25/03/2012
Minder Europese tarwe. Alarmerende weersituatie drukt opbrengsten.
Europese tarwe en koolzaadgewassen lopen het risico dat de droogte de opbrengsten nog verder kan verlagen, nadat het vriesweer in de vorige maand enkele velden verwoestte, zo stellen analisten.
Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Italië hebben sinds januari minder regen dan normaal gekregen, zo blijkt uit weerdata van de Europese Unie.
Regenval in Noord-Frankrijk, Engeland en Noord-Italië was dit jaar 23 tot 47 procent lager dan het langjarig gemiddelde.
Daarnaast wordt door een agrarisch meteoroloog verwacht dat het in deze regio’s in de komende 30 dagen droger en warmer wordt dan normaal het geval is. In april en mei zal er wel wat regen vallen, maar of het significant genoeg zal zijn om de droge periode van daarvoor te compenseren is onzeker. Daarom is volgens sommige analisten de situatie in Europa alarmerend en gaat dit volgens hen een ondersteunde factor zijn voor de markten in de komende weken.
Normaal gesproken verbouwt de EU ongeveer 20 procent van de totale zachte tarwe wereldwijd. Een analist van Offre et Demande Agricole verwacht echter dat door de koudegolf in februari veel van de oogst verloren is gegaan. Het instituut heeft zijn verwachtingen voor de productie van zachte tarwe in de EU daarom verlaagd met circa 5 miljoen ton tot 127 a 128 miljoen ton. In Frankrijk komt de oogst naar verwachting 2,5 miljoen ton lager uit, in Duitsland 2 miljoen ton en in Polen 1 miljoen ton, aldus de analisten.
Franse tarwe dat voor november wordt geleverd, werd in Chicago hoger geprijsd dan graan voor december. Kopers moeten nu 261,86 dollar per ton betalen voor Franse tarwe, wat 12,77 dollar per ton meer is dan voor zacht rood wintertarwe. Hieruit blijkt wel dat Europees graan is gestegen ten opzichte van Amerikaans graan vanwege de bezorgdheid over de beschadigde gewassen. De huidige droogte is daarbij een extra risico voor de opbrengsten en blijft de gemoederen voorlopig bezighouden.
17/04/2012
Slecht nieuws voor Vietnam als grote rijstexporteur: het stijgen van de zeespiegel maakt de rijstteelt in de Mekongdelta stilaan onmogelijk. De oplossing is een variëteit die langer dan twee weken onder water kan staan en geen last heeft van het zout. Maar die zit nog in de ontwikkelingsfase.
Een variëteit die tolerant is voor overstromingen – de zogenaamde scubarijst – bestaat wel al, maar biedt slechts de helft van de oplossing. "We zoeken nu naar een variëteit die ook de problemen met saliniteit aanpakt", verklaart wetenschapper Bjorn Ole Sander van het Internationale Rijstonderzoeksinstituut (IRRI). Het Instituut werkt hiervoor samen met Vietnamese collega's in Los Banos, op 63 kilometer van de Filipijnse hoofdstad Manilla.
Scubarijst komt uit de Indiase deelstaat Orissa. Ze groeit verder na zelfs veertien dagen van overstroming, terwijl andere variëteiten in zulke omstandigheden afsterven na een week. "Die hebben we verkregen zonder genetische manipulatie", benadrukt Sander.
Maar de zoektocht naar een zoutbestendige variëteit om met de scubarijst te kruisen, belooft een grotere uitdaging te worden. "Het zal minstens vier jaar duren om een soort te ontwikkelen die beide eigenschappen combineert. Het zou wel het antwoord zijn op de problemen met overstromingen en saliniteit in de Mekongdelta als gevolg van het stijgen van de zeespiegel", voegt hij eraan toe.
