Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Enkele feiten op Toekomstscenario 2005 - 2009 (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Enkele feiten op Toekomstscenario 2005 - 2009
#135
Enkele feiten op Toekomstscenario 2005 - 2009 14 Jaren, 3 Maanden geleden Karma: 0  
25/01/2005
Het broeikaseffect bereikt binnen tien jaar het punt waarop het niet meer omkeerbaar is als er geen krachtige maatregelen worden genomen. Aldus het rapport Meeting The Climate Challange. Er komen onvoorspelbare rampen aan als de temperaturen twee graden Celsius hoger worden dan de gemiddelde temperatuur in de wereld in 1750, voor de industriële revolutie. Op dit moment is de stijging ten opzicht van 1750 al 0.8 graad Celsius. Deze grotere stijging van de temperatuur leidt tot ramzalige veranderingen in het klimaat. Die hebben tot gevolg dat de landbouw ontregeld wordt, dat er tekort zal zijn aan water en dat er omvangrijke droogte optreedt. Ziekten zullen om zich heen grijpen, het niveau van de zeeën zal stijgen en bossen zullen sterven. Ook is het mogelijk dat de opwarming van de aarde helemaal op hol slaat. Dat kan leiden tot smelten van de ijskap of tot het ophouden van de Warme Golfstroom. Onderzoekers hebben berekend dat de concentratie van kooldioxide in de atmosfeer die twee graden temperatuurstijging onvermijdelijk zal maken 400 delen per miljoen (ppm) is. Het niveau is nu 379 en met de huidige stijging van 2 ppm per jaar is het over 10 jaar zover zeggen ze.
Neemt de gemiddelde temperatuur toe met 1 tot 2 graden in vergelijking met het jaar 1750 dan stijgt de zeespiegel tussen de 50 en 70 cm. Neemt de gemiddelde temperatuur toe met 4 a 5 graden dan stijgt de zeespiegel 4 tot 5 meter. Grote delen van Nederland komen dan onder water te staan. Het strand komt dan te liggen in de lijn van Tilburg – Apeldoorn – zwolle tot aan Assen.

03/02/2005
De orkanen zullen heviger worden. Alles in de atmosfeer wordt heftiger naarmate er meer vocht in de lucht zit. Door het opwarmen van de aarde zal er meer water uit de zeeën verdampen wat betekend meer vocht in de lucht. Dat betekent zwaardere orkanen. Maar het betekent ook dat gebieden waar het veel regent, nog meer regen kunnen verwachten. Gebieden die door droogte geteisterd worden, zullen nog droger worden. Tegelijkertijd zal door de opwarming het zeeniveau stijgen, de komende eeuw naar verwachting 20 – 100 cm. Dat is in principe ook voor een land als Nederland bedreigend. De trieste verwachting van de VN is dat er de komende jaren nog veel meer slachtoffers zullen vallen door natuurrampen, deels inderdaad door de opwarming van de aarde. Maar de grote boosdoener is de verdere toenemende verstedelijking, met name in de ontwikkelingslanden. Steeds meer mensen kruipen samen in slecht gebouwde steden, die voor het merendeel ook nog eens in risicovolle gebieden staan. In 2030 zullen naar schatting 2 miljard mensen in sloppenwijken wonen. 70% van die wijken vol kwetsbare huisjes en hutjes bevindt zich in risicogebieden. Daar valt niet tegenop te collecteren.

04/08/2005
Het loopt niet goed met ons af als we niet gauw wat zuiniger gaan doen met de aarde, aldus bioloog en geograaf Jared Diamond. Oorlog, genocide, honger en niet te stoppen vluchtelingen stromen wachten ons, wanneer vervuiling, klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en de groei van de wereldbevolking en consumptie blijven doorgaan.
Pijnlijke praktijk voorbeelden: Neem Paaseiland, ooit een onbewoond paradijs. Binnen een paar 100 jaar nadat de eerste mensen arriveerden, waren de vogels uitgeroeid, was het bos gekapt en de vruchtbare grond weggeregend. De geïsoleerde Paaseilanders wachten oorlog, kannibalisme en een uiteindelijke decimering.
Dezelfde factoren ontwaarden bij de genocide in Rwanda. Het hele land leek op een grote tuin en bananenkwekerij. Steile heuvels werden bebouwd tot aan de top. Maar door erosie en primitieve landbouwmethoden had de gemiddelde Rwandees nog te weinig land om zich te voeden.

