Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Winter tips (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Winter tips
#137
Winter tips 14 Jaren, 11 Maanden geleden Karma: 0  
Afvalbak
Antivriestips voor de afvalbak / otto om vastzitten van de bevroren inhoud te voorkomen.
- Plaats de container in schuur of berging
- Leg een krant onderin de container en onder de deksel
- Zet de container pas s’ochtends aan straat
- Steek afval los met spade / schop voordat de container aan straat wordt gezet

Automobilisten
- Leg een dekentje in de auto voor het geval je strand.
- Zorg voor een goed onderhouden auto
- Vul voor aanvang van de reis de ruitensproeiervloeistof bij
- Maak onderweg regelmatig de koplampen van de auto schoon
- Zoek bij extreme weersomstandigheden tijdig onderdak
- Schaf een spuitbus met ruitontdooier aan. Deze zal zijn diensten ook voor vastgevroren deuren bewijzen. Leg deze bus, net als de slotontdooier, daarom niet in de auto.
Slot bevroren? Thuis: met zakje warm water of föhn (niet te dichtbij en te heet). Niet thuis: met je lichaam tegen slot aan staan ong. 5 minuten.
- Zet de auto bij vorst niet op de handrem, maar in de eerste versnelling of de achteruit.
Handfrem toch bevroren? Probeer nog harder op te trekken, dan gaat deze meestal los. Anders de motor laten draaien en kachel hoog zodat de handremkabel alsnog ontdooit.
- Krab de ruiten schoon zonder de motor te laten draaien. De uitlaatgassen zijn erg slecht voor de gezondheid. Pas op. Auto's kunnen op slot gaan als de motor draait, terwijl je de ramen krabt.
- Smeer alle rubbers van deuren en achterklep in met talkpoeder of breng siliconenspray aan. Dit voorkomt dat het een en ander gaat vastvriezen.
Portier toch vastgevroren? Deuren meer dicht drukken dan breekt het ijs tussen het rubber en gaat deze vaak weer open of zakje warm water of föhn (niet te dichtbij en niet te heet).
- Vul het sproeierreservoir met vloeistof die antivries bevat. Het mengsel moet tot minstens -30 graden beveiligd zijn. Dat komt in veel gevallen neer op onverdunde sproeiervloeistof.
- Een accu gaat zo'n drie tot zeven jaar mee. Bij lage temperatuur daalt de capaciteit van de accu en wordt de startweerstand van de motor groter. Dan leidt dat tot moeilijker of zelfs niet kunnen starten. Laat de accu dus controleren en desnoods vervangen.
Bron: ANWB

Auto Antisliptips
- Voorkom slipgevaar door bij glad weer nooit hard te rijden en altijd afstand te houden.
- Raak je toch in de slip, rem dan niet en gooi het stuur niet om. Krijgt de auto tijdens het draaien weer grip, dan lanceer je jezelf de verkeerde kant op.
- Ontkoppel, dat wil zeggen zet de auto in zijn vrij, daardoor raak je snelheid kwijt~en kan de auto makkelijker weer grip krijgen op de weg.
- Raak je uit koers, probeer dan op de weg te blijven door rustig bij te sturen.
- Blijf op de weg rijden en stuur niet de berm in, je weet nooit wat je daar aantreft.

Auto Rijtips
- Als het glad is kunt u beter niet snel sturen, accelereren of heftig remmen.
- Ga juist wat langzamer rijden en houd wat overdreven afstand.
- Als de auto ondanks rustig afremmen toch slipt laat dan de rem los en rem voorzichtig opnieuw.
- Blijft de auto toch in een slip trap dan de koppeling in en blijf steeds in de richting sturen waarheen u van plan was te gaan.
- Ook al gaat u recht op een obstakel af nooit op de rem staan ! U kunt alleen proberen het obstakel door sturen te ontwijken.
Bron: ANWB

Antisliptips
Glad buiten, en je wilt niet uitglijden. Trek een paar oude dikke, slijtvaste sokken over je schoen en lopen maar.

Huisdieren
- Wat je niet moet doen is je konijn vanuit zijn buitenhok ineens binnen bij de verwarming zetten. Konijnen kunnen slecht tegen plotselinge temperatuurwisseling. Beter is te zorgen voor een tochtvrij hok en extra stro.
- Voor honden dien je de kwetsbare voetzolen regelmatig te controleren, zeker als er pekel is gestrooid.

