17/05/2014
Door de zachte winter dit jaar zijn de kwallen aan de Noordzeekust veel groter dan normaal. Normaal tijdens de winter gaan ze dood en blijven de poliepen over, maar nu zijn ze doorgegroeid tot wel een doorsnede van een halve meter bij een gewicht van 11 kilogram. Aan het eind van de lente komen uit de poliepen weer de kwallen uit voort. Exemplaren van deze reuzenkwallen zijn aangetroffen op de stranden van Texel en enkele Engelse stranden.
27/05/2014
Nederland wordt dit jaar geteisterd door een ongekende golf van hooikoorts. Het aantal patiënten met hooikoortsklachten is niet alleen ongekend groot, ook de aard van de klachten is extreem. De oorzaak van de overlast is de zachte winter van 2014, waardoor het pollenseizoen nu al zes maanden vrijwel onafgebroken voortduurt. Voor de kerst 2013 stonden de hazelaar en els al in bloei.
21/08/2014
Ondanks het warme jaar zijn er op dit moment veel minder wespen. Vanwege de zachte winter werden de koninginnen al vroeg wakker en kwamen de eerste maand van hun leven goed door. De heftige regenbuien in mei deden de wespen nesten geen goed. Eind mei waren er zelfs rond de 95% minder meldingen van wespennesten bij de bestrijders. De oorzaak van verdwijning is nog niet bekend. Nesten zijn verregend, of de wespen zijn door verkleuming gestorven.
Een nadeel van het verdwijnen van de wespen is dat elk vrouwtjes wesp elk 1.5 uur een insect vangt en dat 15 uur per dag. 1 wespen nest vangt zo wel 110.000 vliegen en muggen weg.
16/09/2014
De dagvlinders doen het zeer goed. Volgens de statistieken zou de populatie moeten afnemen maar je ziet ze nog steeds rond fladderen. In september een toename ten opzichte van eind augustus volgens het landelijk meetnet. Dit is voor het eerst sinds de telling begon in 1990. Dat is te danken aan de warme juli maand in combinatie van de aangename temperaturen de afgelopen dagen. De vlinders hebben nu voor een derde generatie gezorgd en dat is vrij uniek. Doorgaans blijft het bij twee generaties.
18/09/2014
Californië lijdt al maanden onder een aanhoudende droogte, en krijgt nu ook te kampen met het oprukkende westnijlvirus. Dit jaar alleen al raakten meer dan tweehonderd mensen besmet en bezweken negen mensen aan het virus. De overheid laat er geen twijfel over bestaan dat de epidemie zich verder zal verspreiden. De concentratie muggen die besmet is met het virus, bevindt zich op het hoogste peil ooit gemeten in Californië. Er is geen vaccin of behandeling voor het westnijlvirus.
Onderzoekers waarschuwen al langer dat de klimaatverandering de hitte, neerslag en luchtvochtigheid kan doen toenemen en zo muggen helpt in hun opmars. De tijgermug is een schoolvoorbeeld: ze werd amper 25 geleden voor het eerst ontdekt in de VS, maar komt nu al in 36 staten voor. Vooral de minder koude winters stimuleren de opmars van de muggen.
Vreemd genoeg kan ook de aanhoudende droogte in Californië de verspreiding van de ziekte ten goede komen. Als meer waterpoelen opdrogen, hindert dat de voortplanting van muggen. Maar tegelijk worden vogels, die de ziekte kunnen dragen, gedwongen om dichter bij de muggen op zoek te gaan naar water. Zo raken waarschijnlijk meer muggen, maar ook meer vogels besmet, die het virus over grotere afstanden kunnen verspreiden.
Er is heel wat bezorgdheid om chikungunya, een ander virus dat door muggen wordt verspreid en tot gelijkaardige symptomen leidt. De klimaatverandering kan heel wat zaken op ons doen afkomen."
