nederlandse wetten en regels ten aanzien van luchtkwaliteit is te vinden op de website van het ministerie van VROM: Wetten en regels.

Meer informatie over Ozon vindt u hier

 
Banner

Bezoekers

We hebben 77 gasten online