09/01/2014
Grote delen van Australië kampen met een hittegolf Die heeft in het noordoosten voor een vreemd soort neerslag gezorgd. Ongeveer 100.000 vleermuizen zijn sinds het snikhete weekend naar beneden komen vallen in het zuiden van de deelstaat Queensland. De dieren kunnen niet tegen de hitte en vallen volgens een lokale natuurbeschermer bij temperaturen boven de 43 graden dood of stervende neer. De 25 kolonies vleermuizen in het gebied zijn nu vrij wel weggevaagd door de hittegolf. De stank van de karkassen zorgt vooral ten westen en zuidwesten van Brisbane voor grote overlast.
18/01/2014
Het noordoosten van de VS kampen met koude-uitbraken terwijl het westen van dat land al een tijdenlang juist heel warm en zeer droog is. De eerste echte problemen beginnen nu al te ontstaan. En dat midden in de winter en de zomer moet nog komen. Met name in Californië, met een kleine 40 miljoen inwoners is het extreem droog geweest. Niet alleen de afgelopen weken, het hele afgelopen jaar. 2013 was het droogste jaar uit de meethistorie. Met slechts 32,8% van de gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag.
En terwijl de afgelopen weken de gebieden ten oosten van de Rocky Mountains bleven grossieren in extreme kou, bleef het in Californië en aanliggende gebieden zoals Nevada (de staat bekend van Las Vegas) zonnig en warm. De temperaturen in het vrij noordelijk gelegen San Jose bijvoorbeeld, niet ver van San Francisco, koersen al wekenlang rond 20 graden, terwijl een graad of 13 normaal is. En de regen die in dit deel van Californië (het centrale en zuidelijke deel) toch echt voor een groot deel in de winter moet vallen, is zo goed als uitgebleven. Waar de heuvels in de zomer geel kleuren door het verdorde gras, maar in de winter normaal gesproken weer groen worden, is van die verandering niets te merken. Het gras groeit niet; er is geen vocht voorhanden. En waar de bergen verder landinwaarts normaal gesproken één keer in de zoveel tijd een bak met sneeuw te verwerken krijgen en zo een appeltje voor de zomerdorst leveren, is de sneeuwbedekking er maar 20% van wat het moet zijn.
Nu al problemen in Californië, midden in de winter
Inmiddels worden de problemen in Californië al groter. Bosbranden grijpen om zich heen in het zuiden van de staat. Waterbassins zijn recordkarig gevuld. State Governor Jerry Brown – opvolger van Arnold Schwarzenegger – heeft gisteren een “drought emergency” afgekondigd. Met daarbij een oproep om alvast vrijwillig 20 procent water te besparen. Of dat gaat lukken is zeer de vraag. Op vrijwillige basis lijkt hooguit een paar procent haalbaar te zijn. Het zal eerder moeten worden gezien als symboliek met als doel het nakende probleem tijdens het gegarandeerd droge zomerhalfjaar alvast beter op de agenda en in de hoofden van de mensen te krijgen.
De warmte en de droogte in het westen van de VS zijn overigens de andere kant van de medaille van de koude-uitbraken die zo hebben huisgehouden elders in het land. De straalstroom – een snelstromende rivier van lucht op hoogte die sturend is voor het weer aan de grond – zit in een hardnekkig patroon. Boven het westen van de VS golft ze naar boven. Het resultaat daarvan is dat op hoogte warmte wordt aangevoerd vanuit het zuiden. Ten oosten van de Rockies kent de straalstroom juist scherpe uitstulpingen van koude lucht naar het zuiden toe. Op zich is dit patroon niet vreemd, zeker ook niet in de winter. Maar de koude- en warmte-uitstulpingen zijn momenteel wel heel scherp en bovendien bijzonder standvastig. De warmte-aanvoer op hoogte resulteert daarbij in bovengemiddeld hardnekkige hogedrukwerking boven het westen van de VS. Iets dat in de zomer normaal is, en voor een paar weken ook wel in de winter, maar niet maanden achtereen.
