Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Het weer nader verklaard (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Het weer nader verklaard
#597
Afname maritimiteit van het klimaat 9 Jaren geleden Karma: 0  
Met afname van de maritimiteit op klimatologisch gebied wordt bedoeld de afname van de invloed van het zeeklimaat. Minder westelijke of zuidwestelijke winden die in de zomer koel en in de winter zacht weer brengen.

Op de lange termijn is die trend misschien waarneembaar en het zou te verklaren zijn door een sterkere opwarming van de Noordpool waardoor de temperatuurverschillen tussen Pool en Evenaar afnemen en de westcirculatie minder krachtig wordt.

Daar was overigens in de winter van 2014 niets van te merken met 3 maanden een zeer krachtige westcirculatie. In 2015 is het een stuk minder zelfs met een minder sterke westcirculaties beleven we nog een vrij zachte winter.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1211
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#612
Zonsverduistering 8 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
Soms schuift de maan voor de zon langs zodat de heldere zon deels of totaal wordt afgedekt. Een totale zonsverduistering ontstaat als zon, maan en aarde -in die volgorde- precies op een lijn staan. De schaduw van de maan scheert over de aarde. Je moet op de juiste plek op aarde staan om de schaduw volledig over je heen te krijgen. Bij een ringvormige verduistering staat de maan zo ver van de aarde dat de maanschijf te klein is om de zonneschijf volledig af te dekken: tijdens de totaliteit blijft er een ring zonlicht zichtbaar rond de maanschijf.

Het weer:
Tijdens de eclips wordt het wat donker, neemt de zonkracht af en daardoor de instraling en opwarming van de aarde in de onderste luchtlagen. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur enkele graden kan dalen

Bijen:
Als het onbewolkt is en de temperatuur stijgt door tot voorbij de 10 graden, voor de eclips, zullen de bijen gaan vliegen.
Door de plotselinge duisternis zullen ze niet terug kunnen keren naar de kast/korf en een schuilplekje opzoeken.
Als na de eclips de temperatuur weer voldoende stijgt zullen ze weer doorgaan met waar ze bezig waren. Is dit niet het geval dan raken ze te veel onderkoelt en zullen ze sterven.
Wat in het voorjaar rond maart zeer vervelend kan uitwerken daar een bijenvolk nu bezig is aan de opbouw van een nieuw broednest en daarbij zijn alle oude bijen van vorig jaar hard nodig.

Kippen:
Wat de kippen doen is wel duidelijk, dit al twee keer eerder meegemaakt.
Bij aanvang van de duisternis gaan de kippen die overdag buiten in de boomgaard lopen naar binnen en als de verduistering sterk is gaan ze ook nog op stok. Wordt het lichter dan begint de haan te kraaien en komen na verloop van tijd weer naar buiten.

Koeien:
Tijdens de zonsverduistering kunnen de koeien gaan liggen en beginnen ze met herkauwen zoals ze dat bij het invallen van de avond doen.

Planten:
Als er voor de verduistering voldoende zon is gaan de krokussen open.
Tijdens de eclips sluiten de bloem blaadjes zich en na de eclips gaan ze weer open. Bij voldoende zon.

Vogels
Groepen kraaien kunnen hun slaapplaats in hoge bomen op gaan zoeken.
Vlak voor de zonsverduistering kunnen vogels zich hoorbaar laten merken om zich gereed te maken om te gaan slapen waarbij ze hun gezang nog even laten horen.


2015:
Tijdens zonsverduistering was het helaas mistig en bewolkt derhalve geen eclips kunnen zien. Zoals verwacht tijdens de zonsverduistering gingen de kippen heel even op stok in het nachthok.
De grondtemperatuur (groene lijn) en zonnestraling (gele lijn) vertoonde wel duidelijk een eclips (afname) zie in onderstaand grafiek.


