Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Daling CO2-uitstoot minder dan verwacht (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Daling CO2-uitstoot minder dan verwacht
#220
Daling CO2-uitstoot minder dan verwacht 14 Jaren, 1 Maand geleden Karma: 0  
22/11/2010:
De daling van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) was in 2009 minder spectaculair dan wetenschappers aanvankelijk dachten. De uitstoot daalde vorig jaar wereldwijd met 1,3 procent in vergelijking met 2008.
Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag wordt gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience. Pep Canadell, een van de schrijvers van het rapport, zei dat wetenschappers in verband met de financiële en economische crisis een grotere CO2-reductie hadden verwacht. In tal van geïndustrialiseerde landen is de uitstoot van koolstofdioxide vorig jaar aanzienlijk afgenomen. De daling in de Verenigde Staten was 6,9 procent. In Groot-Brittannië bedroeg die 8,6 procent. In de opkomende economieën nam de CO2-uitstoot echter toe. In China was de stijging 8 procent.
Bron: Trouw

01/06/2011:
De uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO,) is vorig jaar weer tot recordhoogte gestegen. Dat meld de het Internationaal Energieagentschap (lEA) gisteren.
Na een dipje in 2009 door de wereldwijde financiële crisis, is de uitstoot vorig jaar toegenomen tot 30,6 gigaton. Dat is 5 procent meer dan het vorige record in 200S, aldus het lEA.
Door de toename lijkt de hoop vervlogen dat de aarde de komende jaren niet meer opwarmt dan 2 graden Celsius. Dat is afgesproken op de VN-klimaattop, die in december werd gehouden in het Mexicaanse CancUn. Probleem is echter dat niet is overeengekomen hoe meer dan 190 betrokken landen dat gaan bereiken.
Eurocommissaris Connie Hedegaard (Klimaatbeleid) reageerde bezorgd op de cijfers."Je vraagt je af hoeveel zorgwekkende cijfers de wereld nog nodig heeft", aldus Hedegaard. Zij dringt aan op meer actie. Daarover zal begin juni gesproken worden op een tussentijdse top van het VN-klimaatbureau UNFCCC in de Duitse stad Bonn.
Om te voorkomen dat de aarde te warm wordt, moet tot 2020 jaarlijks niet meer dan 32 gigaton aan zogeheten energiegerelateerde uitstoot worden geproduceerd.
De verwachting is echter dat de uitstoot de komende jaren verder zal stijgen, onder meer door de groei van China en India.
Die landen hebben respectievelijk 5,8 ton en 1,5 ton broeikasgas per hoofd van de bevolking uitgestoten in 2010. In de geïndustrialiseerde landen, waaronder Europa en de Verenigde Staten wordt per persoon nog aanzienlijk meer verbruikt: 10 ton. Door de enorme inwoneraantallen van China en India stijgt de uitstoot daar echter harder.
Experts hebben uitgerekend dat de wereld een opwarming van 2 graden Celsius nog aan kan. Daarna zijn de gevolgen onvoorspelbaar. De kenners houden onder meer rekening met een stijging van de zeespiegel, langere periodes van droogte en zwaardere regenval.
Bron: tctubantia

18/07/2012
In 2011 is de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide (CO2) ten opzichte van 2010 met 3% toegenomen tot een recordhoogte van 34 miljard ton. In China nam de gemiddelde CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking met 9 procent toe tot 7,2 ton CO2/inwoner. Die uitstoot is van dezelfde orde van grootte als die in geïndustrialiseerde landen. In de Europese Unie was de CO2-emissie per inwoner in 2011 gelijk aan 7,5 ton. De Verenigde Staten had in 2011 met 17,3 ton per inwoner nog steeds één van de hoogste waarden.
In 2008 was er sprake van een daling, er was een scherpe stijging van 5% in 2010
Sinds 2002 is de economische groei van China toegenomen van 4% tot 11% per jaar. De CO2-uitstoot is ten opzichte van 2002 met 150% toegenomen. In India was de toename in die periode 75%.

11/09/2014
De hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht brak in 2013 maar liefst twee records. Niet alleen bereikte de CO2-concentratie een recordhoogte, ook de het tempo waarmee het CO2-gehalte toenam was ongekend snel.
De concentratie CO2 in de atmosfeer groeide de afgelopen dertig jaar nooit zo snel als in 2013, en bereikte daarmee bovendien de hoogste waarde sinds mensenheugenis. Dit blijkt uit het nieuwste rapport van de WMO (World Meteorological Organization), dat afgelopen dinsdag uitkwam. Ook andere broeikasgassen zoals methaan en N2O namen toe, maar hierbij was de snelheid ongeveer hetzelfde als in voorgaande jaren. De toename van deze gassen heeft tussen 1990 en 2013 gezorgd voor extra opwarming van de aarde.

Er zit nu 42% meer CO2 in de lucht dan in 1750, voor de (tweede) industriële revolutie begon, zo blijkt uit een vergelijking van de directe waarnemingen van het WMO met waarden uit vroeger tijden zoals die gemeten zijn in ijskernen. De internationale afspraak om de opwarming van de aarde gemeten van het begin van deze industriële revolutie tot het einde van deze eeuw onder de twee graden Celcius te houden, lijkt hiermee moeilijker na te komen dan ooit. Hoeveel de aarde ten gevolge van de koolstofdioxide-deken op zal warmen is weliswaar moeilijk te voorspellen, maar voor een scenario waarbij de uitstoot zo doorgaat als nu komen de meeste projecties uit op 2,5 tot 5,5 graden.

