Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
De mens als factor (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: De mens als factor
#384
De mens als factor 12 Jaren, 7 Maanden geleden Karma: 0  
De mens is een factor van belang geworden in aardse processen. Vaak wordt wel gezegd dat de mens niet belangrijk genoeg is om de aarde zo te kunnen beïnvloeden. Maar het is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden dat wij met beide handen aan het stuur zitten.
Het omploegen van een akker, het bevissen van de zee, het oppompen van water, op het eerste gezicht lijken de gevolgen te klein om een rol van betekenis te spelen. Maar dezelfde activiteiten van ruim 7 miljard Mensen, een wereldpopulatie die naar verwachting verder doorgroeit tot 9 miljard in 2050, leggen een doorslaggevend gewicht in de schaal. Tel al die kleine effecten bij elkaar op, alle omgeploegde akkers, alle uitgeworpen netten en alle liters omhooggepompt grondwater en de gevolgen beginnen zichtbaar te worden.

Zo duidelijk is die menselijke invloed op natuurlijke processen dat de aarde begonnen is aan een nieuw geologisch tijdperk, het Antropoceen, zeggen onderzoekers nu. Dat idee en de naam werd begin deze eeuw voor het eerst voorgesteld door de Nederlandse chemicus en Nobelprijswinnaar Paul Crutzen.
Het Antropoceen is het beste zichtbaar geworden door de manier waarop wij ons landschap herschikken voor de bouw van miljoenensteden en de ontwikkeling van grootschalige landbouw. Ook de afname in de biodiversiteit, het aantal planten en dieren op de aarde dat terugloopt. Die veranderingen zijn onomkeerbaar. Ruimte begint schaars te worden voor de miljoenen plant- en diersoorten. Zo'n 40 procent van de aarde wordt nu al gebruikt om ons te voorzien van voldoende voedsel en leefruimte. Maar daarvoor hebben we bijna 40 procent van alle bossen weggekapt. Van zoogdieren en vogels wordt bijna een op de drie met uitsterven bedreigd.

Op de oceanen zijn de gevolgen net zo zichtbaar aanwezig, betogen de wetenschappers. Er wordt al gespeculeerd dat wij bezig zijn de oceanen te temmen. Men spreekt over visboerderijen op zee die voldoende vissen kweken, net zoals wij dat nu met koeien en varkens in stallen doen.
Ook de gevolgen door het stijgen van de temperatuur en klimaatverandering worden vaak door wetenschappers genoemd als bewijs van de groeiende invloed van de mens. Het uitstoten van meer broeikasgassen zorgt onomstotelijk voor een temperatuurstijging.
Wel is er nog discussie over de vraag hoe groot de stijging zal worden, maar het staat vast dat het warmer aan het worden is. Daardoor krijg je ook andere effecten. We zien bijvoorbeeld dat het harder gaat regenen. Tijdens een regenbui komt meer water naar beneden dan vroeger. Dat zorgt weer voor een verhoogd risico op overstromingen en modderstromen.

Opmerkelijk onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Wageningen toont aan dat zelfs de dominante kleur van de continenten is veranderd, mede veroorzaakt door stijgende temperaturen. Uit satellietfoto's blijkt dat in de afgelopen dertig jaar de noordelijke continenten vooral groener zijn geworden. Ten zuiden van de evenaar is het plaatje ingewikkelder. Daar zijn ook grote gebieden die juist bruiner
kleuren, omdat er minder planten groeien.

Ruim de helft van de veranderingen in vegetatie valt te verklaren door klimaatverandering. Dat betekent dat mogelijk ook directe menselijke invloeden, zoals een verandering in landgebruik, nog een rol spelen.
Niet onbelangrijk voor een laaggelegen land als Nederland is, dat ook de zeespiegel maar blijft stijgen zolang het warmer wordt. De mens speelt hierin nog een tweede belangrijke rol. De zeespiegel stijgt nu met zo'n 3 millimeter per jaar. Een deel van die stijging wordt veroorzaakt door smeltend ijs, maar voor een belangrijk deel zijn wij ook zelf verantwoordelijk. Opnieuw omdat wij grondwater uit de bodem halen. Al dat extra water belandt uiteindelijk in de zee en vormt nu ongeveer 20 procent van de huidige stijging. Door de vraag naar grondwater komt er ook minder water in de rivieren terecht. Tijdens droge periodes met weinig regen worden de gevolgen daarvan ook goed zichtbaar. In de toekomst zal dat aan aandeel nog groter worden.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1266
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 24/06/2012 12:31 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
Klimaatverandering oorzaak
Erwin 04/12/2009 18:01
 
thread linkthread link Transpiratie
Erwin 20/06/2011 19:49
 
thread linkthread link De mens als factor
Erwin 24/06/2012 12:28
 
thread linkthread link Vulkaanuitbarstingen
Erwin 14/06/2020 09:08
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 115 gasten online