30/09/2005
Afkalving ijskap sneller, De Noordpool is in 2060 meer water dan ijs. De IJskap is de afgelopen 100 jaar nog nooit zo klein geweest. De hoeveelheid ijs bedroeg in september 5,32 miljoen vierkante kilometer. Tussen 1978 en 2000 was dat gemiddeld 7 miljoen vierkante kilometer. De afkalving is vooral de laatste 4 jaar sterk geweest.
Volgens een nieuwe studie stijgt de temperatuur van de aarde sneller dan ooit tevoren. Aan het eind van de eeuw zal de gemiddelde temperatuur 4 graden Celsius hoger zijn. De zeelspiegel zal dan met 30 centimeter stijgen. Het waterpeil in de Noordzee stijgt mogelijk nog meer. Het is de sterkste klimaatverandering die zich de laatste miljoen jaar op aarde heeft voorgedaan, aldus de onderzoekers.
De zomers in Europa zullen warmer en droger worden. Ook de winters worde warmer en vochtiger. Spanje krijgt te maken met langdurige droogteperiodes. De temperatuur van het zeewater in de Golf van Mexico zal verder stijgen waardoor er in de toekomst in de VS steeds vaker verwoestende orkanen zullen zijn zoals Katrina.

17/08/2006
De wereldwijde vraag naar water zal in het jaar 2050 verdubbeld zijn. Water wordt het blauwe goud terwijl momenteel al een derde van de wereld bevolking kampt met een tekort aan het schaarse middel. De verwachting is dat water in 2050 twee tot drie keer zo duur zal zijn als nu.

19/08/2006
Klimaat verandering brengt nieuwe ziekten en plagen zoals de nu heersende blauwtongziekte onder de schapen in Limburg.
Andere effecten zijn:
- Stormen en overstromingen. Het gevolg: verdrinking, besmet water en stress
- Langdurige hittegolven. Deze kunnen leiden tot hittegevoelige aandoeningen en Sterfte.
- Luchtverontreiniging. Hogere temperaturen leiden in de zomer tot hogere concentraties schadelijke stoffen.
- Water- en voedselvergiftiging. De veteranenziekte veroorzakende legionella bacterie en blauwalgen gedijen beter.
- UV-straling. Bij een versterkt broeikaseffect duurt herstel van de ozonlaag langer.

23/09/2006
De verandering van het klimaat en de groeiende omvang van de stroom toeristen bedreigen op relatief korte termijn tal van toeristische trekpleisters. In 2020 zullen wervelstormen de stranden bij het Indiase Goa en de Everglades in Floriade zwaar hebben toegetakeld. Veel plaatsen rond de Middellandse Zee zullen door langere en frequentere hittegolven ondraaglijk warm worden, zoals bijvoorbeeld de Griekse hoofdstad Athene en streken zoals Toscane en delen van de Italiaanse kust. De hitte zal voorts tot meer bosbranden leiden en de landen rond de Middellandse Zee die nu veel toeristen trekken.

13/12/2006
Wetenschappers verwachten dat de Noordpool in 2040 geen permanent ijs meer heeft. Uit recente metingen blijkt dat het ijs in de warme zomerperiode sneller smelt dan voorheen en vervolgens in de herfst en winter niet langer voldoende herstelt. Het bevroren deel van de zee bleek vorige maand twee miljoen vierkante kilometer kleiner te zijn dan het historische gemiddelde.

30/01/2007
China produceert minder vervuilend, maar die ‘minder vuile’ productie groeit zo stormachtig, dat het resultaat voor het milieu desastreus is. Alle maatregelen die de afgelopen drie jaar zijn genomen hebben tot niets geleid.
Gevolg is dat China tussen 2000 en 2005 heeft ontwikkeld tot de grootste producent van zwaveloxide.Als milieumaatregelen niet snel worden uitgevoerd dan is de Yangtzerivier, een van de langste ter wereld, over vijf jaar biologisch dood. Rivieren en meren drogen op, terwijl de lozingen ongehinderd doorgaan. De lucht in China behoort tot de meest ongezonde ter wereld. Als de vervuiling ongeremd doorgaat, dan verzuipt het Chinese economische mirakel in zijn eigen vuil.

