23/03/2012
Maartse hittegolf in Amerika.
Het is weer het zoveelste bewijs dat het klimaat steeds extremer word. Al een week lang wordt het oostelijke deel van het Amerikaanse continent bezocht door een maartse hittegolf die daar alle records breekt.
Een voorjaarshittegolf als geen ander ooit in de Amerikaanse en Canadese geschiedenis piekte in intensiteit gisteren, tijdens de tiende dag. Sinds het bijhouden van temperatuur begon ruim voor 1900, zijn er nooit zoveel temperatuurrecords gebroken voor lentewarmte in een periode van één week. De marges waarmee sommige van de records gebroken werden gisteren waren echt verbijsterend. Weerhistoricus, Christopher C. Burt, becommentarieerde het als: "Het is bijna als science fiction op dit moment."
Een paar van de meest opmerkelijke records van gisteren:
Pellston, Michigan: de maximum temperatuur gebroken met 17.7 graden Celsius.Pellston in de noordelijke Lower Peninsula heeft al bijnaam "Michigan's koelkast", aangezien daar vaak de laagste temperaturen in de staat gemeten worden, en zelfs van het hele land (VS) registreert. Maar de afgelopen vijf dagen, heeft Pellston vijf opeenvolgende records gebroken voor heetste maartdag ooit. Met op 22 maart een temperatuur van 29.4 graden Celsius werd het eerdere record gebroken van 11.7 graden in 2007. Een belachelijk verschil van liefst 17.7 graden Celsius! Daarbij was de gemiddelde temperatuur over de dag een absurde 26.6 graden boven het gemiddelde.Minimum temperaturen verslaan de recordhoge maximum temperaturen voor de datum op twee stations.De minimum temperatuur op Marquette (Michigan) was 11.1 graden gisteren, 1.7 graden hoger dan het vorige record voor de maximum temperatuur voor de datum! Het minimum op Mt. Washington (NH) was op de 22e maart van 2012 6.7 graden en versloeg daarmee het vorige record voor de maximum temperatuur voor de datum (6.1) met 0.6 graden.Canadese steden breken all-time temperatuurrecords van april in maart!Niet alleen was het gisteren de warmste maartdag in de geschreven geschiedenis voor veel van Canada's grote steden, het was ook warmer dan de recordwarmte dag tot nu toe in april bij St. John, New Brunswick. De stad topte 25,4 ° C
Niet alleen verpletterde dit de recordhoge temperatuur voor maart (vorige record: 17,5 ° C), maar het is ook ruim boven elke hoogste temperatuur ooit gemeten in april (hoogste april temperatuur 22.8 ° C.) Halifax, Nova Scotia meldde 25.8 ° C op de 21e en kwam daarmee boven hun all-time record van maart van 25.6 ° en het is niet veel onder hun all-time record van april van 26.3 ° C, gemeten op 30 april 2004. Echter op de 22e rond 13:00 uur kwam Halifax op 27 ° C, waarmee alsnog hun all-time record van april in maart gebroken werd.
Andere belangrijke steden in Canada die gisteren hoogste maarttemperaturen ooit registreeerden waren:
Ottawa (27.4 ° C),
Montreal (25.8 ° C),
Windsor (27.8 ° C),
Hamilton (25.6 ° C),
Londen (26,4 ° C) en
Fredericton (27.1 ° C).
28/03/2012
Water op rantsoen in Engeland door droogte, Sproeiverbod voor Pasen.
Na twee ongebruikelijk droge winters en een droge zomer worstelen grote delen van het vaak natte Engeland met droogte. Door de geringe neerslag zakt het waterpeil in rivieren en de stand van het grondwater, berichtten Britse media woensdag.
De afgelopen maanden heeft het noordoosten van Engeland, met name zuidelijk Yorkshire, zich gevoegd bij de eerder al drooggevallen streken van het het zuiden en oosten van Engeland. Daar hebben zeven waterleidingbedrijven al aangekondigd dat er voor Pasen een verbod komt op het gebruik van tuinslangen. Daarmee moet het besproeien van de geliefde gazons en het wassen van auto's worden ingeperkt.
