28/05/2022
De bevolking van de Indiase hoofdstad New Delhi worstelt met de vijfde hittegolf sinds maart 2022. Met temperaturen tot 50 graden. Ook andere delen van India en buurland Pakistan gaan gebukt onder hittegolven die alle records breken. Nooit eerder werd een zo groot gebied getroffen door extreme hitte en luchtvochtigheid, een desastreuze combinatie die het ergste vraagt van het menselijk lichaam.
De conclusie is dat de kans op extreme hittegolven zoals nu in India en Pakistan tien tot honderd keer groter is dan een eeuw geleden. Zo'n extreme hittegolf kwam toen slechts een keer in de 300 jaar voor. De kans is nu eens in de drie jaar
Maar niet alleen India heeft te vrezen. Ook Europa krijgt te maken met meer hittegolven. In het geval van het oude continent speelt de straalstroom daarbij een grote rol. Deze luchtstroming stroomt op een hoogte van 9 tot 10 kilometer met grote snelheden van west naar oost. Zij kronkelt door de atmosfeer als een rivier in een landschap. ,,De straalstroom verandert. Gedurende de laatste veertig jaar is zij in de zomer afgezwakt. Dat komt door de sterke opwarming van de Noordpool, waardoor het temperatuurverschil tussen de subtropen en de Noordpool kleiner wordt.
Nu de straalstroom afzwakt, brengt zij in de zomer minder relatief koele, vochtige lucht naar het continent. Ook lijkt het erop dat hogedrukgebieden met hete, droge lucht langer blijven hangen boven Europa. In normale tijden wisselen hoge- en lagedrukgebieden elkaar af, waardoor het weer normaal gesproken maar een paar dagen hetzelfde is. Maar hogedrukgebieden kunnen een gebied langdurig teisteren met extreme hitte.
Er kleeft een enorm maatschappelijk risico aan dat wordt onderschat. Je krijgt allereerst met name in de tropen een groot aantal hittegerelateerde doden als gevolg van die combinatie van extreme hitte en hoge luchtvochtigheid. Het menselijk lichaam kan dan niet goed meer afkoelen omdat zweten niet meer helpt. Het tweede desastreuze gevolg zijn misoogsten en hongersnood. Nu wordt de graanschuur van India hard geraakt. De vooruitzichten zijn zo slecht dat India stopt met de export en wellicht moet gaan importeren. Dat drijft de al hoge prijzen, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, extra op. Dit brengt bijvoorbeeld Egypte en landen in Oost-Afrika, die zelf kampen met hitte en droogte, in grote problemen
27/06/2022
Klimaatverandering brengt nieuw fenomeen: gelijktijdige hittegolven in Europa, Noord-Amerika en Azië
15/07/2022
Het is in Zuid-Europa snikheet, met alle gevolgen van dien, zoals bosbranden en droogte. Deze warmte, die langere tijd aanhoudt, wordt veroorzaakt door een zogenoemde hittekoepel. "Een blokkerend hogedrukgebied dat leidt tot extreem hoge temperaturen", zegt Dim Coumou, hoogleraar klimaat extremen en maatschappelijke gevolgen
Maar anders dan bij de andere hittegolven is nu een zogeheten hittekoepel zichtbaar op de weermodellen. Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp noemt het een 'hogedrukblokkade' die zich vormt boven Europa, met heel warme lucht erin.
20/07/2022
De binnensteden van Almelo, Enschede en Hengelo zijn op dagen als gisteren, bij ons 39.1 graden en extreem zonnig, de warmste plekken van Twente. De gevoelstemperatuur ligt er een graad of 8 hoger dan op het platteland in de omgeving. De gevoelstemperatuur liep er op tot maar liefst 52 graden.
Oorzaak: de veelheid aan steen en te weinig groen. 10 procent meer groen, kan al leiden tot 1 graad Celsius verschil.
21/07/2022
Door klimaatverandering zal het vaker zo warm worden als dinsdag 19 juli.
De tijd om ontwrichtende opwarming nog te voorkomen wordt steeds krapper.
