Klimaatverandering is de verandering van het gemiddelde weertype of klimaat over een bepaalde periode. De verandering manifesteert zich het duidelijkst in een stijging of daling van de gemiddelde temperatuur en van de gemiddelde hoeveelheid neerslag op Aarde. De temperatuursveranderingen hebben invloed op de ijskappen en gletsjers die als gevolg van de recente opwarming van de aarde, versneld afsmelten. Tegenwoordig staat klimaatverandering volop in de belangstelling vanwege de momenteel geobserveerde opwarming van de Aarde. Wat nu de wetenschappers bezighoud is wat er deze eeuw zal gebeuren met de zeespiegel, nu blijkt dat het klimaat weer snel opwarmt.
Hoewel klimaatveranderingen er altijd geweest zijn, ook zonder menselelijke invloed, is de snelheid waarmee de huidige opwarming plaatsvindt, circa 1 graad in de afgelopen eeuw (1900-2000), groot ten opzichte van de temperatuurveranderingen op geologische tijdschalen. Kleine trends die lang aanhouden hebben uiteindelijk wel een groot effect op het klimaat. Zo is de opwarming na de laatste ijstijd gemiddeld 0.03 graden per eeuw. Dat is dus een factor 30 langzamer dan de huidige klimaatverandering. Over een periode van 20.000 jaar heeft deze kleine temperatuur verhoging wel een temperatuureffect van circa 6 graden.
22 oktober 1987 Veranderingen in klimaat op komst
Binnen enkele tientallen jaren zijn ingrijpende klimaatveranderingen te verwachten. De gemiddelde temperatuur zal in het jaar 2030 met 1,5 tot 4, °C zijn opgelopen De zeespiegel zal gemiddeld een halve tot een meter stijgen. De Noordzee kan zelfs tot 3,5 meter hoger komen te liggen. De gevolgen hiervan zullen catastrofaal zijn.
Klimaatveranderingen in Nederland
Ook in Nederland is de opwarming van de aarde, zoals dit ook mondiaal gemeten is, de laatste jaren merkbaar. Vanaf 1901 gemeten hebben de jaren 1990, 1999, 2000 en 2002 de hoogste jaargemiddelde temperatuur. Niet ieder seizoen laat een zelfde mate van opwarming zien: met name het voorjaar is in de recente jaren warmer dan het langjarig gemiddelde in het tijdvak 1961-1990.
Nederland wordt onder andere warmer door de toename van broeikasgassen in de atmosfeer. De temperatuur is sinds eind jaren 1980 sterk gestegen. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in de laatste 15 jaar van de twintigste eeuw lag 1°C hoger dan de gemiddelde temperatuur in de rest van de eeuw. De relatieve opwarming is sterker aan het begin van het jaar. De gemiddelde temperatuur van de maanden januari tot en met maart lag de laatste 15 jaar van de twintigste eeuw zo'n 2°C hoger dan daarvoor. Daarmee loopt de opwarming in Nederland in grote lijnen in pas met de wereldwijde klimaatverandering.
De timing van seizoensgebonden verschijnselen in de natuur hangt vaak sterk af van de temperatuur. Al de maanden februari, maart en april 1°C warmer worden ontvouwt de paardenkastanje zijn bladeren bijvoorbeeld 5 dagen eerder. Door de hoge temperaturen in de laatste jaren begint het voorjaar voor veel planten en dieren drie tot vier weken eerder dan vroeger. Daarnaast blijkt de winter steeds later te beginnen waardoor de lengte van het groeiseizoen langer wordt. Al deze veranderingen vinden overal om ons heen plaats en zijn dus direct in de ""achtertuin" waar te nemen.
Nu al is merkbaar dat het groeiseizoen langer wordt en veel planten eerder bloeien.
Klimaatveranderingen nu en de toekomst
Sinds het begin van de twintigste eeuw is de gemiddelde temperatuur met ongeveer 0,74°C gestegen. Deze temperatuurstijging wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door menselijke activiteiten: door het verbranden van fossiele brandstoffen, ontbossing en bepaalde industriële en landbouwactiviteiten is de concentratie aan broeikasgassen in de aardatmosfeer sterk gestegen sinds 1750. Modelberekeningen geven aan dat de gemiddelde temperatuur op Aarde tussen 1990 en 2100 met 1,1°C tot 6,4 C stijgt. Met name temperatuurstijgingen van meer dan 2°C zouden grote veranderingen met zich meebrengen voor mens en milieu, door zeespiegelstijging, toename van droogte- en hitteperioden, extreme neerslag en andere effecten.
Tussen 1900 en 2000 is de zeespiegel 18,5 cm gestegen, de verwachting is dat de zeespiegel stijging door zal zetten tot tussen de 9 en 88 centimeter.
Naast broeikasgassen heeft onder andere de zonneactiviteit invloed op het klimaatsysteem. Mede onder invloed van een lage zonneactiviteit is in 2007 de wereldtemperatuur met 0,7°C gedaald ten opzichte van 2006 tot een niveau dat rond 1930 gebruikelijk was. In de vorige eeuw was de zonneactiviteit (zonnevlekken en magnetische stormen) extreem hoog. De laatste jaren is er onverwacht een sterke afname in de zonneactiviteit. Meer hierover zie artikel
nieuwe ijstijd:
Sterrenkundige Kees de Jager ziet een duidelijke overeenkomst met de goed gedocumenteerde geringe zonneactiviteit tijdens de "kleine ijstijd". Hij verwacht dat er nu een periode van lagere temperaturen zal aanbreken.
Als dat waar is, zou de significante daling van de temperatuur al te merken moeten zijn in de jaren 2012 tot 2020.
Klimaatgids
Alles weten over klimaatverandering? Bekijk de
HIER-Klimaatgids ! Dit is een alfabetisch overzicht van alle belangrijke klimaatonderwerpen, de oorzaken en gevolgen, alle termen en afkortingen, in een onderling hecht gelinkt netwerk van wetenschappelijk verantwoorde informatiepagina’s.