Wisselvallig en koud weer
Afgelopen week op woensdag bij een temperatuur van 18.8 graden alle bijenvolken snel uitgewinterd. Dit is in het voorjaar alleen mogelijk als de buitentemperatuur enkele dagen boven de 17 graden komt dit in verband met broed in alle stadia.
De temperatuur in het broednest is nu rond de 35 graden waardoor het broednest niet teveel afkoelt. 2 volken waren zo groot dat deze op twee bakken konden blijven staan. 3 volken gingen terug op 1 bak. Dit is veel beter voor de ontwikkeling van het volk. 1 volk was helaas gevlogen met nog voldoende voer. Het bleek dat dit volk darrebroedig (alleen mannetjesbijen) had. Eer was dus wat aan de hand met de koningin en zij zag het waarschijnlijk niet meer zitten.
Afgelopen donderdag eindigde met zeer dichte mist met minder dan 30m zicht. Vrijdag tijdens de zonsverduistering was het helaas mistig en bewolkt derhalve geen eclips kunnen zien. De grondtemperatuur en zonnestraling vertoonde wel duidelijk een eclips (afname) maar niet de temperatuur op 1.5m hoogte. Zoals verwacht tijdens de zonsverduistering zochten de kippen, die buiten liepen, even het nachthok op. De zaterdag erop werd een buiige dag met totaal 7.2mm neerslag. De zondag werd veel beter met veel zon maar wel fris.
De Gele Kornoelje en de Schijnhazelaar worden goed bevlogen door de bijen. Ook de suikeresdoorn staat nu volledig in bloei.
Weersverwachting komende week
Vanaf woensdag wordt het wisselvallig weer, hoofdzakelijk bewolkt met soms een bui. Vooral in het weekend kans op enkele buien bij zwak tot matige wind uit west tot zuidwestelijke richting met maximale temperaturen rond de 11 graden. Over het algemeen liggen de maximale temperaturen onder het langjarig gemiddelde, eigenlijk te koud voor de tijd van het jaar. Daardoor nog geen echt lenteweer komende periode. Of het komende zaterdag tijdens de ‘Blankenburgerstraat Spektakel’ droog blijft, blijft even afwachten. Tot volgende week, Erwin.
• Danst het lammetje in maart, april pakt het bij de staart
• Een vlo in meert, is 'n daalder weerd