03/02/2007
Klimaatalarm: Volgens het nieuw klimatrapport van de VN, IPCC in Parijs. Het wordt te nat en te droog door temperatuurstijgingen, en de mens heeft schuld.
Regeringsleiders uit de hele wereld onderschrijven de conclusie dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. De temperatuur van de aarde zal deze eeuw tussen de 1,1 en 6,4 graden stijgen, de oceanen verzuren door opname van CO2, en de zeespiegel stijgt tussen de 18 en 59 cm. Door de draaiing van de aarde stijgt de zeespiegel niet overal evenveel. Bij de Nederlandse kust zal de stijging hoger zijn dan gemiddeld. In de eeuwen daarna kan het smelten van de ijsplaten op Groenland voor een stijging van 7 meter zorgen. In de Australische stad Sydney is het over 65 jaar gemiddeld 5 graden warmer dan nu. De regenval is hier over 35 jaar met 40% afgenomen, terwijl dit deel van Australië nu al kampt met droogte. Klimaat verandering is nu duidelijker dan ooit merkbaar in Australië. In duizend jaar is het niet zo droog geweest op het continent. Inwoners uit de grote steden is gelast het waterverbruik buitenshuis en op sommige plaatsen zelfs binnenshuis fors te beperken.
Ook de landbouw is zwaar getroffen. De oogst van veel gewassen is mislukt en veehouders brengen hun schapen en koeien noodgedwongen naar de slachtbank omdat er geen voedsel voor de dieren is. Er wordt voorspeld dat het Great Barrier Reef, het grootste koraal rif ter wereld, binnen 20 jaar verdwenen is.

31/07/2008
Over 2 jaar al zal de wereld zitten te springen om olie. Zonder actie schudt de energievoorziening op zijn grondvesten. Aldus Clingendael. Door de stormachtige ontwikkeling op de oliemarkt. De olieprijzen zijn sinds vorig jaar ruim verdubbeld tot meer dan 120 dollar per vat.( Eind 2009 79.19 dollar per vat wel stijgende door het winterweer).

2009:
De Malediven staan op de nominatie het eerste land te worden dat door de zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering, van de landkaart spoelt. Het eilandenrijk in de Stille Oceaan steekt gemiddeld slechts 1.5m boven zeeniveau uit.

25/11/2009: Tien gevolgen van de opwarming: de nieuwe apocalyps
De opwarming van de aarde kan verschrikkelijke gevolgen hebben, en hier en daar worden die al stilaan zichtbaar. Een overzicht aan de hand van onheilspellende nieuwsberichten en rapporten van de voorbije maanden:

Overstromingen
De stijging van de zeespiegel is het meest besproken gevolg van de opwarming van de aarde. Kuststeden als Bangkok, Hanoi en Ho Chi Minh-stad krijgen nu al af te rekenen met steeds ergere overstromingen. Kleine eilanden kunnen helemaal in de golven verdwijnen; in dichtbevolkte rivierdelta's wordt het grootste aantal mensen getroffen.

Honger
Hogere temperaturen, minder of minder voorspelbare neerslag en een snellere verdamping kunnen de landbouwproductie in veel landen omlaag halen. Met name Afrika, het continent dat het meest geplaagd wordt door honger en voedseltekorten, zal het in de toekomst vermoedelijk nog zwaarder krijgen, zeggen Duitse wetenschappers. Voor arme Aziatische landen als Cambodja ziet het er al niet veel beter uit. En in India houden honderden miljoenen boeren hun hart vast dat de zomermoesson grilliger wordt.
Intussen waarschuwen wetenschappers dat de warmere aarde de opbrengst van basisgewassen als maïs en soja zal doen teruglopen. De dalende visvangst in tropische gebieden is voor nog meer mensen slecht nieuws.

Conflicten
Water- en voedseltekorten die veroorzaakt worden door extreme weersomstandigheden, kunnen gemeenschappen tegen elkaar opzetten. Grote groepen klimaatvluchtelingen kunnen de situatie nog explosiever maken. Experts verwachten vooral problemen in Azië en Afrika .

