Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Jaar 2000 – 2050 (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Jaar 2000 – 2050
#308
Jaar 2000 – 2050 13 Jaren, 5 Maanden geleden Karma: 0  
2000
Op 27 en 28 mei twee uitzonderlijke zomerstormen in Nederland. Maximale windstoot in IJmuiden van 122 km/uur op de 28e.

2001
Een zomer met een hittegolf van 5 dagen.

2002
Een erg nat jaar. Op 27 oktober een stormdepressie met een windkracht 10 tot 11 in het westelijke en later de noordelijke provincies. Met in Haaksbergen windsnelheden van meer dan 120 km/uur. Het KNMI gaf de dag ervoor de eerste voorwaarschuwingen.

2003
Maart / April zijn zonnig en droog. Daarop volgt een super zomer met vele records waaronder een hittegolf van 14 dagen. Op veel plaatsen is
het ’s nachts onaangenaam warm, laagste temperatuur van 25/26 graden gemeten. Augustus is 2.1 graad te warm. Elektriciteitcentrales krijgen te kampen met koelproblemen. Op 26 augustus verschuift bij Wilnis, door verdroging, een deel van een boezemdijk met als gevolg een plotselinge (zomerse) watersnood. De graanoogst blijft achter en veel dieren en bomen overleven de droogte niet.
Op 2 juni raast er een noodweer over Nederland. Zware regen- en onweersbuien zorgden voor veel overlast in grote delen van het land.
Veel bomen waaien om. Ook het treinverkeer ondervond hinder van het noodweer. Op verschillende plaatsen vielen hagelstenen van een tot anderhalve centimeter doorsnee. Een windhoos blies maandagavond de daken van een aantal woningen bij een asielzoekerscentrum in Zutphen.

2005
Begin maart plaatselijk 50cm sneeuw waarna de temperatuur boven de sneeuw in de Flevopolder onder de -20 graden zakte.
25 november hevig sneeuwval in het oosten en zuiden van het land met een stormachtige wind in het westen. Op deze vrijdagavond staat de langste avondspits ooit van 802km. Vele hoogspanningsdraden knappen door het gewicht van ijsafzetting op de draden. Haaksbergen heeft daardoor drie dagen zonder stroom gezeten.

2006
Januari was vrij koud en droog gevolgd door grote warmte in mei, juni en juli. Op 21 mei een hoos in Noordwijkerhout. Op 18 juli wordt op de 1e dag van de Nijmeegse vierdaagse, door het overlijden van twee deelnemers, de tocht, door de hitte, afgelast. Juli is de warmste maand sinds 1706, bijna 5 graden te warm en erg droog. Augustus is daarentegen weer record nat zeer somber en koel. Ook oktober, november en december zijn enkele graden te warm. Op 14 augustus een hoos in het havengebied in IJmuiden. 31 oktober staat bekend om een paardenstorm, een zware noordwester storm in de provincies Friesland en Groningen. Bij Marrum deed de storm de kwelders bij de Waddenzee onderlopen waardoor ruim honderd paarden vast kwamen zitten in het water. Ze worden op een spectaculaire wijze gered.
De Amerikaan Al Gore opent dit jaar velen de ogen met betrekking tot klimaatverandering met de film “An Inconvenient Truth”.

2007
Januari is de zachtste louwmaand in ten minste drie eeuwen. 11 januari storm gevolgd op 18 januari door een zware storm met zeer zware windstoten in het binnenland. Toename meldingen van de eikenprocessierups. April is record zacht en kurkdroog. Juli is de op een na zachtste sinds 1906. Op 26 juli veroorzaakt een windhoos schade op de Veluwe. 9 november: de stormdepressie Tilo veroorzaakt een hoogwater van 3m +NAP in Rotterdam. De Maeslantkering wordt voor de eerste keer automatisch gesloten.