Nederland is al twee graden opgewarmd ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, bijna dubbel zoveel asl het wereldwijde gemiddelde. De warmste dag is zelfs vier graden warmer dan rond 1900. Die versnelde opwarming komt onder meer doordat Nederland dichter bij de Noordpool ligt, waar het sneller opwarmt dan bij de evenaar waar het trager gaat.
Tegelijkertijd komen er nieuwe extremen die extremer zullen zijn dan de huidige. In 1976 was de hitte vooral geconcentreerd in West-Europa. Dit jaar wordt de hele wereld geconfronteerd met extreme hitte. In India en Pakistan was het in mei op veel plekken rond d 45 graden. Op sommige weerstations op Antarctica was het in juni 40 graden warmer dan normaal.
Het gaat harder dan in de modellen werd voorspeld en er gaan dingen gebeuren die we ons niet konden voorstellen. Als het niet lukt om in 2050 de CO2-uitstoot naar nul te brengen, dan kan de opwarming 3 of 4 graden bereiken aan het eind van de eeuw toz. Van 1850.
Als wij zo doorgaan kunnen ecosystemen verdwijnen. Gebieden kunnen onbewoonbaar worden door hitte en of hoog water. Voedselproductie kan in gevaar komen.
02/08/2022
Een 'hittegolf in zee' wordt het in Spanje al genoemd. De ongewone hitte van de laatste maanden, al in mei werden op het Iberisch schiereiland temperaturen van boven de 40 graden gemeten, hebben ook de westelijke Middellandse Zee ongebruikelijk veel opgewarmd. Aan de Spaanse Costa's, rond de Balearen en Sardinië en voor de Franse en Italiaanse kust is het water tot 5 graden warmer dan normaal.
Een rapport van het Wereld Natuur Fonds waarschuwde in oktober al dat de Méditerranée 20 procent sneller opwarmt dan het mondiale gemiddelde. En dat bedreigt het leven in de zee waar jaarlijks tweehonderd miljoen toeristen zich op en rond de stranden begeven. Een van de ernstigste gevolgen is dat honderden exoten vanuit de Indische Oceaan en de Rode Zee de Middellandse Zee binnendringen en er het bestaan van de oorspronkelijke vissen en planten bedreigen.
Bewoners van steden en dorpen aan zee hebben overdag al weken te maken met temperaturen rond en boven de 30 graden, en door de warmere zee treedt er 's nachts bijna geen verkoeling meer op. In plaatsen als Barcelona, Valencia en Palma de Mallorca komt de thermometer in de nacht niet meer onder de 25 of 26 graden.
02/08/2022
Het is nu al wekenlang extreem warm weer in de Alpen, waarbij de temperaturen in de bergen nagenoeg niet onder nul komen. Vorige week lag de nulgradengrens op maar liefst 5184 meter, een record. Normaal loopt die grens in de Alpen op zo'n 3000 meter, daarboven ligt 'eeuwige sneeuw'.
Door de warmere temperaturen smelten gletsjers sneller en krijgen alpinisten op routes die normaal gesproken in de zomer veilig zijn, te maken met vallende stenen die vrijkomen uit het ijs of door smeltende permafrost. Vorige maand brak een heel stuk van een gletsjer af op de Marmolada in Italië, waar de populaire wandelroute Alta Via 2 onderlangs loopt. Elf klimmers kwamen om.
Je ziet het ook in de Himalaya. De Khumbu-ijsval, een gletsjer bij de Mount Everest, schuift per dag zo'n 1,5 meter naar beneden. ,,Elke dag raken er ook brokken ijs los. Het enige is: je weet niet op welk moment.''
01/10/2022
De Chinese autoriteiten waarschuwen dat de herfstoogst ernstig wordt bedreigd door de langdurige en extreme hittegolf die China de afgelopen zomer teisterde. De Chinese nationale meteorologische dienst riep elf provinciale overheden op om noodmaatregelen te activeren wegens de langdurige en extreme hittegolf dit jaar.
|