Wisselvallig, geregeld zon, af en toe een bui
Vorige week maandag de jonge fruitbomen nog van water moeten voorzien. Ze hadden het droog. Dat kon je zien aan het geel verkleuren van de bladeren die slap hingen. Een dag na de watergift stonden ze weer fier rechtop en kregen ze de kleur groen weer terug. De woensdag daarop eindelijk regen.
Totaal viel er de laatste week 16 mm en dat is, tot nu toe, gelijk de hoeveelheid voor de gehele maand augustus. Door deze plotselinge weersverandering zijn de vruchten van enkele peren helaas gaan barsten. Ook voor de tweede keer honing kunnen slingeren. Dat kon doordat de meeste planten dit jaar drie weken later in bloei zijn gekomen en er was nog voldoende dracht. Door het vochtige gras (dauw) in de ochtend kun je al merken dat de minimum temperatuur begint te zakken. Het neerslagtekort is vanaf 1 januari 2013 al opgelopen tot 100 mm. Vanaf 1 april zelfs al tot 167 mm. De grondwaterstand is nu gezakt tot 134 cm onder het maaiveld. Normaal voor deze periode is zo rond de 120 cm en stijgende en niet dalende zoals nu.
Weersverwachting komende week
Donderdag krijgt de zon nog wat ruimte maar daarna wordt het weertype licht wisselvallig met zo af en toe een buitje. Wat het weer betreft wordt het een saaie week. Hoofdzakelijke bewolking waar de zon zo af en toe doorkomt. Met een minimum temperatuur rond de 9 graden en een maximum rond de 24 graden op vrijdag. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig. De barometer zet een dalende lijn in door een lagedrukgebied boven Engeland. Het weekend wordt, zoals de weerkaarten er nu voorstaan niet veel beter. Door het passeren van een koufront krijgt zaterdag veel bewolking met zo af en toe een bui. De zondag heeft meer neerslag in petto. Waarbij de barometer verder zakt tot 1002 hPa. Dit alles bij een matige wind vanuit het zuidwesten. Voor het Buurser Volksfeest dit weekend blijft het even afwachten maar door de temperatuur worden het wel warme dagen. Tot volgende week, Erwin.
· Als augustus met veel regen heen gaat , de koe straks gezond op stal staat
· I-j hebt mer twee maonden in ’t jaor dat ’t niet vrus