Bron: www.mo.be
01/10/2014
Het Centrum voor Landbouw en Milieu is bezig met een test van verschillende methodes om vogels te verjagen uit de boomgarden. Dit is nodig want de schade voor telers bedraagt dit jaar alleen al rond de 12.5 miljoen euro. De meest opvallende methode die is getest, bestaat uit groene laserstralen. Vogels ervaren de laserstraal als een massief object.
04/12/2014
Wetenschappers volgden de Alpine berggeit gedurende de afgelopen dertig jaar. Lammeren die nu worden geboren wegen een kwart minder dan lammeren uit de jaren tachtig. Al eerder is uit onderzoek naar voren gekomen dat diverse soorten kleiner worden en daarbij is veelvuldig een verband gelegd met klimaatverandering. De onderzoekers van de Alpine geit vinden de snelheid en de mate waarin deze dieren kleiner worden opvallend. De afname van het gewicht kan een bedreiging vormen voor hun voortbestaan. Door hun lage gewicht is het voor lammeren moeilijk strenge winters te overleven.
De onderzoekers leggen een duidelijke Iink met de opwarming van de aarde, die in de Italiaanse Alpen gedurende de onderzoeksperiode drie tot vier graden bedroeg. Ten gevolge van de opwarming zou het voedselaanbod en de voedingswaarde van het beschikbare voedsel afnemen, maar daar hebben de onderzoekers geen aanwijzingen voor gevonden.
Wel zien ze dat de Alpine geiten zich anders gaan gedragen. Vooral als het warm is. Dan gaan de geiten meer rusten en eten ze minder. Dat komt de groei niet ten goede.
31/12/2014
Begin 2014 zag je regelmatig overdag muizen lopen in de boomgarden bij ons. In maart zijn wij begonnen met het plaatsen van vallen wat resulteerde in gemiddeld 4 muizen, woelmuizen en woelratjes per dag. Totaal in 2014 meer dan 800 van die rakkertjes weggevangen. Het vervelende van de Woellies is dat deze dol zijn op de jonge wortels van fruitbomen. Oorzaak: Winter was lente en de lente was een zomer. De uilen konden het gewoon niet aan.
In het hele land gaat het goed met de muizen waaronder de bosmuis, rosse woelmuis en korenwolf, vooral in regio’s met veel grasland. Dit is te danken aan twee opvolgende zachte winters (2014 en 2015) met voldoende voer waardoor de muizen zich snel voorplanten. Roofvogels als velduilen, buizerds, grauwe kiekendieven en torenvalken profiteren daar onmiddellijk van.
Eind 2014 hebben vooral boeren in Zuidwest-Friesland er veel last van. LTO beraamt de kosten zeker op 40 miljoen euro. Doordat de vorst nu twee winters uitblijft blijven de veldmuizen zich voortplanten. Ze knagen graswortels kapot en graven gangen en holen waardoor weilanden nu op dorre gatenkaas lijkt. Daarnaast zijn verschillende dijken al beschadigt. Doordat muizen het gras wegvreten en gaten graven zijn de keringen onderhevig aan erosie en komt de veiligheid in het geding.
De boeren zitten met de handen in het haar. Het houden van schapen die de holletjes vertrappen of het land onder water zetten niets helpt. Alleen het wachten tot de muizen vanzelf doodgaan. Dat zal gebeuren, na een piekjaar zie je altijd dat de populatie in elkaar klapt doordat ziektes ontstaan, er meer roofdieren komen en al het gras is verwoest.
In Twente zijn er veel muizen maar er is nog geen sprake van een plaag voor de boeren. Normaal wordt er bij veldmuizen uitgegaan van een cyclus van om de vier a vijf jaar een piekjaar maar gezien de warme winters van afgelopen jaren is het de vraag of dat nog wel de regel is. De kerkuilen doen het nu ook goed in Twente. Afgelopen broedseizoen liet gemiddeld 5.7 jongen per broedsel zien en dat is uitzonderlijk veel.