12/01/2019
Wirwar aan vliegtuigen in de lucht groeit nog flink door. De wereldwijde vloot telt nu meer dan 29.000 passagiersvliegtuigen. Die zijn ongeveer 38% van de tijd in de lucht. Gemiddeld vliegen er dus 11.000 toestellen tegelijkertijd in de atmosfeer.
De rekensom is gebaseerd op gegevens van de Amerikaanse Universiteit MIT en de VN-organisatie voor de burgerluchtvaart Icao.
Het aantal toestellen in de lucht varieert per tijdstip en jaargetijde. Zo vliegen we in de zomer meer dan in de winter. Samen vervoeren de 11.000 vliegtuigen zo’n 1.2 miljoen mensen. Dit jaar zullen vliegtuigmaatschappijen een recordaantal van 4.3 miljard passagiers vervoeren, is de verwachting. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden. De wereldwijde luchtvaart groeit momenteel met 5% per jaar. Dat betekent een verdubbeling in 2035 en verviervoudiging in 2050. De vraag is of het luchtruim groot genoeg is voor al die nieuwe toestellen.
Er zit wel een schaduwzijde aan de snelle groei van de luchtvaart. Meer vliegtuigen betekent meer vluchten en ook meer milieuvervuiling. 2% van de wereldwijde CO2-uitstoot komt nu van de luchtvaart en dat gaat alleen maar meer worden. Wel is het zo dat nieuwe toestellen steeds schoner , stiller en zuiniger worden. Door kerosine te vervangen door biobrandstof of synthetische kerosine kunnen wij groener gaan vliegen maar of wij daar op zitten te wachten?
26/01/2019
Uit voorlopige scenario’s van het KNMI blijkt dat de zeespiegel veel sneller stijgt dan verwacht, tot wel 2m in 2100. Dan moeten de waterkeringen, zoals de Deltawerken, veel vaker of zelfs permanent sluiten. Daar zijn ze na de Watersnoodramp in 1953 niet voor ontworpen. Dat kan betekenen dat ze 10 tot 20 jaar eerder zijn afgeschreven.
01/2019
In de wereld was januari er een met grote tegenstellingen. In een Australische stad werd een temperatuur bereikt van 49.8 graden en in Noord-Amerika werden in sommige steden temperaturen gehaald van -40 graden. Met grote gevolgen voor miljoenen mensen.
02/03/2019
Australië heeft de heetste zomer ooit gemeten achter de rug. Honderden hitterecords zijn de afgelopen drie maanden gebroken.
De temperatuur lag 2,14 graden boven het gemiddelde, meldt het Australische meteorologisch instituut. Dit leidde tot onder meer bosbranden, stroomstoringen en een hogere instroom van patiënten in ziekenhuizen.
Verschillende diersoorten hebben geleden onder de hoge temperaturen. Zo stierven veel wilde paarden, vissen en vleermuizen.
Klimatoloog Blair Trewin zegt tegen de BBC dat het opvallendste gegeven is dat iedere hittegolf een grote regio besloeg en lang duurde. De afgelopen Australische zomer heeft het record van 2012-2013 verbroken met bijna 1 graad, wat Trewin een "grote marge" noemt.
Afgelopen maand was de heetste maand ooit gemeten in het land. Zeker vijf van de heetste dagen vonden in die maand plaats. Na 2012 en de afgelopen zomer zijn 2017 en 2018 de heetste zomers ooit gemeten in Australië.
Australië is de laatste decennia steeds heter geworden. Dat heeft geleid tot onder meer extreme droogte in meerdere gebieden.
08/06/2019
De menselijke beschaving gaat door de klimaatverandering waarschijnlijk in de komende tientallen jaren instorten. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Breakthrough National Centre for Climate Restoration, een Australische denktank.
In de schrijnende analyse wordt klimaatverandering op korte of middellange termijn een existentiële bedreiging voor de menselijke beschaving genoemd. Het artikel schetst een aannemelijk beeld van wat er de komende dertig jaar gaat gebeuren.
