19/01/2012
Schonere dieselmotoren, betere houtkachels / houtfornuizen en het dichten van methaanlekken remmen de opwarming van de aarde aanzienlijk vlotter dan alleen beperking van de CO2-emissies. Tegelijk zal schonere lucht miljoenen mensen behoeden voor een vroege dood door longaandoeningen, hebben onderzoekers vrijdag gemeld in het blad Science.
In de studie werden vierhonderd maatregelen tegen luchtvervuiling beoordeeld op klimaateffecten. Veertien ervan lijken aantrekkelijk om snel door beleidsmakers te worden opgepakt.
Maatregelen tegen methaan en roet hebben relatief snel effect op de opwarming, doordat ze de opwarming weliswaar versterken, maar veel korter in de atmosfeer verblijven dan kooldioxide. Maar de maatregelen verminderen niet alleen de opwarming, ze leiden ook tot minder milieudoden en hogere landbouwopbrengsten doordat er minder ozon vrijkomt. Per saldo leveren ze daardoor sneller geld op dan beperking van de CO2-uitstoot, aldus Shindell en zijn team.
Vooral inperking van methaanuitstoot - door zorgvuldiger mijnbouw en oliewinning, lekvrije gaspijpen, gesloten vuilnisbelts, mest-opslag, waterzuivering en secuurdere rijstbouw - heeft een aanzienlijk effect. Dat wordt nog beter als ook maatregelen tegen roetvorming serieus worden genomen: schonere diesels, betere stookovens, minder verbranding van landbouwafval en effectiever koken en verwarmen. Samen levert beleid op roet en methaan volgens modelberekeningen in 2050 een halve graad minder opwarming dan alleen aanpakken van CO2-emissies. In combinatie met serieuze inperking van de CO2-uitstoot zou dat ertoe leiden dat de opwarming langdurig onder de 2 graden blijft, een grens die in beleidskringen als aanvaardbaar wordt gezien.
Volgens Shindell is ook duidelijk dat op lange termijn de CO2-uitstoot de opwarming van de aarde aandrijft. 'De piek zal uiteindelijk afhangen van wat we aan CO2 doen. Klimaatonderzoeker Jos Lelieveld, directeur van het Max Planck-instituut in Mainz, noemt de nieuwe studie interessant, maar door het gebruik van vele modellen moeilijk te checken. Op zich, zegt hij ook, is het gunstige effect van schonere lucht wel bekend. Dit artikel geeft de discussie nieuw elan door met getallen te komen, maar kwantitatief zou ik het met een korreltje zout nemen. De Utrechtse milieuhoogleraar Kornelis Blok noemt de studie belangrijk. De discussie over CO2 zit behoorlijk vast, terwijl de opwarming gewoon doorgaat. Dit laat zien hoe je toch iets kunt doen.
Bron: DeVolkskrant
|