Zonsverduistering in Nederland
Datum Bedekking
7 oktober 2135. 100% Volledige zonsverduistering
12 augustus 2026. 88 % Tussen 19:17 en 21:03 uur

20 maart 2015. 84,2 % Grondtemperatuur daalde 3 graden. Normale temperatuur niet. Zie grafiek.
31 mei 2003. 84 %
11 augustus 1999. 94 % Temperatuur daalde 3 tot 5 graden.
12 oktober 1996. 63 %
30 mei 1984. 43 %
29 april 1976. 44 %
11 mei 1975. 52 %
25 februari 1971. 63 %
22 september 1968. 36 %
20 mei 1966. 47 %
15 februari 1961. 90 %
2 oktober 1959. 28 %
30 juni 1954. 81 %
29 juni 1927. 93 %
24 januari 1925. 79 %
8 april 1921. 85 %
21 augustus 1914. 72 %
17 april 1912. 97 %
30 augustus 1905. 73%
3 mei 1715. 100% Volledige zonsverduistering. De laatste in Nederland
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1211
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 23/07/2015 21:27 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#620
Saharazand 8 Jaren, 8 Maanden geleden Karma: 0  
Het zand uit de woestijnen van noordelijk Afrika is reislustig. Het mechanisme achter het zandtransport is nog niet helemaal duidelijk, maar de invloed die het stof op het milieu, gezondheid en het weer heeft wel.

De woestijnen van noordelijke Afrika bevatten gigantische hoeveelheden zand waarvan jaarlijks naar schatting 800 miljoen ton in de dampkring terechtkomt. De eindbestemming wordt dan Florida, het Caribisch gebied, het noordoosten van Zuid-Amerika of zelfs het Amazonegebied waar jaarlijks zo’n 40 miljoen ton Saharazand terrecht komt.

De impact is groot. Zo bevat het voedingsstoffen die de vegetatie een stimulans kunnen geven. In de wateren rond Florida dragen ze bij aan de ontwikkeling van zogeheten rood tij, een bloeiperiode van giftige algen.
De zandstof is minder prettig voor de bewoners van de gebieden die ermee te maken krijgen en de lucht moeten inademen. Het leidt tot irritaties van de luchtwegen.

De stofrivier heeft ook gevolgen voor het weer. De regen krijgt door het zand een bruine soms wel roodachtige tint en staat daarom bekend als bloedregen. De stofdeeltjes grijpen ook in in de processen die leiden tot de vorming van wolken en neerslag. De stijgbewegingen in de wolken kunnen heftiger zijn waardoor het intenser kan regenen maar korter.

Het Saharastof en zand in de lucht schermt verder het aardoppervlak enigszins af tegen binnenkomende zonnestraling. Het oceaanwater eronder warmt daardoor minder op en het wordt voor tropische storingen moeilijker om uit te groeien tot een volwaardige hurricane.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1211
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#622
Opwarming versus afkoeling 8 Jaren, 8 Maanden geleden Karma: 0  
Overdag ontvangt het aardoppervlak straling, ook als de zon niet heeft geschenen. Daardoor loopt de temperatuur van het aardoppervlak op. Vervolgens loopt ook de temperatuur van de lucht erboven op. Als de zon ondergaat, ontvangt het aardoppervlak uiteindelijk geen zonnestraling meer. Tegelijkertijd straalt de grond nog wel warmte uit. Dit is de voelbare warmtestroom. Bij warme voorwerpen kunnen we deze warmtestroom zelf duidelijk voelen. Denk maar aan de warmtestraling van de radiator, een kookplaat, of een kopje hete koffie. Het hete koffiekopje koelt af, doordat het voelbare warmte uitzendt naar de omgeving. Maar ook voorwerpen met een lagere temperatuur stralen warmte uit. Zelfs voorwerpen die kouder zijn dan de lucht zenden nog warmte uit. Zolang een voorwerp meer straling uitzendt dan het ontvangt van bijvoorbeeld de zon of een hete lamp, koelt het voorwerp verder af.
Het aardoppervlak zendt altijd warmtestraling uit. Ook midden overdag. Het ontvangt overdag tegelijkertijd ook straling van de zon, vaak meer dan dat het uitzendt. En zolang een voorwerp meer straling ontvangt dan dat het uitzendt, warmt het verder op.

