Haaksbergen 24 januari 1884
Heden namiddag omstreeks 3¼ uur sloeg de bliksem in het dak van de toren der gemeente, staande aan de R. C. Kerk alhier, zonder echter brand te veroorzaken, doch werd een groot gedeelte van het leidak beschadigd, terwijl eenige leien in een raam van een daarbijgelegen huis terecht kwamen, tevens zijn door den storm van den vorigen nacht alhier vele daken van de pannen beroofd.
Haaksbergen 9 juli 1884
Onder Haaksbergen in ’t Veen sloeg de bliksem in bij den landbouwer G. J. Nijland. De schoorsteen leed belangrijke schade en onderscheidene glasruiten en een spiegel werden verbrijzeld. In de voordeur en in den grond werd een gat geslagen. Een begin van brand werd gelukkig dadelijk gestuit.
Haaksbergen 28 juli 1884
Liep het met het zware onweer, dat Woensdagavond hier woedde, wat inslaan betreft, best af, er viel veel water, waardoor in de Schipbeek het water dermate steeg, dat de oeverlanden blank werden. Men dacht, och, dit zal met een dag wel weer afzakken, maar de regen, die den volgenden dag viel en ook in Munsterland schijnt gevallen te zijn, bracht Donderdag avond verder Vrijdag zoveel water van bovenaf, dat alles aan de Schipbeek hooger onder water kwam te staan dan ooit bij een wintervloed gezien is.
De gebouwen der bleekerij van de firma Jordaan stonden diep onder water, zoodat het werk gestaakt moest worden.
De weg naar Vreden was niet te passeren, terwijl een doorbraak van de Schipbeek bij de Vloedstegenbrug een gat in den trouwens al reeds in een slechten staat verkeerenden grindweg sloeg, waardoor het verkeer gestremd werd. Dit was eveneens het geval bij ’t dorp op den grindweg naar Enschede, waarin een duiker ligt, die volstrekt geen capaciteit genoeg heeft om bij een gewone stortbui het aankomende water door te laten en nu natuurlijk wel geheel moest bezwijken. De zoogenaamde wandelweg tegenover weverij der firma Jordaan stond ook onder, terwijl de laag gelegen huizen eveneens onderliepen. Om het dorp is het water wel wat afgezakt, doch de bleekerij der firma Jordaan staat nu nog onder.
Voorwaar een treurige toestand voor de aan de Schipbeek gelegen boerderijen; deze hebben al hunne te veld staande vruchten onder water staan en deze zullen althans voor een gedeelte verloren zijn.
Haaksbergen december 1884
Zondag avond ll. In den verschrikkelijken sneeuwstorm, begaf zich een arbeider wonende tusschen Wegdam (Ambt-Delden) en hier, op weg om een boodschap in de buurt te doen, met het treurig gevolg dat Maandag zijn lijk uit de sneeuw werd opgedolven. Naar wij nader vernemen was de verongelukte een man op jaren lijdende aan vallende ziekte.
|