Het zout water van de Zuid-Chinese Zee stroomt nu via de delta tot 40 kilometer landinwaarts, terwijl dat 30 jaar geleden nog maar 10 kilometer was. "De toekomst van het deltagebied staat op het spel. Daarom werken we samen met het IRRI aan deze rijstvariëteit", zegt Nguyen Van Bo, voorzitter van de Vietnamese Academie van Landbouwwetenschap in Hanoi. "Zeven procent van de rijstvelden in de delta worden getroffen door de stijgende zeespiegel."
Nu al geven heel wat rijstboeren er de brui aan en gaan ze garnalen kweken, legt Van Bo uit. "Vroeger waren de rijstteelt en garnalenkweek seizoensgebonden activiteiten."
Dit is nog maar het begin van de ellende voor de Vietnamezen in het deltagebied, waarschuwden Aziatische wetenschappers en klimaatexperts op een congres in Bangkok vorige week. Ook studies van de Wereldbank noemen de gemeenschappen in de Mekongdelta de grootste slachtoffers van het oprukkende zeewater in de 87 ontwikkelingslanden die werden onderzocht.
De delta is goed voor bijna de helft van de 42 miljoen ton volle rijst die in Vietnam – na Thailand de grootste rijstexporteur ter wereld – wordt geproduceerd. In 2011 voerde Vietnam een recordhoeveelheid van 7 miljoen ton rijst uit, vooral naar de Filipijnen en andere Aziatische markten.
08/08/2012
Er is een nieuwe internationale voedseloorlog op komst, voorspelt de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Snel groeiende tekorten aan tarwe en maïs jagen de prijzen op en zullen binnen enkele maanden leiden tot voedseltekorten in de arme delen van de wereld, schrijft de bank in een beleggingsadvies waarin het zijn klanten aanraadt snel in tarwe te beleggen, zeker wanneer de weersomstandigheden verder verslechteren. Niet alleen misoogsten in Oost-Europa, Rusland en Noord-Amerika bedreigen de voedselreserves in de wereld. Een aanzienlijk deel van de Amerikaanse maïsoogst wordt ook nog eens verstookt tot methanol en verdwijnt in benzinetanks.
De zakenbank voorziet dat de wereldwijde tarwevoorraden de komende maanden krimpen tot het laagste niveau sinds de voedselrellen van 2008 in dertig landen, toen de graanprijs in korte tijd meer dan verdubbelde. Goldman Sachs signaleert een snel escalerend conflict tussen de gebruikers van maïs. Dit graan dient als voedsel voor mens en dier, maar houdt als grondstofvoor bio-ethanol ook veel Amerikaanse auto's gaande. Door de aanhoudende droogte in de VS is de maïsoogst te klein om aan de vraag te voldoen. De vraag naar veevoer en bio-ethanolgrondstof dreigt de voedselvoorziening van mensen in gevaar te brengen. De Amerikaanse regering zal daarom moeten terugkomen op zijn wettelijke eis dat minstens een derde van de maïsoogst gebruikt moet worden voor de productie van autobrandstof Veertig procent van de Amerikaanse maïsoogst is de laatste jaren in de benzinetank verdwenen.
Ook de prijs van andere granen stijgt door de droogte in de VS. Als gevolg hiervan zullen ook eieren, varkensvlees en rundvlees duurder worden. De problemen stapelen zich op: droogtes in Argentinië, Australië en de Zwarte Zee-landen, Rusland en Kazachstan - normaal gesproken de graanschuren van de wereld - vallen samen met het deels uitblijven van de moesson in India. Daar dreigt volgens wereldvoedselorganisatie FAO tien procent van de rijstoogst te verdrogen. Voor India en China zullen de gevolgen immens zijn: door de stijgende prijzen zullen beide landen te maken krijgen met sterk oplopende inflatie, wat tot politieke onrust in deze landen kan leiden. Zeker als Rusland, Kazachstan en andere voormalige Sovjetstaten hun graanoogsten voor zichzelf houden, zoals zij dat ook deden na de misoogsten in 2008 en 2011.
|