2008
De winter 2007/2008 was zonnig en vrij zacht met de februari smog. Voor Pasen, 23 maart, vallen er sneeuw en hagelbuien welke een witte Pasen oplevert. Op 23 maart vriest het in Deelen en Twente –7 graden. Op 25 maart staat er door sneeuw en ongevallen 888km file. Eind mei zitten veel auto’s, huizen en ramen onder het geel bruine Saharastof. 22 juni richten onweer en hagelbuien vernielingen aan in West-Brabant, Gelderland en Twente.

2009
In januari nog strenge vorst. Het ijs is schoon, hard en zwart. Na 12 jaar kan men weer schaatsen op het weerwater in Almere. Op 6 januari vriest het –20.4 graden in Ell bij Weert. De eerste paasdag is met 22 graden de warmste sinds 1984. De herfst is zacht. September zonnig, warm en droog. Eind september voeren schepen op de Rijn, door de droogte, nog maar een kwart van de normale lading. Op 6 oktober de laagste waterstand met 830 kub/sec bij Lobith. 23 november massale Mexicaansegriep prik voor alle kinderen tussen ½ en 5 jaar. Op 16 december valt er een dik pak sneeuw, 671km file tot gevolg. Treinen rijden niet meer. Op 18 december worde de eerste Marathon op natuurijs in Haaksbergen verreden. 18 december is extreem koud met –18 graden in Deelen.

2010
Op 5 januari is bij vele gemeenten het strooizout op. In februari begint het te dooien, vanaf 7 februari vriest het weer en kan men op de 14e schaatsen op de Gauwzee. In april vind de luchtvaart hinder van de vulkaanuitbarsting op IJsland. De luchtvaart blijft dagenlang stilliggen.
Juni is warm en erg zonnig. Op 9juli stijgt het kwik op veel plaatsen boven de 33-35 graden. 12 juli noodweer in het oosten. In de Achterhoek en Twente (ook in Haaksbergen) moeten bomen en daken het ontgelden. 14 juli een valwind op camping Velthuizen bij Doetinchem. Caravans worden het water in geslingerd. Bij het buurstschap Warm gingen 5 hoogspanningsmasten van 40m hoog om. Op 25 augustus verrast een trage storm met uitzonderlijk veel regen. In Lievelde komt 138mm omlaag. Harde wind doet veel bomen sneuvelen. Ook in de Schipbeek en Buurserbeek hoogwater. Op 29 november de eerste maraton op natuurijs. Een sneeuwgebied levert een paar cm sneeuw op en veroorzaakt meteen 871km file. Op 18/19 december veroorzaakt storingen met sneeuw een chaos. Wegen werden ijsbanen met 748km file. Schiphol annuleerde 250 vluchten. Op 24 december zware sneeuwval in Limburg en Drente. 2010 is een van de warmste jaren ooit. Sinds het begin van de metingen op Groenland (1958)is er nog nooit zoveel ijs gesmolten. Het Amazone regenwoud ervaart zijn 2e 100-jaars droogte binnen vijf jaar

2011
De lente was door de minimale neerslag zeer droog en mei was droger dan die van 1976. Op 6 augustus een windhoos in Hantum en Foudgum die veel schade veroorzaakte aan woningen.
Hevig noodweer met heftige onweer (met meer dan 4000 ontladingen in twee uur), heftig regenval, hagel en zware windstoten raasde op 26 augustus over de Achterhoek. Bij Lievelde botste een trein op een omgewaaide boom. Een soort windhoos trok over de gemeente Oost Gerle en Bentelo. Deze week werd voor de vijfde keer, binnen 8 dagen, een weerwaarschuwing afgegeven een unicum. In zeeland viel plaatselijk 30mm neerslag binnen een uur en op de A7 werden twee auto’s getroffen door de bliksem.
In de herfst is het waterpijl in de rivier de Rijn, door het uitblijven van herfst regen, in november gedaald tot 5m lager dan gebruikelijk. In de Donau liepen zelfs schepen aan de grond.
Record zachte december.