Op dit moment ziet het ernaar uit dat de aarde ten minste 3 graden Celsius opwarmt, wat op zijn beurt weer leidt tot gebeurtenissen die de aarde nog verder zullen opwarmen. Als dat gebeurt, zullen belangrijke ecosystemen versneld instorten, “waaronder koraalriffen, het Amazoneregenwoud en het Noordpoolgebied.”
De gevolgen daarvan zouden verwoestend zijn. Ongeveer een miljard mensen zouden gedwongen moeten verhuizen, omdat hun omstandigheden onleefbaar zouden zijn. Twee miljard mensen zouden te maken krijgen met waterschaarste. In subtropische gebieden zou de landbouw instorten, wat wereldwijd voor dramatische problemen in de voedselproductie zou leiden. Landen als de Verenigde Staten en China zouden moeite hebben om hun interne samenhang te behouden.
Zelfs als de aarde maar 2 graden Celcius opwarmt, zouden meer dan een miljard mensen moeten worden verplaatst. De uiterste scenario’s zijn niet in een model te zetten. Hoogstwaarschijnlijk zou de menselijke beschaving ten einde komen.
Het artikel is geschreven door David Spratt, de onderzoeksdirecteur van Breakthrough, en Ian Dunlop, een voormalig topman bij Shell, die eerder voorzitter was van de Australian Coal Association.
14/07/2019
De hittegolf die Frankrijk eind,vorige maand teisterde, heeft het water in de Middellandse zee extreem verwarmt tot boven de 30 graden: 3.5 tot 5.5 graad hoger dan gemiddeld.
Dat is slecht voor flora en fauna. Koralen lijden eronder en plankton kan minder zout opnemen. Als de hoge temperaturen de norm worden, kan dat de hele voedselketen in gevaar brengen.
17/07/2019
Ebola bereikt Congolese miljoenenstad Goma. Onduidelijk is wat de gevolgen zullen zijn, maar de grote vrees is een epidemie. Ebola is een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte.
19/07/2019
Waterskip Fryslan is begonnen met de inspectie van 97km veendijk rond de Friese meren. Door de extreme droogte kunnen veendijken uitdrogen en daardoor gaan scheuren. Friesland voert daarom ook extra water aan uit het IJsselmeer om het neerslagtekort aan te vullen. Waterschap Drents-Overijsselse Delta haalt water uit het Vollenhovermeer om droogvallen van de natuurgebieden Weerribben en Eieden te voorkomen.
13/09/2019
De kwaliteit van de 221 Nederlandse bronnen voor drinkwater is in gevaar.
Dat komt onder meer door chemische stoffen, medicijnresten, mest, bestrijdingsmiddelen, antibiotica en oude bodemverontreinigingmiddelen. De drinkwaterbedrijven slaan groot alarm. Het grondwater in drinkwatergebieden raakt op steeds grotere diepten met steeds meer stoffen verontreinigd. Uit dat water wordt meer dan de helft van ons drinkwater gewonnen.
Ook nieuwe activiteiten onder de grond, zoals geothermie (aardwarmtewinning) of de opslag van warmte en kou, vormen een risico. Met het oppervlaktewater, goed voor 40% drinkwater, is het niet veel beter gesteld. Klimaatverandering veroorzaakt nieuwe bedreigingen, zoals verzilting. Maatregelen om de kwaliteit te verbeteren zijn absoluut noodzakelijk.
Over de kwaliteit van ons drinkwater uit de kraan hoeven wij ons geen zorgen te maken. Die is optimaal maar het kost steeds grotere inspanning om het water gezuiverd te krijgen.
25/09/2019
We moeten ons bewust worden van de milieu-impact van vliegen, zei luchtvaartdeskundige Leo Veldhuis van de TU Delft. We verbruiken in de luchtvaart nogal wat kerosine.
Ongeveer een miljard liter per dag. Dat kun je qua vrijgekomen energie vergelijken met 500 Hiroshima-bommen en dat elke dag.
|