Droogte:
Droogte is een langere periode waarin geen neerslag valt. Bij zonnig weer met wind en hoge temperaturen kan er veel vocht verdampen, waardoor het watertekort snel toeneemt.
Droogte heeft vele gezichten. Of er sprake is van droogte en of die droogte negatieve gevolgen heeft, hangt af van het perspectief.
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) onderscheidt meteorologische droogte, hydrologische droogte en landbouwkundige droogte. Meteorologische droogte is een langdurig verminderde neerslag ten opzichte van normaal. Van hydrologische droogte is sprake als het effect heeft op waterlopen als rivieren en beken. Landbouwkundige droogte treedt op als de landbouw ernstig nadeel ondervindt van het gebrek aan neerslag.
Meteorologische droogte (Minder regen t.o.v. het langjarig gemiddelde)
Van Kortdurende droogte ook wel meteorologische droogte is sprake als het neerslagtekort groter is dan in de meeste andere jaren, wat inhoudt dat er veel meer water verdampt dan er bijkomt door regen.
Als het enige tijd minder dan de normaal regent of droog is, ondervinden met name in de zomer planten stress. Het gras wordt bijvoorbeeld geel.
Agrarische droogte (Potentieel neerslagtekort = regen minus verdamping)
Tijdens het groeiseizoen wordt er ook gesproken van agrarische droogte. Als het neerslagtekort erg groot is neemt ook de hoeveelheid water in de bovenste laag van de bodem sterk af. Dit water is belangrijk voor planten, aangezien zij daar het merendeel van hun vocht vandaan halen.
Door het neerslagtekort droogt de bodem uit, de bovenste laag van het aardoppervlak waarin planten wortelen.
Hydrologische droogte (Invloed op grondwaterstand en afvoer rivieren)
Tenslotte is er nog de hydrologische droogte, bij zeer lage rivierafvoeren en lage oppervlakte- en grondwaterstanden. Een rivier verzamelt water uit een groot gebied, het stroomgebied. Als er in het gehele stroomgebied weinig neerslag valt, leidt dit uiteindelijk tot lage rivierstanden.
Ook daalt de stand van het grondwater, en daarmee ten slotte de voeding van beken, sloten en andere waterlopen.
De droogte lijkt voorbij omdat het gras bijvoorbeeld weer groen wordt. Er is echter veel meer regen nodig om watervoorraden en grondwaterstanden aan te vullen.
droogteportaal.nl
Wat is droogte waarschuwing.
20/04/2009
Droogte waarschuwing in Overijssel
In de provincie Overijssel is code droog, droogte waarschuwing, afgekondigd. Dat houdt in dat er geen open vuur mag worden gestookt in het buitengebied. Door de warmte is het droog in de natuur wat het brandgevaar verhoogt. De bovenkant van de bodem is door de weinige regenval, van de afgelopen periode, gortdroog geworden.
Code droog wordt ieder voorjaar wel een keer afgekondigd. Dan is de natuur volgens de brandweer het droogst doordat er nog weinig sappen in de bomen en struiken zitten. In de zomermaanden wordt de code minder vaak afgekondigd.
Het advies voor het stookverbod is gedaan door de regionale brandweerkorpsen IJssel-Vecht en Twente vanwege de aanhoudende droogte. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze het advies van de brandweer overnemen. Diverse Overijsselse gemeenten hebben inmiddels een stookverbod afgekondigd. De brandweer waarschuwt eveneens voor het weggooien van sigarettenpeuken. “Een peuk kan een fikse brand tot gevolg hebben.”
21/04/2010
Droogte waarschuwing in Overijssel
De brandweerkorpsen in Overijssel hebben woensdag Code Droog afgekondigd.
Door de droogte is de brandweer extra alert op bos en- heidebranden. Dat betekent dat er geen open vuur mag worden gestookt. Brandweerkorpsen in Twente beginnen vrijdag met luchtsurveillances boven Twente
Vanaf woensdag 21 april, 12:00 uur is er voor de Regio Twente een Code Droog periode afgekondigd.
Dit heeft tot gevolg dat er geen gebruik mag worden gemaakt van verleende stookontheffingen. Tot nader bericht geldt de code droog periode.