Vluchtelingenstromen
Volgens een studie van Oxfam Australië kan de klimaatverandering de komende 40 jaar tot 8 miljoen mensen op de vlucht jagen op de eilanden in de Stille Zuidzee, en 75 miljoen in de hele regio van Azië en de Stille Oceaan.

Rampen
Klimaatwetenschappers gaan ervan uit dat er meer overstromingen en stormen zullen komen. Na dergelijke rampen krijgen ook besmettelijke ziekten als diarree, cholera en dengue meer kansen. Britse wetenschappers leggen zelfs een verband tussen de stijging van de zeespiegel en een toenemend aantal aardbevingen en vulkaanuitbarstingen langs de grote breuklijnen.

Gletsjers verdwijnen
Hogere temperaturen doen de ijsvoorraden op aarde wegsmelten. Gletsjers vormen een belangrijke zoetwatervoorraad in tropische gebieden. De machtige ijskappen op de Himalaya en de Hindoekoesj kunnen binnen twintig tot dertig jaar verdwenen zijn. Het laatste ijs op de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, kan nog sneller weg zijn, terwijl ook in Zuid-Amerika de gletsjers zienderogen krimpen. In het Boliviaanse deel van de Andes is dit jaar de 18.000 jaar oude gletsjer Chacaltaya verdwenen, ooit de hoogste skipiste ter wereld.
Nog angstaanjagender is het razendsnelle afsmelten van de ijskap op Groenland. Die ijskap bevat voldoende water om de zeespiegel wereldwijd met 7 meter te doen stijgen.

Biodiversiteit neemt af
De verandering van het klimaat zal veel dier- en plantensoorten doen verdwijnen. De erg diverse Mekong-regio zal daar een van de slachtoffers van worden, net als het Groot Barrièrerif in Australië. Als dat koraalrif helemaal afsterft, dan kost dat Australië in de loop van deze eeuw 37,7 miljard euro.

Oceanen verzuren
De grote hoeveelheden CO2 in de atmosfeer maken de oceanen zuurder. Het kalkskelet van sommige belangrijke planktonsoorten is nu 30 tot 35 procent dunner dan voor de industriële revolutie. De minuscule foraminifera spelen een rol bij het transport van de koolstof die de oceanen uit de lucht opnemen naar de diepzee. Als dat mechanisme het laat afweten, kan het klimaat op aarde helemaal op tilt slaan.

Bosbranden
Naarmate bossen droger worden en de temperaturen stijgen, neemt het risico op bosbranden toe. Tussen 2000 en 2006 werden er per jaar ongeveer 50.000 bosbranden geteld in de regio van de Middellandse Zee, tegenover een gemiddelde van 30.000 branden in de jaren tachtig.

Culinaire catastrofes
De opwarming van de aarde is ook slecht nieuws voor wijn- en bierliefhebbers. De Bordeauxstreek wordt stilaan ongeschikt voor de productie van topwijnen, en de kwaliteit van de hop voor pils gaat achteruit. Ook biefstukken zouden minder sappig worden.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1211
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 12/08/2010 18:33 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
Klimaattoekomstscenario
Erwin 04/12/2009 19:04
 
thread linkthread link Toekomstscenario
Erwin 04/12/2009 19:04
 
thread linkthread link Enkele feiten op Toekomstscenario 2005 - 2009
Erwin 04/12/2009 19:04
 
thread linkthread link Enkele feiten op Toekomstscenario 2010 - heden
Erwin 03/05/2010 21:46
 
thread linkthread linkthread link Eigen onderzoek
Erwin 10/11/2020 18:42
 
thread linkthread link Zes graden. Onze toekomst op een warmere planeet
Erwin 29/07/2010 18:58
 
thread linkthread linkthread link De gevolgen voor de maatschappij
Erwin 29/07/2010 19:00
 
thread linkthread linkthread link De gevolgen voor de natuur
Erwin 29/07/2010 19:04
 
thread linkthread link KNMI Klimaatscenario
Erwin 09/11/2014 10:33
 
thread linkthread link KNMI Klimaatsignaal 2021
Erwin 27/10/2021 19:28
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 75 gasten online