08/02/2020
De Golfstroom in de Noord Atlantische Oceaan is meetbaar zwakker geworden. Volgens modellen en experts zou de stroom zelfs kunnen stilvallen wat zou betekenen dat de aarde niet langer opwarmt, maar juist afkoelt. Een ineenstorting kan niet worden uitgesloten.
01/05/2020
Het gat in de ozonlaag boven de Noordpool is nog nooit zo groot geweest als in maart van dit jaar. Dat komt door de combinatie van vervuilende stoffen in de dampkring en de koude weersomstandigheden, hoog in de lucht.
Als boven de Noordpool veel ozon wordt afgebroken, worden Europa en Canada in de zomer blootgesteld aan meer uv-straling dan anders. De WMO verwacht dat de hoeveelheid zon boven de Noordpool in 2035 weer op het oude niveau is. Bij de Zuidpool duurt dat nog tot 2060.
02/05/2020
De strijd om zand (silicium) is losgebarsten door de economische groei en de aanhoudende verstedelijking. Over de heel de wereld is het een schaarse grondstof geworden en na water de tweede meest gebruikte op aarde.
Zand is een basisstof voor cement, glas, asfalt op wegen, en de productie van filters, verf, tandpasta, smartphoneschermen en computers (chips).
Er is helaas geen eindeloze voorraad en woestijnzand is helaas onbruikbaar voor beton en andere toepassingen. Woestijnzand is zo erg door de wind gemaltraiteerd dat het bestaat uit te gladde ronde bolletje die niet aan elkaar kleven. Alleen ruw, nat zand is geschikt. Zand dat als je het in elkaar knijpt de afdruk van je vuist laat zien als je die weer open doet.
Voor de productie van beton gebruikt de wereld jaarlijks alleen al 25 miljard ton zand. Dat is de helft van de totale vraag aan zand per jaar. Omgerekend 20 kilo per dag per aardbewoner.
Volgens geologen is de jacht naar hoekig zand van hoge kwaliteit zo groot dat de voorraden, ook die in de Noordzee, mogelijk al over enkele tientallen jaren zullen zijn uitgeput.
Politici en deskundigen waarschuwen er al lang voor dat oorlogen van deze eeuw vooral zullen gaan om (drink)water als gevolg van de aanhoudende droogte en de alsmaar uitdijende wereldbevolking. Maar oorlogen om zand zijn een goede tweede.
01/07/2020
De opwarming van de aarde verloopt in Canada twee keer zo snel als het gemiddelde wereldwijd.
Het warme weer heeft veel invloed op de temperatuur van het water en dat zorgt voor vermindering van de zalmpopulatie. Dit heeft direct gevolgen voor de grizzlyberen. Ze zijn uitgehongerd en in een paar maanden tijd is hun toestand flink achteruitgegaan.
De stijging van de watertemperatuur heeft namelijk een desastreus effect op de voorplanting van de vissen. De hittegolven op de oceanen veranderen de fysieke en biologische processen in de oceanen met aanzienlijke gevolgen voor de voedselketen waar de zalm afhankelijk van is.
Ook in de rivieren en meren van Britisch Columbia en de Yukon die de zalm gebruikt voor de migratie, de paaitijd en de vroege ontwikkeling zijn bovengemiddelde temperaturen waargenomen. De temperaturen overschrijden soms de thermische bovengrenzen van migrerende zalmen, met dodelijke gevolgen van dien. Extreme regenval (aardverschuiving), droogtes, ontbossing en andere menselijke activiteiten werken ook niet echt mee.
01/07/2020
De zeespiegel stijgt sneller dan verwacht en het versnelt afsmelten van ijskappen en onherstelbare schade aan ecosystemen dreigt. Mens en natuur staan onder toenemende druk door klimaatverandering, blijkt uit de laatste inzichten van het IPCC.
De meest recente zeespiegelreconstructies laten zien dat in de 20ste eeuw de zeespiegel wereldgemiddeld tussen de 12 en 21 centimeter is gestegen. Dat is een significante stijging, want de laatste 2400 jaar zijn de natuurlijke variaties in de zeespiegel niet meer dan 9 centimeter per eeuw geweest.