's Avonds, of aan het eind van de middag, wordt de zonnestraling snel minder terwijl de uitstraling van warmte aanzienlijk blijft. Vroeg of laat gaat de warmtestraling overheersen en begint de grond af te koelen. De aarde kan haar warmte het beste uitzenden in een heldere atmosfeer. Een wolkenlaag zal een deel van de uitgestraalde warmte tegenhouden, absorberen en zelfs terugzenden naar de grond. Een wolkenlaag werkt als een deksel op de pan. Met een deksel op de pan koelt de inhoud langzamer af. Vandaar dat een wolkenloze nacht de sterkste afkoeling geeft.
Wind kan overigens een spelbreker zijn. De wind mengt de afgekoelde lucht aan de grond met de minder koude lucht op iets grotere hoogte. Hierdoor verloopt de afkoeling bij wind veel trager, doordat er steeds warmere lucht van grotere hoogte wordt bijgemengd. Hoe harder het waait, des te meer lucht door dezelfde hoeveelheid grond moet worden afgekoeld, dus hoe trager de afkoeling verloopt.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1211
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#628
Krimpende- Ruimende wind 8 Jaren, 8 Maanden geleden Karma: 0  
Als de wind tegen de wijzers van de klok indraait wordt ook wel krimpend genoemd. Meestal gebeurd dit als er een depressie nadert.

Omgekeerd heet een draaiing met de wijzers van de klok ruimend. Vaak hangt dat samen met de komst van een hogedrukgebied en beter weer.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1211
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#629
Gladheidbestrijding 8 Jaren, 8 Maanden geleden Karma: 0  
KNMI en MeteoGroup hebben speciale afdelingen die zich bezig houden met gladheidbestrijding
Het gaat om drie soorten gladheden waarbij het dauwpunt zeer belangrijk is.
1] Bevriezing / opvriezen van natte weggedeelten (Blackice)
2] Sneeuw / ijzel (dun laagje ijs) / hagel als neerslag
3] Condensatiegladheid. Kleine hoeveelheden vocht / rijp slaat neer op het wegdek als de wegdektemperatuur onder het dauwpunt zit. Gebeurt dit bij een wegdektemperatuur onder nul, dan spreekt men van aanvriezende mist.

Met een meetstation kan inzicht worden verkregen in de wegdektemperatuur en de hoeveelheid (rest)zout op uw wegen. Hiermee kan gladheid door condensatie, bevriezing of winterse neerslag in uw beheersgebied tijdig worden vastgesteld. Gladheid kan hierdoor preventief worden bestreden.
Bij het plaatsen van een meetstation worden sensoren aangebracht in het wegdek om de wegdektemperatuur, de vochtigheid en de hoeveelheid (rest)zout te bepalen. Naast de weg wordt in het meetstation de luchttemperatuur, de luchtvochtigheid en de neerslag gemeten.
De actuele meetwaarden van het gladheidsmeldsysteem (GMS) levert de luchttemperatuur, de temperatuur van het wegdek, het dauwpunt, de relatieve vochtigheid van de lucht en het elektrisch geleidingsvermogen van de weg. De meetlocaties zijn uitgezocht op basis van hun signaalfunctie: het zijn plaatsen waar de wegdektemperatuur gewoonlijk laag is ten opzichte van wegen in de wijde omgeving en vorstgevoelige plekken, zoals brugdekken.
Aan het geleidingsvermogen kun je zien of er zout op de weg ligt. Als dat niet het geval is en er wordt gladheid verwacht, dan stuurt de wegbeheerder de strooiploegen erop uit.

Van de GMS data worden grafieken gemaakt waarin duidelijk is te zien of de wegen gaan opvriezen en of er met zout gestrooid is. Let op de onderste grafiek de verticale lijn.



Bruggen en viaducten hebben geen onderwarmte.

Kans op bevriezing:
Najaar: Hoge ondergrond temperatuur. Vooral bij bruggen en viaducten
Winter: Neerslag / buien overdag gevolgd door opklaringen in de avond en nachten.
Vlak na een koude periode.

Rij niet door sporen van rijp die zijn spekglad.
Mist werkt als een wolk.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1211
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 31/07/2015 21:27 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 55 gasten online