Is er dan geen zicht op verbetering gedurende de rest van de winter? Nou, toch wel een beetje. Volgende week begint het stromingspatroon wat veranderingen te tonen, met minder scherpe golvingen in de straalstroom en daardoor een wat meer oost-west georiënteerde straalstroom. Verzwakte storingen kunnen dan tot zo zuidelijk als Centraal-Californië doordringen, al zal dat nog niet veel zoden aan de dijk zetten. Waarschijnlijk stevent Californië af op een zeer moeizame zomer op watergebied met grote tekorten en nog meer natuurbranden dan we de afgelopen jaren al hebben gezien.
01/02/2014
Ongeveer 25 miljoen mensen in Californië worden bedreigd door drooglegging.
Het staatswaterbedrijf vreest in de nabije toekomst geen water meer te kunnen leveren door aanhoudende droogte, meldde de BBC zaterdag.
Twee derde van de inwoners van de staat en ruim 400.000 hectare landbouwgrond zijn voor een deel van hun drinkwater en irrigatiemiddelen afhankelijk van het Californische waterbedrijf. De agrarische sector in de westelijke staat is verantwoordelijk voor bijna de helft van al het fruit, groenten en noten die in de Verenigde Staten worden geproduceerd.
Twee weken geleden riep de staat de noodtoestand uit, waardoor de regering water mag onttrekken aan onder meer viskwekerijen. De droogte komt doordat het in Californië 3 jaar lang weinig heeft geregend.
Sommige waterreservoirs zijn bijna uitgeput en de waterstand van rivieren is op een kritiek niveau beland. De droogte heeft ook geleid tot natuurbranden die enkele huizen in de as legden.
Gouverneur Jerry Brown riep zaterdag Californiërs op toiletten niet onnodig vaak door te spoelen en de waterkraan dicht te draaien tijdens het scheren.
Bron: ANP
12/02/2014
Bosbranden in de Australische deelstaat Victoria bedreigen de meer dan vier miljoen inwoners tellende metropool Melbourne. Ten noorden van de stad zijn gisteren zeker tien huizen afgebrand
De brandweer is uitgerukt met 350 man, 60 brandweerauto,s en 6 blusvliegtuigen.
Aan de noordrand van Melbourne worden dorpen door het snel naderende vuur bedreigd. De bestrijding van de branden wordt bemoeilijkt door de harde wind. Heel het zuidoosten van Australië wordt weer geteisterd door bosbranden als gevolg van droogte en hitte. Noodverordeningen zijn van kracht in de deelstaat Victoria in het zuiden van Australië, waar de temperatuur overdag opliep tot 40 graden.
21/09/2014
Midden-Amerika is getroffen door de ergste droogte in tientallen jaren, waardoor honderdduizenden mensen kampen met grote voedseltekorten. Door de mislukte oogsten hebben de boeren in Guatemala, El Salvador, Nicaragua en Honduras gebrek aan zaad voor de zaaiperiode die deze maand begint.
Boeren kunnen, als het weer zich aan de boekjes houdt, twee keer zaaien en twee keer oogsten. Door cyclische veranderingen in de atmosfeer en waarschijnlijk ook de wereldwijde opwarming van de aarde is er al jaren een tendens dat de droge tijden van januari tot april en in juli steeds langer worden. Daardoor zijn er de afgelopen jaren vele oogsten mislukt. Het zaaigoed wordt steeds schaarser. Boeren zijn bang om het kleine beetje zaad dat ze nog hebben nu te zaaien.
