11/06/2013
Door de klimaat verandering stijgen de voedselprijzen. We hebben wereldwijd nu veel meer last van overstromingen, droogtes en stormen die oogsten verwoesten dan twintig jaar geleden. Er zijn nu zelfs grote voedingsbedrijven die de voedselproductie, en de risico’s spreiden door in het buitenland landbouwgrond op te kopen om zelf voedsel te gaan verbouwen. Landgrabbing noemen ze dat. Het nadeel is dat al de grondstoffen en de geoogste voedsel producten overal ter wereld moeten worden versleept waardoor ook alleen door deze reden de landbouwproducten de komende tien jaar verder zullen stijgen.
De tijd van relatief goedkoop voedsel, die we dankten aan stijgende landbouwopbrengsten en goedkope olie komt ten einde. Niet alleen door de klimaatverandering maar ook door de groeiende vraag, een afzwakkende productiegroei en hogere energieprijzen. De afzwakkende productiegroei is te wijten aan onder meer schaarste van water en meststoffen.
Wel vinden er nu onderzoeken plaats naar het ontwikkelen van zaden voor planten die beter bestand zijn tegen extreem weer.
Afgelopen jaar leiden koude en regen tot late oogsten en hogere voedsel prijzen van vooral fruit en aardappelen. Vooral het koude voorjaar waren bepalend voor het geringe aanbod van groente, fruit en aardappelen op dit moment. De voorraden van de aardappelen zijn op dit moment nagenoeg verdwenen. Het effect van de wateroverlast in Midden-Europa op dit moment zal zeker van invloed zijn op de landbouwproductie dit jaar. Op en neergaande prijzen komen elk jaar voor maar dit jaar zijn de excessen een stuk groter.
Veevoer wordt gemaakt van eenjarige gewassen waaronder granen, maïs, tarwe, gerst en sojaschroot. De prijzen van deze gewassen worden beïnvloed door de groeiomstandigheden. Wat weer wordt bepaald door het weer. Plotselinge droogte en orkanen hebben hier grote invloeden op. Vorig jaar werd het Mid-Westen van Amerika, de graanschuur van Amerika, geteisterd door extreme droogte en hitte. De opbrengsten waren een derde lager dan verwacht wat weer hoge prijzen tot gevolg had.
Zo heeft deze hittegolf in Amerika uiteindelijk gevolgen voor de prijs van veevoer dus de vleesprijs in Nederland.
13/09/2013
De klimaatverandering heeft invloed op de smaak en textuur van appels. Deze opvallende conclusie trekken Japanse onderzoekers op basis van een analyse van gegevens van de afgelopen 40 jaar. De onderzoekers signaleerden een afname in het zuurgehalte, de hardheid en de glazigheid van appels. De veranderingen zouden veroorzaakt kunnen zijn door een vroegere bloei en hogere temperaturen tijdens de rijping van de vruchten als gevolg van de klimaatverandering.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd op de website
www.nature.com