De laatste jaren stijgt de zeespiegel twee keer zo snel als in de 20ste eeuw. Momenteel tussen de 4 a 5 mm per jaar en deze snelheid neemt steeds verder toe. Het hoogste scenario, waarbij de uitstoot van broeikasgassen onverminderd doorgaat (RCP 8.5) leidt tot een opwarming van ongeveer 4 graden en tot wereldwijd een gemiddelde zeespiegelstijging van 0.8m (0.6 – 1.1m) in 2100 ten opzichte van de referentieperiode 1986 – 2005.
07/07/2020
Nederlanders claimen steeds vaker schade aan hun woning, veroorzaakt door extreme regenbuien. Het aantal meldingen van neerslagoverlast is in drie jaar tijd met 77% gestegen en de schades door storm zijn ruim verdubbeld.
Bij Interpolis kwam er in de eerste helft van 2020 al 6472 schademeldingen door regen, sneeuw of smeltwater binnen. In 2017 in dezelfde periode 3651 claims. Er zijn dit jaar vooralsnog 14000 stormschades gerapporteerd. Mensen vinden steeds meer wateroverlast door extreme neerslag.
24/08/2020
De opwarming van de aarde heeft ertoe geleid dat tussen 1994 en 2017 zo’n 28 biljoen ton ijs is gesmolten. De ijsafname is zichtbaar op de Noord- en Zuidpool, gletsjers en in hooggebergten. De wetenschappers kwam tot deze conclusie na het analyseren van satellietbeelden en noemen de afname onthutsend. Ze waarschuwen dat het zeeniveau eind deze eeuw een meter hoger zal zijn.
10/09/2020
Volgens metingen van de KNMI is de neerslag de laatste honderd jaar in een gelijkmatig patroon toegenomen en niet afgenomen.
De daling van grondwater en daardoor de verdroging heeft daar en tegen verschillende oorzaken.
1. Het inwoneraantal in Nederland is in die periode fors gestegen. Daardoor neemt het grondwaterverbruik toe en wordt meer (grond)water gepompt. Het inwoner aantal zal de komende jaren alleen maar forser stijgen door de enorme stroom klimaat- economische vluchtelingen die onze kant optrekken.
2. Door bebouwing verdwijnt het regenwater rechtstreeks in het riool. Dit geld ook voor de bestrate tuinen en wegen.
3. In Oost-Nederland is de bruinkoolwinning net over de grens in Duitsland de grote oorzaak. Voor de winning van bruinkool wordt een laag van ruim honderd meter diep afgegraven. Hierbij wordt het schone grondwater van honderden meters diep weggepompt.
4. Het regenwater wordt tbv. de landbouw veel te snel afgevoerd. We hebben het hier over 10 miljard kuub. De verdroging is een bewuste keuze van de politiek
5. Drinkwaterbedrijven onttrekken ongeveer 750 miljoen m3 grondwater per jaar voor de drinkwatervoorziening.
16/10/2020
Volgens computersimulatie zijn de hedendaagse hoge zuurstofgehaltes in de atmosfeer te danken aan de eerste lagere niet-vaatplanten die 470 miljoen jaar geleden het land veroverden. De eerste landplanten onttrokken eveneens grote hoeveelheden koolzuur aan de lucht, waardoor de temperatuur op aarde geleidelijk daalde en er een serie mini-ijstijden op gang kwam. Vooral de mossen creëerden het huidige klimaat waarin hogere planten en dieren konden evolueren tot de biodiversiteit van tegenwoordig.
Zuurstof deed voor het eerst zo’n 2.4 miljard jaar geleden zijn intrede in de aardse atmosfeer. Fotosynthetiserende blauwalgen vulden de atmosfeer langzaam maar zeker met zuurstof, maar het was pas zo’n 400 miljoen jaar geleden dat het zuurstofgehalte van vandaag de dag was bereikt.
|