14/03/2017
Het smelten van het zee-ijs op de Noordpool wordt niet alleen veroorzaakt door de mens. Uit een studie van de Universiteit van Californië is gebleken dat warme lucht naar de pool voert, waardoor het ijs sneller smelt.
De warme lucht wordt veroorzaakt door een afwijking in de luchtcirculatie, stellen de onderzoekers in het blad Nature Climate Change.
De studie verklaart voor het eerst waarom het smelten van het ijs op de Noordpool sneller gaat dan de meeste klimaatmodellen eerder voorspelden. Eerder werd bekend dat het poolijs nog 14,3 miljoen vierkante kilometer beslaat. Dat is volgens onderzoekscentrum NSIDC een miljoen vierkante kilometer minder dan het gemiddelde over de afgelopen drie decennia. In hetzelfde blad concluderen klimaatonderzoekers Richard Bintanja en Olivier Andry dat door de opwarming van de aarde neerslag in het gebied rond de Noordpool aan het eind van de eeuw vooral uit veel regen zal bestaan. Nu is dat nog voornamelijk sneeuw.
Volgens Bintanja, werkzaam bij het KNMI en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, krijgt dit ''enorme'' consequenties. Bijvoorbeeld voor de afsmelting van sneeuw, gletsjers, zee-ijs en permafrost, waardoor mogelijk meer broeikasgas methaan vrijkomt. Ook komen hierdoor onder meer allerlei ecosystemen die van vers water afhankelijk zijn in gevaar. Drie jaar geleden stelden KNMI-onderzoekers al vast dat de opwarming in het Noordpoolgebied leidt tot meer neerslag. Maar toen gingen ze ervan uit dat door de lage temperaturen deze extra neerslag vooral in de vorm van sneeuw zou gaan vallen.
6/03/2017
Het volume en het oppervlak van het Noordpoolijs zijn nog nooit zo laag geweest! Net zoals de afgelopen jaren zal het ijs tijdens het smeltseizoen, komende zomer, weer sneller wegsmelten.Een ijsvrij Noordpool in de zomer komt steeds dichterbij. Indien de Noordpool tijdens de komende jaren ijsvrij zal worden in de zomer heeft dat grote consequenties wereldwijd. Niet alleen voor de Arctische bevolking en de dieren zoals de IJsbeer. Het ijs op de Noordpool is de thermostaat van het weer en heeft bijvoorbeeld invloed op de kracht van de straalstroom op het noordelijk halfrond. Die straalstroom is verantwoordelijk voor het weer en het klimaat bij ons.
Met de huidige trends is een opwarming van 3 graden ten opzichte van de industriële revolutie reëel en is de kans dat het ijs verdwijnt geen 39 maar 73%. Maart is de periode dat de poolijs na de poolnacht zijn maximale volume en oppervlak heeft bereikt. De extreme warmte van de afgelopen winter zorgde ervoor dat in sommige perioden het ijs niet groeide, maar zelfs smolt. Bij de start van het smeltseizoen, deze maand, heeft het ijs een record laag volume en oppervlak. Dit is niet eenmalig, maar een trend. Logisch is dat het ijs deze zomer weer sneller dan ooit zal wegsmelten, niet alleen het eenjarige ijs maar ook oude ijsvlakten. Als we terugkijken, moeten we concluderen dat de smelt van de Noordpool sneller gaat dan alle weer- en klimaatmodellen ooit hadden verwacht. In de afgelopen 40 jaar is het zomerijs op de Noordpool gehalveerd. Een vooraanstaand wetenschapper uit Noorwegen verwacht dat binnen 40 jaar het zomersijs is verdwenen. Omdat we het smeltproces in het Arctisch gebied nog steeds niet helemaal kennen, en er mogelijk nog allerlei terugkoppelingsmechanismen zijn die de smelt het ijs versterken en versnellen, zou dat ook wel eens veel eerder kunnen zijn.
10/04/2017
Utrechte onderzoekers hebben ontdekt waarom gletsjers en ijskappen op Groenland smelten. Ze zijn rond 1997 zo verzadigd geraakt met smeltwater dat al het nieuwe smeltwater sindsdien rechtstreeks in zee loopt. Dat leidt tot zeespiegelstijging.
Volgens de onderzoekers is het proces onomkeerbaar en een direct gevolg van de opwarming vaan het poolgebied. Buiten de grote ijskappen van Groenland en Antarctica zijn de randgletsjers op Groenland het grootste oppervlak aan landijs op aarde. Onder normale omstandigheden is de ijsmassa in die gebieden in balans. ’s Zomers smelt het oppervalk wel, maar wordt het smeltwater vastgehouden door de samengepakte sneeuwlaag. Daarna vriest het in de winter vast aan het ijs. Dat proces is sinds de jaren vorige eeuw uit balans. De sneeuwlagen zijn verzadigd geraakt, zodat nieuw smeltwater grotendeels wegvloeit naar zee.
Binnenkort bereikt de zogeheten smeltlijn de hogere gelegen ijskappen op Groenland. Die ijskap doet het nu nog goed. Maar de netto smelt komt dichterbij.
20/05/2017
Om de veelheid van plantensoorten op aarde te bewaren ingeval van een grote catastrofe is er op Spitsbergen diep in de ijslaag van de Noordpool een opslagplaats gebouwd, waar de zaden van alle plantensoorten bewaard worden.
De klimaatverandering is nog maar nauwelijks van start gegaan en deze opslagplaats wordt al bedreigd door smeltwater.
Wetenschappers maken zich daardoor zorgen over de Wereldzadenbank. Door de uitzonderlijke hoge temperaturen is water de ingang van de kluis binnengestroomd. Wetenschappers zetten nu vraagtekens bij de kwetsbaarheid van de bank.
28/08/2017
Door de opwarming van de aarde krijgt de scheepvaart de beschikking over een nieuwe route naar Azië. Voor het eerst is er een Russische tanker door het Arctische gebied gevaren zonder de hulp van een ijsbreker. In een record tijd van 19 dagen voer de tanker van Noorwegen via twee Russische havensteden naar Zuid-Korea. Via het Suez-kanal zou de tanker 25 dagen onderweg zijn. Normaal is het ijs 6m dik nu nog maar 2m maar dat is voor de Russische tanker geen probleem.
|