Kerkuilen
Hulp aan kerkuilen bij langdurige strenge vorstperiode.
Mensen met kerkuilen op het erf kunnen volgens de kerkuilbeschermers in de regio de volgend maatregelen nemen:
-Op een vrije plek in de schuur graan uitstrooien, zodat daar muizen op afkomen en de kerkuilen de kans krijgen die te vangen.
- Heeft de kerkuil een vaste roestplaats in een nestkast, dan kan daar met eendagskuikens worden gevoerd. De kuikens kunnen, nadat de uil 's avonds uitgevlogen is, in of op de kast worden gelegd.
- Een teil of grote ton in de schuur plaatsen met een beetje stro en enkele levende muizen. De uilen komen op het geritsel af. Het voeren van levende muizen is daarna niet meer nodig. Men kan daarna 's avonds dode eendagskuikens in de teildoen (2 tot 3 per- uil).
- Wie niet wil dat de muizen worden opgegeten, moet kippengaas over de teil spannen met daarop een plankje met de do de eendagskuikens.

Kleine Kinderen
Voorzichtigheid is geboden met de allerkleinste kinderen. Als een tocht buiten de deur echt onvermijdelijk is, kleed de baby dan winddicht aan en zorg voor een passende muts ivm. warmteverlies via het hoofdje.

Rijwielen
- Ontdoe de fiets/brommer van resten sneeuw en wegenzout om roestvorming te voorkomen.

Tuin
- Let ook in de winter op of uw pas geplante struiken / planten wel genoeg water krijgen.
- Als u toch tuinverlichting aanbrengt in uw tuin draai ze dan losjes om bomen/struiken dit niet tegen strenge vorst kunnen zo voorkomt u bevriezing.

Vogels
- Voer de vogels bij. Tips voor het voeren van vogels in de winter zijn hier te vinden
Het beste is twee keer per dag zoutloos voer op de grond en op een voertafel te strooien. Ook twee keer water geven is belangrijk.
- Houd voederplanken goed schoon om ziekteverspreiding te voorkomen.
- Geef vogels geen voer waarin zout is verwerkt. Dit veroorzaakt uitdroging. Margarine is uit den boze omdat het laxerend werkt. Kaas moet u zonder het schadelijke plastic randje voeren.
- Leg voer op een voederplank die onbereikbaar is voor natuurlijke vijanden van vogels.
-Elke vogel moet dagelijks drinken. Om het bevriezen van de waterbak te voorkomen kun je een paar lepels suiker in het water oplossen, Ligt er sneeuw dan is drinkwater niet echt nodig.
- Dek het drinkwater tijdens een strenge winter wel af met een stuk gaas, zodat de vogels niet bevriezen doordat ze gaan badderen.
- Voorkom vastgevroren vogels: Breng een strolaag aan rond ijswakken.
- Probeer een vastgevroren vogel nooit los te trekken. Maak het ijs rondom de poten voorzichtig los door het langzaam te laten smelten. Plaats hiervoor een goed afgesloten pan met warm water op het ijs.

Woning
- Tap de buitenkranen af en sluit ze voor de winter. Zo voorkomt u bevroren en gesprongen waterleidingen.
- Laat als het vriest alle radiatoren van de centrale verwarming een beetje doorstromen, ook als u op vakantie gaat.
- Laat bij strenge vorst de verwarming iets branden om bevriezing van de leidingen te voorkomen.
- Het is onverstandig om in de winter de centrale verwarming uit te zetten, deze kan namelijk ook kapot vriezen.
- Om onnodige energieverspilling te voorkomen is het wel belangrijk om de kamerthermostaat op bijvoorbeeld maar 12 graden Celsius te zetten.
- Maak de ventilatieroosters schoon en laat uw woning regelmatig doorluchten. In tegenstelling tot dat wat vaak gedacht wordt, is ventilatie vooral in de winter erg belangrijk. De kans op het ontstaan van vochtproblemen door slechte ventilatie is ook in de winter groot. Een droog huis is bovendien makkelijker (en dus sneller) te verwarmen dan een vochtig huis.
- Maak voordat de winter invalt de dakgoten van uw huis schoon. In de herfst is die waarschijnlijk vol geraakt met afgevallen bladeren. Die zorgen ervoor dat de waterafvoer niet goed meer functioneert. Dit leidt tot verstopping en lekkages, als de inhoud dan ook nog bevriest, kunnen de dakgoten flinke beschadigingen oplopen.
- Denk ten slotte ook aan eventuele dingen die nog in uw tuin of op uw balkon moeten gebeuren. Niet alle planten en bloemen kunnen tegen vorst. Sommige moeten echter juist in de winter de grond in.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1249
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 24/12/2011 15:13 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
Winter tips
Erwin 04/01/2010 17:52
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 107 gasten online