30/03/2014
Dit weekend stellen honderden wetenschappers van de zogenoemde Werkgroep II van het IPCC in het Japanse Yokohama hun eindrapport vast. De conclusies zijn alarmerend. Zo heeft de opwarming van de aarde grote gevolgen voor de voedselproductie. Als er niks gebeurt, zullen oogsten door droogte mislukken, overstromingen en stormen tegen het einde van de eeuw honderden miljoenen mensen tot verhuizing dwingen. Dat verhoogt het risico op burgeroorlogen en gewapende conflicten.
Als op tijd wordt ingegrepen, kunnen de desastreuze effecten nog worden beperkt. Als we de temperatuurstijging weten te beperken tot 2 graden, zijn de kosten nog te overzien. Want hogere dijken, sluizen en andere maatregelen om de wereld te beschermen tegen de stijgende zeespiegel, hevige regenval, stormen, of juist hevige lokale droogte, kosten geld. Heel veel geld.
31/03/2014
Working Group II (Yokohama, Japan)
Press_release
De effecten van klimaatverandering worden steeds duidelijker, stelt het IPCC vast in het tweede deel van zijn rapport. Voor landen zal het een steeds grotere uitdaging worden om de samenleving aan te passen aan klimaatverandering.
AIs de gemiddelde wereldtemperatuur nog één graad hoger wordt, zal dit ernstige gevolgen hebben voor veel unieke en kwetsbare ecosystemen, waaronder koraalriffen, maar ook voor culturen. Daarbij neemt de kans op abrupte, onomkeerbare veranderingen toe. Door maatregelen te nemen kunnen veel risico's worden teruggedrongen, maar zeker niet alle. Hierbij zouden nationale overheden een coördinerende rol moeten spelen.
Dit staat in het tweede deel van het vijfde IPCC Assessment rapport dat wetenschappers en beleidsmakers uit 115 landen in Yokohama (lapan) eind maart formeel hebben vastgesteld. Het tweede deel kijkt naar de effecten van klimaatverandering en de aanpassingsmogelijkheden en bevat een samenvatting van de vele wetenschappelijke studies over deze thema's die in de afgelopen jaren zijn verschenen. De uitkomsten van het vijfde rapport wijken niet veel af van die van het vierde rapport, maar de onderbouwing is sterker geworden en er zijn meer relevante details beschikbaar.
De effecten van klimaatverandering verschillen sterk per regio en ecosysteem. Ondanks de onzekerheden hierin, kunnen wel de risico's in kaart worden gebracht. Een uniform recept voor aanpassing aan een veranderend klimaat bestaat niet vanwege plaatselijke verschillen in effecten en mogelijkheden voor aanpassing. In de gematigde zone, waar Nederland in ligt, vallen de effecten en opgaven tot 2050 vooralsnog mee. In de tropische zones, Zuid-Europa en delen van de VS en China is de aanpassing aan toenemende hitte een grote opgave.
De zeespiegelstijging vraagt toenemende beschermingsmaatregelen in de dichtbevolkte kustzones en delta's. De negatieve effecten op de oceaansystemen kunnen naar verwachting niet gekeerd worden, anders dan door het beperken van de klimaatverandering zelf, ofwel door het terugdringen van broeikasgassen. In tropische gebieden - vooral in Afrika - zal de voedselvoorziening verder onder druk komen te staan. Oorzaken zijn de veranderingen in temperatuur, beschikbaarheid van water en weersextremen. Voor de komende decennia biedt aanpassing in de wijze van produceren en productieomstandigheden een uitweg en kan dit de oogst zelfs verhogen. Op de langere termijn (2080) zal de productiviteit in deze regio’s echter onvermijdelijk afnemen als de uitstoot van broeikasgassen onvoldoende wordt teruggedrongen.
Oceanen zullen verder opwarmen. Dit heeft negatieve gevolgen voor biodiversiteit, visserij en koraalriffen en hun beschermende functie van kusten. Aanpassingsmogelijkheden zijn beperkt. Zo kan bijvoorbeeld veerkracht van koraal worden bevorderd door de waterverontreiniging in kustzeeën tegen te gaan. Het is echter onvermijdelijk dat bij verdere temperatuurstijgingen op termijn koraalsystemen zullen verdwijnen en vissen schelpdierproductie af zullen nemen. Wereldwijd is inmiddels een vijfde van het koraal afgestorven, onder meer op het Great Barrier Reef en Caribisch Nederland, mede als gevolg van klimaatverandering.
