28/01/2023
De Oosterscheldekering. Het was een toppunt van ingenieurswerk. Het is een halfopen dam die bij rustig weer open blijft, zodat het zeewater de Oosterschelde in kan. Daardoor blijft het planten- en dierenleven daar in stand. Bij zware stormen sluiten de schuiven in de kering, om het hoogwater buiten de deur te houden en overstromingen te voorkomen. Toen de kering in 1986 opgeleverd werd, was de verwachting dat die ons zeker honderd jaar bescherming zou bieden.
Maar doordat in het veranderende klimaat de zeespiegel naar verwachting gaat stijgen, komt de houdbaarheidsdatum van de kering eerder in zicht. Niet alleen omdat de dam maar 40 centimeter zeespiegelstijging aankan, maar ook doordat er sinds de bouw van de kering minder zeewater de Oosterschelde in en uitstroomt. Daardoor voert de zee te weinig zand aan.
En dat heeft gevolgen voor de slikken en schorren in de Oosterschelde: zand en modderplaten die met eb boven, en met vloed onder water zijn. ,,Zij beschermen de dijken langs de Oosterschelde. Schorren en slikken breken de golven en verminderen de waterdiepte, waardoor minder hoge golven bij de dijk komen.
Doordat er minder stroming is om zand de Oosterschelde in te voeren, breken de slikken en schorren langzaam af. ,,Ze zullen de dijken daardoor minder goed beschermen, terwijl door de opwarming tegelijkertijd de zeespiegel wél stijgt."
Wat kunnen we hier tegen doen? We kunnen de Oosterscheldekering afbreken. Dan kan de zee makkelijker in- en uitstromen en wordt er meer zand aangevoerd voor de slikken en de schorren." Maar dan moeten alle dijken langs de Oosterschelde worden versterkt: een ontzettend dure operatie. Een andere optie is om de Oosterscheldekering voor altijd te sluiten en te bedekken onder een flinke laag zand of steen.
Hoewel we in Nederland de effecten van zeespiegelstijging niet van vandaag op morgen gaan merken, is het essentieel om mogelijke oplossingen nu al te gaan onderzoeken. En we moeten het probleem niet nóg moeilijker maken dan het nu al is: ,,We moeten ons nog meer inspannen om de opwarming van de aarde en de daardoor veroorzaakte zeespiegelstijging zoveel mogelijk te beperken."
10/02/2023
De energie die onze planeet opneemt van de zon, is namelijk groter dan de afkoeling door uitgestraalde warmte. En dit verschil groeit. Dat die extra energie ons klimaat steeds sneller verandert, zien wij terug in de metingen. De verontrustende conclusie is dat klimaatverandering steeds sneller gaat.
Gemiddeld over 2006 – 2018 was de totale zeespiegelstijging 3.7mm per jaar. Dat is 60% sneller dan gemiddeld over 1971 – 2018.
Verder wordt er 2% gebruikt om de atmosfeer warmer en vochtiger te maken. Sinds 2000 is de wereldgemiddelde temperatuur ongeveer een halve graad gestegen en de hoeveelheid waterdamp nam toe met 7% per graad opwarming. Die vochtigere atmosfeer leidt tot zwaardere buien. Een versnelling van de wereldwijde temperatuurstijging sinds 1980 is nog niet te meten, maar dat zal naar verwachting in de komende jaren veranderen.
13/03/2023
In het Zuid-Franse departement Drôme worden geen sneeuwkanonnen meer ingezet. Groene pistes of witte pistes: de natuur bepaalt.
Door de opwarming van de aarde ligt er in laaggelegen skigebieden zoals in de Drôme heel vaak geen of te weinig sneeuw. Volgens het departementsbestuur gaan de klimaatveranderingen sneller dan sneeuwkanonnen kunnen bijbenen. ,,Sneeuw maken kost veel geld en is slecht voor het milieu.
In december sloot de helft van alle Franse skipistes wegens gebrek aan sneeuw. In januari postte een Franse journalist twee inmiddels legendarische foto's van het Chartreuse gebergte: spierwit in januari 2022 en helemaal groen in januari 2023.
In februari werd berekend dat er in de noordelijke Franse Alpen nog nooit zó weinig sneeuw had gelegen in de laatste zestig jaar als in deze februarimaand. Op de Mont Blanc dooide het op 3842 meter hoogte.
Sneeuwkanonnen zijn op steeds meer plekken noodzakelijk om de pistes wit te houden. In Frankrijk zet meer dan één op de drie skigebieden kanonnen in. Maar de apparaten krijgen ook steeds vaker kritiek.
Niet ver van de Mont Blanc wilde de gemeente La Clusaz vorig jaar bomen omkappen en een enorm waterbassin aanleggen om vandaaruit de sneeuwkanonnen te bevoorraden. De rechter zette een streep door het plan. Volgens de rechter stond niet vast dat de economische belangen van de skipistes zwaarder wegen dan de bescherming van de natuur.
25/7/2023
Extreem gevaarlijk noodweer in Zuid-Europa
Het is noodweer in sommige regio’s in Zuid-Europa. Met name Noord-Italië had gisteren en krijgt de komende dagen ook nog te maken met vlagen van extreem gevaarlijk noodweer.
De Italiaanse regio's Varese en Brianza bij de Zwitserse grens werden geraakt door een bom van water en wind. Het gevolg was ondergelopen straten, omgevallen bomen en kapotte daken. Vooral in Lissone werden problemen gemeld. Wegen veranderden daar in waterstromen.
Italië kreunt al weken onder een loden hitte. De afgelopen dagen koelde het wel wat af in het uiterste noorden van het land. Dat ging toen ook al gepaard met hevig onweer. Zo richtte een tornado vrijdag flink wat schade aan in Lombardije, onder meer in de buurt van de stad Milaan. In Treviso in de regio Veneto vielen hagelstenen die groter waren dan golfballen.
17/10/2023
Abnormaal warm water in de Noordzee is er waarschijnlijk de oorzaak van dat er opvallend veel dode, verhongerde alken en zeekoeten op het strand liggen.
Volgens onderzoeker Kees Camphuysen van onderzoeksinstelling NIOZ eten de vogels kleine visjes, die alleen in koud water leven. Natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare op Texel en Sovon, kennisinstituut voor vogels, spreken van een massastranding van dode zeevogels. Hier komen dagelijks tientallen meldingen binnen.
24/10/2023
De drie grote netbeheerders zagen deze zomer steeds vaker dat zonnepanelen de opgewekte stroom niet kwijt kunnen vanwege overbelasting van het net. Op zonnige dagen kon het voorkomen dat het net 'vol' zat. De omvormers in de zonnepanelen schakelen in zo'n geval automatisch uit, om overbelasting te voorkomen.
|