13/03/2023
De lente in Europa is officieel nog niet begonnen, maar in Spanje kreunen miljoenen mensen nu al bij recordtemperaturen van soms boven de 30 graden.
Tienduizenden mensen stroomden dit weekeinde naar de stranden van de Middellandse Zee om af te koelen. Mallorca beleefde de eerste tropische nacht van het jaar. Van zaterdag op zondag bleven de minimumtemperaturen in delen van het vakantie-eiland boven de 20 graden.
Het weerstation van Palma de Mallorca registreerde zaterdag om 14.00 uur met 27,3 graden de hoogste temperatuur daar ooit gemeten voor de maand maart. In Castellon in de regio Valencia was het zelfs 30,8 graden, 0,6 graad warmer dan het vorige record.
Meteorologen spreken van 'abnormale' temperaturen voor maart, het weer lijkt op dat van de late lente of vroege zomer.
Vorig jaar registreerde Spanje het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1916. In opeenvolgende hittegolven van mei tot oktober vorig jaar, steeg het kwik in grote delen van het land boven de 40 graden. 2022 was ook meteen een van de droogste jaren, met alleen in 2005 en 2017 minder neerslag, waardoor ook in een groot deel van het land droogte heerste.
06/04/2023
Vorige maand was wereldwijd de op een na warmste maart ooit. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. Alleen in maart 2016 was het nog warmer.
In het zuiden en midden van Europa waren de luchttemperaturen hoger dan gemiddeld, terwijl de temperaturen in het noorden van Europa veelal lager dan gemiddeld waren. In grote delen van Noord-Afrika, het noordoosten van Noord-Amerika en Australië was het volgens Copernicus veel warmer dan normaal. Dat was ook het geval in Azië, waar veel temperatuurrecords voor maart werden geregistreerd. Aan de andere kant was het veel kouder dan gemiddeld in het westen en midden van Noord-Amerika.
In een deel van Europa was maart ook natter dan gemiddeld. Dat was het geval in het westen en noordoosten van Europa. Op het Iberisch schiereiland was juist sprake van drogere omstandigheden. In Spanje was het erg heet en in het noorden van het land woedden al natuurbranden. Buiten Europa was het onder meer in delen van de Verenigde Staten, Azië, Nieuw-Zeeland en Australië natter dan gemiddeld. In veel gebieden leidde hevige regen tot overstromingen.
De warmte kan gelinkt worden aan de opwarming van de aarde. Klimaatverandering draagt niet alleen bij aan warmer weer maar leidt ook tot meer extreme weersomstandigheden zoals droogte of veel regen.
15/06/2023
De wereldwijde temperatuur bereikte deze maand in noodtempo een recordniveau. En El Niño moet nog beginnen. De warme golfstroom kan 2023 met gemak het heetste jaar ooit maken, vrezen klimaatwetenschappers.
De gemiddelde temperatuur voor juni is tot nu toe bijna 1 graad hoger dan normaal voor deze maand. Hoewel de maand nog lang niet ten einde is, ziet het er slecht uit. Volgens klimaatwetenschappers volgt de temperatuur het patroon van een steeds krachtigere wereldwijde opwarming. 2023 zou daardoor het recordjaar 2016 kunnen verslaan.
Er is ook een goede kans dat de gemiddelde temperatuurstijging de 1,5 graad overschrijdt, een kritiek punt waarna de kans op hittegolven, droogte, overstromingen en andere extreme weersomstandigheden fors toeneemt. En niet alleen het land warmt op, ook de oceanen hebben voor de tweede maand op rij een recordtemperatuur bereikt.
19/07/2023
In de Spaanse regio Catalonië is een temperatuurrecord gebroken. Volgens de Catalaanse weerdienst Meteocat werd dinsdag een temperatuur van 45 graden gemeten op een weerstation in Darnius. Volgens de weerdienst is dat de hoogste temperatuur die ooit in Catalonië is gemeten.
Het nieuwe record is een flinke verbetering ten opzichte van het vorige record. Dat stond op 43,8 graden en werd op 29 juni 2019 gemeten in Alcarràs.