Dit jaar is er sprake van een El Niño. De regionale effecten van El Niño hangen sterk af van de plaats en de tijd van het jaar. In "onze’" herfst zijn de effecten van El Niño het sterkst. In Chili en Uruguay regent het gemiddeld meer dan normaal. In Panama, Colombia en Venezuela is het droger dan normaal. Ook Guatemala, El Salvador, Nicaragua en Honduras vreest met voor droger weer dan normaal, juist nu er zo hard regen nodig is. De komende maand is cruciaal. Als er te weinig regen valt en de oogst weer mislukt zijn de gevolgen voor de miljoenen inwoners van deze Midden-Amerikaanse landen catastrofaal en wordt er nog meer honger verwacht
Bron: weer.nl
27/09/2014
Brazilië beschikt op papier over 12 procent van ’s werelds voorraad zoet water. Maar miljoenen mensen hebben te kampen met ernstige droogte. Met name in de miljoenenstad Sao Paulo, waar circa 20 miljoen mensen wonen, wordt de situatie steeds zorgelijker. Eigenlijk duurt de droogte daar nu al ruim 9 maanden. Het grootste waterreservoir in de buurt, dat van Cantareira, is nog maar voor minder dan 10 procent gevuld. De helft van de miljoenenstad is aangewezen op het water uit dit reservoir. Helaas is de kwaliteit van de waterleidingen in het grootste Zuid-Amerikaanse land onder de maat. Van oorsprong heeft men hier niet zo veel last van droogte. Dus de noodzaak om lekkages in de leidingen te beperken, was er niet zo. Naar schatting verliest men echter 40% van het kostbare water door lekkages!
Het water staat al op rantsoen, en zeker in de armere wijken moeten mensen soms al uren in de rij staan om een paar emmers water te tappen. Omdat er uit de kraan vaak geen druppel meer komt. Vanzelfsprekend klagen de boeren ook steen en been. En dan is er nog de elektriciteitsvoorziening. Naar schatting driekwart van de Braziliaanse stroom wordt opgewekt met behulp van waterkracht centrales. Dammen in ’s lands talrijke rivieren waarmee de energie wordt opgewekt. Maar inmiddels is men dit jaar al steeds meer overgeschakeld op olie en gas. De aanhoudende droogte heeft ook een ernstig effect op de luchtkwaliteit in het verstedelijkte gebied. Vaak is de lucht sterk verontreinigd en is er sprake van smog.
Er zijn verklaringen voor deze ernstige droogte. In wetenschappelijke rapporten duikt steeds vaker de link op met het verdwijnen van het regenwoud in de Amazone. Een logisch verband. Bossen verdampen veel water via hun enorme hoeveelheid bladeren. Minder verdamping betekent minder neerslag. Waardoor bossen zelf kwetsbaarder worden, bijvoorbeeld voor natuurbranden. Helaas gaat het wat betreft vuur niet alleen op natuurbranden. Veel bos wordt bewust in de fik gestoken. Om de grond vrij te maken voor met name de landbouw. In de afgelopen 12 maanden is 10 procent van de oppervlakte bos opgeofferd. De houtkap is voor het eerst sinds een aantal jaren zelfs weer toegenomen.
Bron: weer.nl
25/10/2014
Inmiddels gaat de Amerikaanse staat Californië al twee jaar gebukt onder langdurige droogte. Ook de voorbije twee winters, doorgaans het wisselvallige deel van het jaar, hebben maar erg weinig regen gebracht. Na de Afgelopen winter is de situatie alleen maar nijpender geworden, vooral in delen van Centraal- en Zuidelijk-Californië.
Eerst was de overlast nog het duidelijkste te merken doordat de persistente hogedrukwerking in de winter rond de grootstedelijk gebieden flinke smog tot gevolg had. En doordat er door het jaar heen soms flink bosbranden voorkwamen. Maar inmiddels worden de gevolgen groter en groter, doordat het tekort aan neerslag ook de directe beschikbaarheid van water steeds verder bedreigt.
Steeds meer mensen nemen het minderen van watergebruik heel serieus. Sommige mensen in grote steden als San Jose hebben bordjes in de tuin staan met “Brown is the new Green” erop, beschikbaar gesteld door het waterschap. Andere mensen in de straat die nog wel hun gras dagelijks besproeien met hun sproei-installatie worden door buren scheef aangekeken.
|