WeatherCam is een softwarepakket dat wordt toegepast om de ge-uploade beelden van de Axis M1011-W camera te voorzien van informatie zoals opname tijd, datum, de actuele temperatuur. windsnelheid en richting op het moment van opname. De Camera is zodanig ingesteld dat deze elke 5 minuten een beeld (image) naar de ftp-server stuurt (upload)
Het is geprobeerd om dit programma open te maken zodat alles instelbaar is. Je kunt onder andere instellen waar de camera bestanden staan, uit welk bestand de actuele weergegevens gehaald kunnen worden met instelbare tags. De weer tags zijn de tags die gebruikt worden door “Het weer actueel”. Daarnaast is het mogelijk om van de tekst, welke op de foto geplaatst wordt, de kleur, grote en positie in te stellen.
Het programma is ook uitgerust om van de laatste 10 beelden een animated gif te maken zodat een bewegend beeld wordt opgebouwd. Je hebt zodoende twee mogelijkheden:
1] Een bewegend beeld van de laatste twee uur tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit beeld wordt op de site weergegeven tussen zonsopgang en zonsondergang.
2] Een bewegend beeld van 10 beelden tussen de laatste zonsop- en zonsondergang. Dit beeld wordt op de site weergegeven tussen zonsondergang en zonsopgang.
De derde mogelijkheid van dit programma is het automatisch uploaden van de animated gif bestanden naar de Website. Elke 15 minuten wordt de laatst gemaakte opname en de animatie van de laatste 2 uur ge-upload naar de webserver. Na zonsondergang wordt eenmalig de animatie van de afgelopen dag ge-upload. Op de website wordt zodoende tussen zonsopgang en zonsondergang de animatie van de laatste 2 uur en tussen zonsondergang en zonsopgang de animatie van de afgelopen dag weergegeven.
Installatie van de Axis M1011W camera.
Achtereenvolgens een korte summiere uitleg van de software installatie om de camera te laten functioneren met de DataServer.
1] Instelling van de camera.
Sluit de camera aan met een 1 op 1 netwerkkabel. Controleer of alle drie de leds groen branden.
Start het programma: IPUtility.exe op de DataServer. De camera wordt gevonden en zal aangeven onder welk IP adres de camera herkenbaar is.
Dubbel klik op de weergegeven camera om de Home-pagina van de camera te openen.
Klik op de button: Create self-signed certificate. Druk vervolgens op ok.
Stel de administrator user root password in.
De camera wordt ingesteld in een geavanceerde beheermodule bereikbaar via internet.
2] Instellen draadloos werking
Als het netwerk gebruik maakt van een router met WLAN dan dient het MAC-adres van de camera hier ingesteld te worden om de draadloze functionaliteit te kunnen gebruiken.
Verwijder de netwerkkabel en test de draadloze verbinding. Dit blijkt in een keer goed te werken, ook de streaming van de beelden is zeer snel en verloopt zonder stoten. De camera is op een afstand van 4m opgesteld vanaf de router en functioneert probleemloos.
3] Installeer een FTP server op de Dataserver.
Het is mogelijk om direct vanuit de camera te uploaden naar een webpagina. Dit kan permanent of als er een bepaalde gebeurtenis optreedt. Een gebeurtenis kan een tijdsinterval zijn of activiteit in de ruimte waar de camera is opgesteld. De AXIS M1011-W kan zelfstandig veranderingen in beeld detecteren als een bewegingsmelder. Ook hier zijn de configuratiemogelijkheden zeer uitgebreid.
Wij maken gebruik van de mogelijkheid om automatisch periodiek opnames te uploaden naar de DataServer. Dit is alleen mogelijk via FTP. Daartoe wordt er een Ftp-server op de dataserver geïnstalleerd bijvoorbeeld de gratis verkrijgbaar FileZilla of WarFtp. Installeer de Ftp-server en maak een gebruiker aan waaronder de camera zich dient aan te melden.
4] Instellen van de camera voor periodiek upload.
De camera wordt ingesteld in een geavanceerde beheermodule bereikbaar via internet.
Maak een FTP “Event Server” aan op de camera waar de verbinding met de FTP-server ingesteld wordt. Vervolgens maakt u de “Scheduled Event Type” aan waarin wordt opgegeven hoe vaak een opname wordt ge-upload naar de DataServer via de FTP verbinding.
5] Start de WeatherCam.
Selecteer de directorie waar de camera bestanden in geplaatst worden. WeatherCam kijkt namelijk periodiek in deze directorie.
Selecteer vervolgens het bestand waarin de weergegevens zijn te vinden. In mijn geval is dat het bestand welke gebruikt wordt door “Het weer actueel” en stel de weer-tags in. De Tags worden gebruikt om de juiste weerdata uit de weergegevens te filteren. Deze data wordt namelijk automatisch op de foto geplaatst.
Stel de overige parameters in.
Het systeem is nu klaar voor gebruik en het resultaat kunt u vinden op de hoofdpagina.