Elders in Spanje is het ook nog steeds zeer heet. De Spaanse nationale weerdienst Aemet meldt dat de gemiddelde temperatuur in juli tot nu toe 1,8 graden boven het gemiddelde ligt. De hitte is ook te merken aan de temperatuur van het water rond het Iberisch schiereiland. De zeetemperatuur ligt momenteel ongeveer 2 graden boven het gemiddelde, en in delen van de Middellandse Zee bereikt de temperatuur van het water 28 graden.
Zowel in Griekenland als in Zwitserland zijn honderden bewoners geëvacueerd vanwege bosbranden. Door de hitte en de aanhoudende droogte stijgt het risico op bosbranden in Zuid-Europa.
27/7/2023
Ongekend extreme hitte op noordelijk halfrond
Mijn kan nu met zekerheid zeggen dat de temperaturen die nu gehaald worden in zowel Zuid-Europa als Noord-Amerika, niet zouden zijn voorgekomen zonder klimaatverandering'.
Tenzij de wereld overschakelt op schone energie, zullen hittegolven volgens voorspellingen steeds vaker voorkomen en intenser worden door klimaatverandering. Hittegolven zoals die van deze maand zouden volgens de studie regelmatig kunnen voorkomen als de opwarming van de aarde 2 graden boven het pre-industriële tijdperk stijgt.
Het is natuurlijk aan iedereen om te kijken wat we er zelf aan kunnen doen. En dat kan heel klein zijn, doordat je minder gaat vliegen of meer groen in je straat probeert te krijgen.
Enorme bosbranden op Rhodos en La Palma (vorige week) zorgden ervoor dat toeristen op de vlucht sloegen. Dit weekend steeg de temperatuur op Rhodos naar recordhoogte: 49 graden. In Italië gold in zestien steden - waaronder Rome, Florence en Bologna - de alarmfase vanwege de hitte. Tegelijkertijd vielen hagelstenen ter grootte van tennisballen in delen van Noord-Italië. Ook het zeewater wordt steeds warmer, met temperaturen in de Middellandse Zee die ruim 2 graden hoger zijn dan normaal voor deze tijd van het jaar. Langs de kust van Spanje bedraagt de gemiddelde watertemperatuur deze maand 24,6 graden, terwijl dat normaal 22,4 graden is.
In noordelijke delen van China bereikten de temperaturen ongekende hoogten, terwijl de zuidoostelijke kusten getroffen werden door zware regenval en tyfoons. Als reactie daarop kochten de Chinezen deze zomer ruim 12 miljoen airco's, een stijging van 36 procent ten opzichte van 2022. Schuilkelders voor luchtaanvallen werden opengezet om de bevolking te beschermen tegen de hitte.
Bijna een derde van de Amerikanen - meer dan 113 miljoen mensen - kreeg deze maand te maken met een of andere vorm van hitteadvies. Binnenblijven en veel drinken was het parool in grote delen van het zuiden en zuidwesten, waar temperaturen recordhoogtes bereikten. Op sommige plaatsen bleef het wekenlang boven de 40 graden, met uitschieters tot 48 graden. Zelfs 's nachts waren de omstandigheden zwaar, met minimumtemperaturen boven de 30 graden.
De recente hittegolven waren ongeveer 2,5 graad warmer in Zuid-Europa dan ze zouden zijn geweest zonder klimaatverandering, 2 graden warmer in Noord- Amerika en 1 graad warmer in China, aldus de WWA.
02/08/2023
Wereldwijd zijn er zorgen om de reeks van hitterecords doordat in juli abnormale weersomstandigheden op het noordelijk halfrond werden waar genomen. Wereldwijd werd zelfs de warmste dag ooit gemeten.
Op 16 juli kwam het kwik boven de 50 graden in Death Valley in de VS en in het noordwesten van China. In Noord-Afrika kwamen nachttemperaturen voor van boven de 32 graden. Het Antarctische zee-ijs bereikte historisch lage niveaus. Voor de kust van Florida werd het water zo warm dat koraal zienderogen verbleekte. In Zuid-Europa gold op veel dagen een hittealarm en werd het Griekse vakantie-eiland Rhodos geëvacueerd vanwege ongekende branden. In delen van de VS en Canada veroorzaakte de rook van bosbranden ademhalingsproblemen bij bewoners.
Hoewel natuurlijke factoren zoals El Niño volgens wetenschappers een rol spelen bij deze weersextremen, is door mensen veroorzaakte opwarming volgens hen de onderliggende oorzaak.
|