In Nederland zullen de stroomgebieden van de grote rivieren te maken krijgen met meer extreme neerslag. Hoge rivierafvoer kan in combinatie met zeespiegelstijging en hoge waterstanden op zee vaker tot gevaarlijke situaties leiden in het benedenrivierengebied. In het Deltaprogramma worden deze effecten van klimaatverandering voor Nederland meegenomen. Nederland gaat ook merken dat het klimaat elders in de wereld verandert. Sommige invoerproducten zullen duurder worden.
Bron: Zenit mei 2014
13/04/2014
Working Group III (Berlin, Germany)
Press_release
02/11/2014
Synthesis Report (Copenhagen, Denmark)
Vaststelling Vijfde Assessment Raport van het IPCC te Kopenhagen.
Rapport 1 ging over de natuur wetenschappelijke basis van klimaatverandering (2013)
Rapport 2 ging over de effecten van de mens en natuur en de mogelijke aanpassingen (2013)
Rapport 3 ging over de opties om de uitstoot te minderen. (2014)
Rapport 5 ging over hoe langer we wachten hoe groter de uitdagingen (2014)
De opwarming van de aarde gaat niet in een constant tempo maar is aan schommelingen onderhevig. Na een versnelling aan het eind van de vorige eeuw verliep de opwarming de afgelopen vijftien jaar langzamer.
Naast de waarnemingen met thermometers blijkt de opwarming van de aarde uit verschillende andere metingen. De totale warmte-inhoud van de oceanen is fors toegenomen ook de laatste 15 jaar. Verder zijn de ijskappen en gletsjers aan het smelten en stijgt de zeespiegel. Sinds het begin van de 20e eeuw al met 20 cm als gevolg van smeltend landijs en de uitzetting van het zeewater door hogere temperaturen. Ook het snel slinkende zeeijsvolume in de Noordelijke IJszee is een indicatie voor het opwarmen van de aarde.
De concentraties in de atmosfeer van kooldioxide CO2, methaan en lachgas zijn toegenomen tot waarden die in tenminste de afgelopen 800.000 jaar niet eerder zijn voorgekomen. De CO2 concentratie is toegenomen met 40% sinds het pre-industriële tijdperk, tot een waarde van 390,5 ppm in 2011. Bovendien heeft de oceaan ongeveer 30% van de door de mens uitgestoten CO2 geabsorbeerd, wat verzuring van de oceaan heeft veroorzaakt. Het is uiterst waarschijnlijk (>95%) dat de invloed van de mens de belangrijkste oorzaak is van de waargenomen opwarming sinds het midden van de 20e eeuw. Dit concludeert het IPCC op basis van waargenomen veranderingen in de energiebalans van het klimaatsysteem. Het gaat hierbij om de in- en uitgaande energie in de vorm van (zonne- en infrarode) straling en om de warmteopslag in het klimaatsysteem.
De menslelijke invloed bestaat uit twee grote termen: Een positieve stralingsforcering door de toename van broeikasgassen, waaraan de stijging van het CO2 gehalte in de atmosfeer de grootste bijdrage levert, en een negatieve stralingsforcering door de toename van aerosolen. De meeste typen aerosolen weerkaatsen zonlicht
Volgens het huidige IPCC-rapport ligt de klimaatgevoeligheid waarschijnlijk tussen de 1.5 en 4.5 °C en is ten opzichte van het vorige IPCC-rapport uit 2007 toegenomen. Klimaatgevoeligheid wordt bepaald door gebruik te maken van verschillende technieken en bronnen op basis van instrumentele metingen, satellietgegevens, temperatuur van de oceanen, vulkaanuitbarstingen, klimaatveranderingen in het verleden en klimaatmodellen.
Nieuwe meetgegevens en onderzoek sinds het vorige IPCC-rapport waren aanleiding tot het verlagen van de ondergrens van de waarschijnlijke range van klimaatgevoeligheid van 2 naar 1,5 graden. IPCC plaats hier wel kanttekeningen bij.