2012
Het jaar 2012 is ook turbulent begonnen. Eerst de recordzachte nieuwjaarsdag, daarna de storm van 3 januari en op 5 januari opnieuw storm. Inmiddels is er zoveel hemelwater gevallen de afgelopen weken, dat bij het Groningse Tolbert een dijk op springen staat.
Eén ding is duidelijk. De winter 2011-2012 zal als historisch de boeken ingaan. Er is in het verleden nauwelijks een ander voorbeeld te vinden van een winter die tot eind januari op vorstgebied vrijwel niets presteerde, maar vervolgens met een koudegolf (van 10 dagen) op de proppen kwam, die zó intens was dat er serieus over een Elfstedentocht werd gesproken en werden gemalen in Friesland uitgezet en sluizen gesloten. Het IJmeer in de Amsterdamse wijk IJburg was bevroren.
In Lelystad werd op 4 februari de laagste temperatuur in Nederland in 27 jaar gemeten: - 22,9 graden Celsius. 13 februari's Ochtends een weeralarm voor gladheid door winters neerslag, ijzel en lage wegdektemperatuur.
Maart verliep zeer zacht en door de hogedrukinvloed bijzonder rustig.
Bijzonder zachte december.

2013
We hebben een uitzonderlijk warme periode van 3 weken achter de rug. In De Bilt gaat het tijdvak van 21 december t/m 10 januari uitkomen op een gemiddelde van 8 graden. Niet eerder was die periode daar zo zacht.
In januari een reeks van 13 ijsdagen op rij met 12 sneeuwdekdagen.
In de tweede week van maart werd het Historische koud door een lentewinterinval. Het meest bijzondere is nog de lengte van deze lentewinteruitval. Achtergrond van het uitzonderlijke weer, is een uitzonderlijk krachtig hogedrukgebied boven het Poolgebied.
Tornado’s trekken op 3 november door Nederland die in delen van Wijk bij Duurstede grote schade aanrichten.

2014
Met 14.5 graden in de bilt werd 6 januari de warmste ooit. Nederland heeft te kampen met een extreem zachte winter.
De maanden december, januari en februari zijn voorbij gegaan, maar winter is het nooit geweest. Wat eigenlijk al jaren verwacht kon worden gezien de opwarmende trend, is nu gebeurd. Vlissingen had een compleet vorstloze winter. En in een groot deel van het land kwamen geen etmaalgemiddelden onder nul: koudegetal nul dus.
2014 werd het warmste jaar ooit sinds de meting gestart is. Vanaf 1894: De een na warmste winter, kreeg maart de meeste zonuren, werd de zomer de natste en de herfst de een na zachtste.

2015
Op 20 maart een gedeeltelijke zonsverduistering in centraal Europa. Er werd 43 GigaWatt stroomreductie verwacht door de verduisterde zonnepanelen.
Op 25 juli een uitzonderlijke zomerstorm in Nederland. Maximale windstoot in IJmuiden van 121 km/uur. Veel omgewaaide bomen in geheel Nederland.
De eerste week van november verliep bijzonder zacht. Diverse temperatuurrecords werden gebroken.
Uitzonderlijke warme week 51 met vele warmterecords. Het werd de warmste decembermaand sinds 1894.
2015 is officieel het warmste jaar ooit gemeten.

2016
Niet eerder verliep de eerste helft van de winter zo zacht. In de Bilt een gemiddelde temperatuur van 8.2 graden tegen normaal 2.5 graden.
In februari werd door de ESA de Sentinel-A3-satelliet gelanceerd om de opwarming van de aarde te volgen en onder andere El Nino te voorspellen.
Rijkswaterstaat heeft de afgelopen winter slechts een vijfde van het beschikbare strooizout gebruikt. De ijzeldagen in het noorden van het land zorgden ervoor dat er toch honderden wagens uitrukten. In totaal heeft Rijkswaterstaat 41 miljoen kilo strooizout over de weg uitgestrooid. Dat is 36 miljoen kilo minder dan de winter van 2014/2015. De winter 2015/2016 was volgens de KNMI de een na zachtste sinds 1706.
Het groeiseizoen van 2016 was een van de langste ooit door de zeer vroege start en de late herfst.

