Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen over het weer in Haaksbergen en aanpassingen van deze website.
Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Er word de lezers een mogelijkheid geboden om reacties onder de berichten te plaatsen.
Klik altijd op de koptekst. Het kan zijn dan een bericht langer is dan wordt weergegeven.

15.11.2009 10:50:35
Erwin

MeteoConsult te WageningenAfgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan Meteo Consult te Wageningen, de uitnodiging verliep via Luc Verkoelen van Het Weer Actueel (HWA).
Meteo Consult, opgericht in 1986, is een allround weerbedrijf en verstrekt op maat gemaakte producten voor consument, media en alle andere zakelijke markten. De meteorologen verstrekken verwachtingen, werken consultancy opdrachten uit en ze verzorgen het monitoren van het weer bij kritieke situaties. Waar nodig geven ze waarschuwingen uit en verrichten ondersteunende werkzaamheden. Dit alles gedurende 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Bovendien wordt er door het toegewijde weermodellen-team continu gewerkt aan het ontwikkelen van de eigen MeteoGroup- en weersverwachtingsystemen
Meteo Consult maakt daarvoor ook gebruik van de weergegevens die door diverse weeramateurs aangeleverd worden waaronder Weerstation Haaksbergen. Deze samenwerking verloopt via het weer actueel. Vandaag kregen wij een korte introductie en rondleiding waarvan hier een kort verslag.

De introductie ging onder andere dieper in op de samen werking met HWA en de overige weeramateurs. Alle waarnemingen van de aangesloten weeramateurs, waaronder Weerstation Haaksbergen, komen automatisch binnen bij Meteo Consult en worden vervolgens gepresenteerd in het MIDAS werkstation. De Meteoroloog kijkt dan naar "officiele" waarnemingen en naar de meldingen van de weeramateurs. De gegevens worden genoemd in de radiopraatjes en de bijzondere meldingen komen op TV en in de krant. De locaties van de aangesloten weeramateurs worden slim geinterpoleerd tussen officiele locaties met MOS. MOS staat voor Model Output Statistics. Terwijl een aantal krachtige computers de toestand van de atmosfeer berekenen voor twee weken vooruit, bekijkt een krachtige rekencomputer bij Meteo Consult wat een bepaalde situatie in het verleden aan weer, wind en temperatuur heeft opgeleverd. Er wordt dus gebruik gemaakt van weerdata uit het verleden. Meteo Consult maakt overigens gebruik van meerdere computermodellen. Zo staat aan de basis van elke verwachting de uitkomst van het Europese ECMWF, het Engelse UKMO en het Amerikaanse NCEP model. Van elk model is er een MOS beschikbaar. Door alle verschillende MOS berekeningen te vergelijken (waarbij het ene model zwaarder weegt dan het andere model), volgt er een verwachting voor twee weken vooruit met als basis ’s werelds meest betrouwbare atmosfeermodellen.

TV-Studio uitleg door Alfred SnoekDe rondleiding bracht ons bij de TV-Studio, waar uitleg en demonstratie werd gegeven door
Alfred Snoek, Mediameteoroloog (Radio en TV presentator) bij Meteo Consult.
In deze TV-Studio worden de opnames gemaakt voor onder ander Omroep-Gelderland en Omroep-Brabant. Alle weerpraatjes worden van te voren opgenomen en bewerkt in de regie ruimte. De presentatie is afhankelijk van de weerssituatie zo kan het voorkomen dat de opname zo laat mogelijk plaats vind om zo veel mogelijk informatie mee te nemen, live uitzendingen behoren ook tot de mogelijkheid maar wordt nu nog niet toegepast. Al het groen in beeld wordt vervangen door de weerkaart, de actuele opname inclusief het weerbeeld wordt weergegeven op twee monitoren aan de zijkant.Radio-Studio uitleg door Reinout van den Born

Vervolgens kwamen wij bij de Radio-Studio waar uitleg werd gegeven door Reinout van den Born. Samen met Grieta Spannenburg verzorgen ze de radiopraatjes bij 10 radio stations waaronder Radio-2. Zij beschikken daar voor over diverse schermen waarop het weer gepresenteerd wordt en waarmee tijdens de uitzending de actuele weerinformatie op te vragen is.



De WeerkamerDe televisiestudio en de twee radiostudio’s liggen in en aan de weerkamer, zodat er directe communicatie mogelijk is. En overleg is belangrijk, want het kan natuurlijk niet zo zijn dat er op de ene zender een andere verwachting te horen is dan op een andere. Deze weerkamer is 24 uur per dag en 7 dagen in de week bezet.

De hoofdmeteoroloog heeft een flink aantal schermen met kaarten, satellietbeelden, radarsequenties en modellen ter beschikking, waaruit hij een weersverwachting opstelt. Vervolgens gaan de Mediameteorologen hiermee aan de slag om dit nieuws te verspreiden via kranten, internetsites, radio en televisie.



Het was een leuke interessante middag, niet in de laatste plaats omdat we nu een idee hebben hoe ze erbij zitten en vooral hoe Alfred Snoek, Reinout van den Born, Grieta Spannenburg, Jordi Bloem en Casper Hootsen eruitzien!

Afsluitend melde Luc Verkoelen van HWA dat er plannen zijn om de gegevens van sneeuwhoogtes ook te gaan verzamelen.



  
 



Banner

Bezoekers

We hebben 169 gasten online