20/03/2015
Het ijsniveau in de Noordelijke IJszee heeft in het afgelopen winterseizoen een dieptepunt bereikt. Het ijsoppervlak is het kleinst sinds de start van de meting.
Dat melden Amerikaanse onderzoekers van het National Snow & Ice Data Center donderdag.
In 1979 zijn de metingen voor het ijsniveau gestart. Sindsdien bedroeg het oppervlak gemiddeld 15,64 miljoen vierkante kilometer.
Volgens de onderzoekers was het maximale ijsoppervlak op zee deze winter 14,5 miljoen vierkante kilometer. Dat is het laagste niveau ooit gemeten.
Het maximum voor de winter werd gemeten op 25 februari, terwijl op andere jaren het maximale ijsoppervlakte gemiddeld op 12 maart werd waargenomen.
De onderzoekers publiceren binnenkort een rapport met alle bevindingen van het afgelopen winterseizoen.
05/06/2015
Nergens op aarde worden de klimaatveranderingen en de opwarming zo sterk gevoeld als in het Noordpoolgebied. De stijging van de temperatuur op de Noordpool gaat ongeveer drie keer sneller dan elders op de wereld.
Gletsjers en zeeijs smelten op grote schaal en de premaforst, de bodem die het hele jaar door bevroren is, ontdooit. Verder wordt het sneeuwseizoen steeds korter, worden de winters steeds warmer en neemt de hoeveelheid sneeuw en ijs op land, meren en zeeën sterk af.
De opmerkelijke sterke opwarming in Arctische gebieden is onder meer te wijten aan het effect dat de verdwijnende sneeuw heeft op de temperatuur. Sneeuw kan niet warmer worden dan het vriespunt. De witte sneeuwlaag weerkaatst het grootste deel van het zonlicht en neemt weinig warmte op. Daar waar sneeuw en ijs zijn gesmolten ontstaat een donker oppervlak dat veel meer zonnewarmte opneemt en daardoor snel opwarmt. Door die sterke opwarming smelt het overgebleven ijs nog sneller.
Dit deel van de wereld is uiterst kwetsbaar en gevoelig voor veranderingen. Smeltwater dat vanaf de Groenlandseijskap via de rivieren wordt afgevoerd, vloeit naar de oceaan en zal een meetbaar effect hebben op de zeespiegel. Ook in Nederland. Arctische klimaatveranderingen zullen ook invloed hebben op het voorkomen van extreem weer in onze streken.
Er treed een veel grotere verdamping op vanuit de open oceaan, waardoor er meer neerslag gaat vallen in het Noorpoolgebied. Dit heeft weer gevolgen voor het zeeniveau als de sneeuw op gletsjers en ijskappen valt en daar de afsmelting tegengaat.
22/07/2015
De toestand van de Noordpoolijs is zorgelijk. Door het warme weer in mei en juni is er veel ijs gesmolten. Ook rondom de Noordpool in Alaska en Siberië verliep mei en juni warm en ligt er op dit moment veel minder sneeuw dan normaal. Het smeltseizoen is nu op zijn hoogtepunt en het gaat hard. Dat komt omdat de wind, waar die ook vandaan komt, vanuit Noord-Amerika of Alaska niet over sneeuw of ijs komt, maar over land of zee en dat scheelt 2 of 3 graden. Men vreest dat de smelt van het Noordpoolijs de komende maanden in vrije val komt. Misschien wordt het smeltrecord uit 2012 wel gebroken.
De luchttemperatuur boven de Noordelijke IJszee, met name boven de Kara Zee was in juni 2 tot 5 graden boven het gemiddelde en boven de Oost-Siberische Zee 2 tot 3 graden. De hoge temperaturen hebben tot een snelle afsmelt van het Noordpoolijs geleid. In juni werd 11.0 miljoen vierkante meter Noordpoolijs gemeten, de derde laagste juni ijsbedekking sinds het begin van de satellietwaarnemingen. Het laagterecord is gemeten in juni 2010. Tijdens de eerste drie weken van juli die we nu achter de rug hebben, is een versnelde afsmelt van het ijs te zien.
Bovendien schijnt de zon, een maand na de langste dag, nog steeds zo’n 20 uur. Als de zon 20 uur lang op het ijs schijnt, kan er natuurlijk heel veel ijs wegsmelten. Als er ijs verdwijnt, komt er zwart water voor in de plaats. Het witte ijs reflecteert de zonnestraling, zwart water absorbeert de straling en warmt op. De lucht die de komende weken wordt aangevoerd komt over dat opwarmende water rondom de Noordpool. Ook dit zal het smelten van het Noordpoolijs de komende weken versnellen.
|