2017
Een april die kouder verliep dan de maart ervoor. In april kwam de CO2 gehalte voor het eerst boven 410ppm uit.
Strenge nachtvorst op 19 op 20 april zorgde voor extreme beschadiging van de bloesems van appel, peer, pruim en kersenbomen.
Op 21 juni Wegens droogte coderood voor Zeeland en Brabant. In Twente werd codeoranje actief.

2018
Op 18 januari Code rood wegens een zeer zware westerstorm. In Haaksbergen konden wij even windkracht 11 noteren.
De lente kwam relatief laat op gang vanwege de ijskoude week eind februari begin maart en de korte vorstperiode half maart.
Juni uitzonderlijk warm en droog. Dit jaar de langste zomer ooit. Langste hittegolf ooit met in juli en augustus temperaturen boven de 37 graden.

februari maart te koud. April tot en met oktober te warm.
3 hittegolven en 7 warme maanden op rij. Extreem droge zomer met een flink neerslag tekort van 357mm van 1 april tot en met 30 september, Bomen verkleurden en lieten hun blad vallen door droogtestress. Beken en poelen vielen droog.

2019
Het zuidwesten en de oostelijke helft van Nederland hebben voor het tweede opeenvolgende jaar te kampen met grote droogte. Twente en de Achterhoek zijn de droogste gebieden van Nederland met een zeer laag grondwaterstand.
Het nationale hitterecord staat op 40.7°C. Deze temperatuur werd donderdag 25 juli gemeten in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. Nog nooit eerder kwam de temperatuur in Nederland boven de 40°C. Het oude record van 38.6°C werd bijna 75 jaar geleden gevestigd, op 23 augustus 1944 in Warnsveld, nabij Zutphen.
Op 9 augustus trok een tornado pal over het centrum van Amsterdam maar veroorzaakte relatief weinig schade.

2020
De zuidwesterstorm Ciara houd flink thuis in Nederland met maximale windstoten van 130 km/uur op Vlieland. Maar geen noemenswaardige stormschade.
18 maart. Nederland zwaar getroffen door de coronavirus cq. Pandemie op wereldschaal. 24 september nemen besmettingen weer extreme vormen aan. Op 14 december gaat Nederland in totale lockdown tot 19 januari 2021.

2021
Koning winter kwam 7 februari op bezoek met 19 cm sneeuw, oostenwinden, sneeuwjachten en de dagen daarna strenge tot zeer strenge vorst. 8 februari kwam er nog 6 cm sneeuw bij.
Delen van Nederland kregen op vrijdagavond 18 juni te maken met hevig noodweer. Met name Leersum werd getroffen door een zware valwind: daar raakten negen mensen gewond, zijn zo'n 6 huizen voorlopig niet bewoonbaar, ontstonden gaslekken en vielen vele bomen om.

De zondvloed van 13, 14 en 15 juli in delen van Duitsland, België, Luxemburg, Noord-Frankrijk en Limburg heeft tot gevolg gehad dat veel rivieren en beken (de Ahr-Erft regio (Duitsland), de maas (België) en de Geul, Gulp in Nederland) zoveel water te verwerken hebben gekregen dat er woeste overstromingen zijn ontstaan. Dit had fatale gevolgen in stroomgebieden in zowel Duitsland als België, waar respectievelijk minstens 170 en 37 mensen overleden zijn.
Alleen al in Valkenburg is er naar schatting 400 miljoen euro aan schade als gevolg van de overstromingen.
n totaal zijn 2300 huizen beschadigd geraakt, waarvan 700 ernstig (onbewoonbaar). Ook 270 horecagelegenheden en 180 winkels hebben schade.

In 2021 is er geen enkele dag geweest met temperaturen boven de 35 graden. Dat was de afgelopen drie jaar wel anders.
In Nederland telden juni, juli en augustus 16 dagen waarbinnen 24 uur meer dan 50mm neerslag viel. Een record voor de zomer.

