Haaksbergen 12 juli 2010
Rond 13:00 trok er een korte maar hevig noodweer over Haaksbergen. Het oosten van het land kreeg te maken met een lijn van heftige buien. Ons weerstation heeft een windstoot van 93 kilometer per uur gemeten. Daarna volgde een bliksem ontlading welke de windmeter buitenwerking stelde.
De temperatuur nam binnen 5 minuten af van 30.4 ºC naar 24 ºC. Om daarna uit te komen rond de 20 ºC. De luchtvochtigheid steeg in deze tijdspanne van 40% naar 85 %
Noodweer in aantocht. Let op de boom linksonder
In de gemeente Haaksbergen zijn ongeveer 70 bomen omgewaaid. Uit vele honderden bomen zijn kleine en grote takken gewaaid. Soms zelfs hele boomtoppen. Dat heeft op veel plekken veel schade veroorzaakt. Van enkele woningen waaiden zelfs dakpannen van het dak.
Op de Eibergsestraat raakte een bestuurder gewond toen een boom op zijn auto viel. De chauffeur is naar het MST gebracht. De vallende boom heeft ook twee auto's van automobilisten uit Neede en Haaksbergen beschadigd. Verder zijn er aan de Eibergsestraat diverse eiken omgewaaid welke direct werden opgeruimd. De N18 is twee uur afgesloten geweest voor al het verkeer. Ook het maïs had het zwaar te verduren.
Bomen (55 jaar oud) tegen de vlakte
Ook wij bleven niet zonder schade. Er zijn diverse bomen omgewaaid waarbij zelfs een konijnenhok het moest ontgelden, deze werd kompleet omver geblazen. Door de kracht van de wind werd een houten tuinstoel doorboord door de poot van de partytent.
Waarschijnlijk is er sprake geweest van een valwind. Een valwind kan gepaard gaan met zware windstoten en neerslag. Soms wordt een valwind verward met een tornado of windhoos, echter een valwind is te herkennen aan dat de bomen allemaal in dezelfde richting omvallen.
Een tornado is veruit de gevaarlijkste wind door de enorme snelheden die hij ontwikkelt. Daarna komt de windhoos en dan de valwind.
Waarom is een valwind zo gevaarlijk ?
In extreme gevallen is de windsnelheid minimaal120 kilometer per uur. Dat is te vergelijken met vijf tot zes keer de zwaartekracht. Een dergelijke krachtige wind veegt in enkele seconden alles weg wat hij tegenkomt en daarna neemt de kracht snel a£.
Aan het ontstaan van een valwind gaat altijd een hevige regenen en onweersbui aan vooraf. De neerslag sleurt een hoeveelheid lucht mee, die op de aarde ploft.
Die lucht zoekt dan een uitweg, schiet over het aardoppervlak en ontwikkelt aan de voorkant een enorme verwoestende kracht.