De verhoogde CO2-uitstoot wordt voor een groot deel veroorzaakt door opkomende economieën, zoals China, India en Brazilië. De geschatte hoeveelheid kooldioxide die de mens het afgelopen jaar de lucht in pompte is echter niet genoeg te om de totale toename te verklaren. Mogelijkerwijs hebben de bodem, de bossen, de rivieren en de oceanen minder CO2 uit de lucht opgenomen dan anders, schrijft de WMO. Normaal gesproken wordt zo´n 55% van de uitgestoten CO2 opgenomen door de natuur – waarvan ongeveer de helft door de oceanen. De vrees bestaat echter dat de bodems en oceanen op een gegeven moment verzadigd raken, en de opnamecapaciteit daardoor zal dalen. Sommige wetenschappers zijn bang dat dat moment nu is aangebroken.
Maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zit ook een jaarlijkse natuurlijke variatie in de absorptie van CO2 door de natuur. De opname was in 2011 bijvoorbeeld juist extreem hoog. De variaties hebben onder andere te maken met het aantal bosbranden, en met de weersomstandigheden die plantengroei stimuleren of het rottingsproces van dode bomen juist bevorderen. Bosbranden en rotting zijn een bron van CO2, levende planten fungeren als koolstofdioxidespons. In 1998 was de snelheid waarmee de CO2 de lucht in ging bijna net zo hoog als nu, hetgeen toen verklaard kon worden door het weerverschijnsel El Niño. Dit veroorzaakt door verdroging en hoge temperaturen vaak extra veel bosbranden. Het jaar 2013 was echter helemaal geen El Niño-jaar.

Misschien zien we wel een reactie op het opname-record van 2011. Veel CO2 werd dat jaar waarschijnlijk opgeslagen in de savannes, waar het toen extreem veel regende. De koolstofcyclus gaat in savannes behoorlijk snel, dus is het logisch aan te nemen dat de in 2011 opgeslagen koolstof er de jaren erna weer uitkomt, zeker als het even wat minder nat is. Er zullen vast beter onderbouwde hypotheses opduiken in de literatuur, de komende jaren.

09/11/2015
De omvang van de broeikasgassen in de atmosfeer heeft in 2014 opnieuw een recordhoogte bereikt. Dat meldt de meteorologische organisatie van de VN, de WMO (World Meteorological Organisation), maandag in haar jaarrapport. WMO-chef Michel Jarraud betreurt het dat ieder jaar de concentraties broeikasgassen nieuwe recordhoogten bereiken, terwijl elk jaar wordt beklemtoond dat er echt geen tijd meer te verliezen is. Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen moet er volgens het rapport nu echt iets gebeuren. Alleen dan kan de stijging van de temperatuur tot redelijke niveaus beperkt blijven.

Medio volgende maand moeten in Parijs tijdens de 21e VN-klimaatconferentie knopen worden doorgehakt. Staatshoofden en regeringsleiders buigen zich dan over het terugdringen van de uitstoot in de hoop met een gezamenlijke inzet de stijging van de temperatuur deze eeuw te beperken tot maximaal 2,7 graden.

2016
Het wereld CO2 gemiddelde van 400 ppm is dit jaar bereikt.
De laatste 400ppm grens ligt in het Plioceen (3 miljoen jaar geleden) maar niet vergelijkbaar is de snelheid van stijging. De Arctische temperaturen waren toen zo’n 10-14 graden hoger en wereldwijd was het 3 -4 graden warmer en lag de zeespiegel 5 – 40m hoger. Wij kunnen dus nog wat verwachten..
Meer informatie over CO2 toename kunt u ook terug vinden in
www.weerstationhaaksbergen.nl/weather/in...ie16/Bericht387.html
en
www.weerstationhaaksbergen.nl/weather/in...ie16/Bericht456.html
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1266
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 07/11/2016 18:45 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
Broeikasgassen
Erwin 04/01/2010 19:56
 
thread linkthread link Meer broeikasgas door biobrandstof
Erwin 10/11/2010 10:36
 
thread linkthread link Daling CO2-uitstoot minder dan verwacht
Erwin 24/11/2010 20:10
 
thread linkthread link Recordconcentratie broeikasgas in afmosfeer
Erwin 26/11/2010 20:49
 
thread linkthread link Methaanemissie door watervogels
Erwin 16/07/2011 15:35
 
thread linkthread link Zure regen
Erwin 11/09/2011 13:47
 
thread linkthread link Ozonvervuiling
Erwin 27/02/2012 18:34
 
thread linkthread link Minder zwart aerosol, beter klimaat
Erwin 27/02/2012 18:42
 
thread linkthread link Meer zon door schonere lucht
Erwin 28/05/2012 07:58
 
thread linkthread link Bedreigd ozon
Erwin 18/07/2012 17:32
 
thread linkthread link Regenwormen en broeikasgassen
Erwin 09/05/2013 08:26
 
thread linkthread link Nieuwe bron van CO2
Erwin 07/11/2016 18:38
 
thread linkthread link CO2 in relatie met de temperatuur
Erwin 07/11/2016 18:40
 
thread linkthread link Eiwitgehalte in stuifmeel
Erwin 12/07/2017 18:11
 
thread linkthread link Plastic
Erwin 15/08/2018 17:00
 
thread linkthread link Walvispopulatie en CO2
Erwin 28/11/2019 17:45
 
thread linkthread link Corona en CO2 afname
Erwin 16/05/2021 10:34
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 117 gasten online