2022
Op 17 februari trok storm Dudley over Nederland en de dag erop storm Eunice met een maximum windstoot van 145 km/uur midden in Nederland en een maximum temperatuur van 12.2 graden in Haaksbergen. Op 20 februari trok de derde storm, Franklin, op rij over Nederland met een windstoot van 78 km/uur in Haaksbergen.
Maartse droogte in plaats van maartse buien. Maart 2022 verliep extreem droog en extreem zonnig. Op 28 februari 2022 was de waterafvoer in de Rijn 3150 kubieke meter per seconden. 31 maart 2022 kwam er maar 1150 kubieke meter water binnen. In de record droge jaren 1921 en 1976 begonnen ook met lage afvoeren en dat kwam in de zomer niet meer goed.
Het wordt natter en droger. Het evenwicht is verstoord. waterberichtgeving.rws.nl/owb/droogtemonitor

Zomer 2022 breekt hitterecord het was de heetste zomer in Europa ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur lag 0.4 graden hoger dan het vorig record uit 2021. Het westen van Europa kreeg deze zomer intense hittegolven te verduren.

2022 leverde een record hoge concentraties van broeikasgassen.

2023
Een extreem zachte droge recordwarme jaarwisseling en met 15.6 graden werd het de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten voor Haaksbergen.
Het nieuwe jaar begon zoals het vorige eindigde met ongekende hoge temperaturen. In Limburg werd op oudejaarsdag 16.7 graden gemeten, een nieuw warmterecord voor de kerstmaand. Nog gekker was het in de Zwitserse Jura. Delemont ten zuidwesten van Bazel noteerde 20.2 graden. Daar was zelfs geen sneeuwkanon tegen bestand. De 20 graden is in deze tijd aan de noordkant van de Alpen nog nooit overschreden.

Het jaar 2023 was het warmste jaar ooit gemeten. Ook de temperatuur van de oceanen en het oppervlakte water hebben een recordhoogte bereikt.

2024
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1249
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 28/01/2024 08:58 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
Nederlands weer vanaf het jaar 0
Erwin 23/07/2011 14:26
 
thread linkthread link Jaar 0000 – 0299, Romeinse tijd
Erwin 23/07/2011 14:28
 
thread linkthread link Jaar 0300 – 0899, Catastrofentijd
Erwin 23/07/2011 14:29
 
thread linkthread link Jaar 0900 – 1299, Bloeitijd
Erwin 23/07/2011 14:30
 
thread linkthread link Jaar 1300 – 1429, Catastrofentijd
Erwin 23/07/2011 14:31
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1300 – 1349
Erwin 23/07/2011 14:32
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1350 – 1399
Erwin 23/07/2011 14:33
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1400 – 1429
Erwin 23/07/2011 14:33
 
thread linkthread link Jaar 1430 – 1849, Kleine IJstijd
Erwin 23/07/2011 14:34
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1430 – 1499
Erwin 23/07/2011 14:35
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1500 – 1549
Erwin 23/07/2011 14:36
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1550 – 1599
Erwin 23/07/2011 14:36
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1600 – 1649
Erwin 23/07/2011 14:37
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1650 – 1699
Erwin 23/07/2011 14:38
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1700 – 1749
Erwin 23/07/2011 14:38
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1750 – 1799
Erwin 23/07/2011 14:39
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1800 - 1849
Erwin 23/07/2011 14:39
 
thread linkthread link Jaar 1850 – 2050, Modern klimaat
Erwin 23/07/2011 14:40
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1850 – 1899
Erwin 23/07/2011 14:41
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1900 – 1949
Erwin 23/07/2011 14:41
 
thread linkthread linkthread link Jaar 1950 – 1999
Erwin 23/07/2011 14:42
 
thread linkthread linkthread link Jaar 2000 – 2050
Erwin 23/07/2011 14:43
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 113 gasten online