Het bedrijf Yorkshire Water ziet nog genoeg alternatieven om voor voldoende water te zorgen, maar vraagt het publiek alleen water te gebruiken als het nodig is.
Atmosferische oorzaken
Zolang frontale systemen overschuiven, krijg je neerslag. De afgelopen maanden heeft oostelijk Engeland maar weinig regen ontvangen. Een blokkerende rug van hoge luchtdruk speelt daarin een grote rol. Die ‘rug’ houdt storingen uit de buurt en zowel lagedrukgebieden als de bijbehorende fronten trekken 10 tot 20 graden noordelijker langs. In 1975 en 1976 was dit een chronische blokkade en de grote vraag was, en is, hoe dat nou komt.
Op enige hoogte waren destijds, net als nu, de westenwinden noordelijk geduwd over zowel de Atlantische als de Stille Oceaan. De droge condities in een aanzienlijk deel van Europa, verhoogden de stabiliteit van de atmosfeer, daarmee leidend tot een verdere afname van de neerslagkansen. Andere grote droogten in Engeland en Wales, kwamen voor in de periode van voorjaar 1990 tot de zomer van 1992 en ook vanaf het voorjaar van 1995 tot de zomer van 1997. Ook toen had de noordelijke uitbreiding van het Azoren hogedrukgebied daaraan een grote bijdrage. En die noordelijkere uitbreiding wordt weer gekoppeld aan lagere oceaantemperaturen.
AMO
Ook voor de variaties in watertemperaturen is een index in het leven geroepen, de zogeheten AMO; the Atlantic Multidecadal Oscillation. De oppervlaktetemperatuur van oceanen is niet constant en heeft ook niet een continu gelijkend ritme door het jaar heen. Er zijn pieken en dalen in de temperatuur en dat wordt dan vertaald naar een index, ook te zien links van het verhaal. Sinds een paar weken zijn de oppervlaktetemperaturen aan het dalen en bevindt zich nu dichtbij -0,1, de laagste waarde sinds mei 2009. Volgens het WCS (World Climate Center) is dit gekoppeld aan de huidige atmosferische constellatie. Kleine veranderingen in de temperatuurverdeling van het water op zo’n enorme zee blijken namelijk gevolgen te kunnen hebben voor de drukverdeling. Blijkbaar is de blokkade neiging van dit moment (en mogelijk de komende tijd…) boven het westen van Europa groter als het zeewater kouder is.
Bron: ANP
21/06/2012
New York kampt met een hittegolf. Die komen steeds vaker voor nu de gemiddelde temperatuur in de stad in veertig jaar al met 1,3 graden Celsius is gestegen.
Vandaag, de eerste dag van de zomer, worden recordtemperaturen verwacht tot 36 graden, maar door de hoge luchtvochtigheidsgraad en windstilte ligt de gevoelstemperatuur veel hoger, tot 41 graden Celsius.
De Nationale Meteorologische Dienst waarschuwde voor "uitzonderlijke warmte". Burgemeester Michael Bloomberg noemt de hittegolf een ernstige zaak en raadt New Yorkers aan om binnen te blijven. De openluchtzwembaden in de stad openen pas over een week. Enkel publieke stranden en fonteinen bieden wat verkoeling.
Hoewel er nog geen stroompannes gemeld zijn, doet de hoge stroomvraag voor airconditioning het stroomnet in zijn voegen kraken. De Metropolitan Transportation Authority heeft al aangekondigd roltrappen en liften uit te zullen schakelen om de elektriciteitsvraag te verminderen.
Elektriciteitsaanbieder Consolidated Edison heeft zich grondig voorbereid op een warme zomer en 1,2 miljard dollar (0,94 miljard euro) geïnvesteerd in verbeteringen aan het stroomnet. Maar gisteren (woensdag) werd de voltage in verschillende wijken van Brooklyn en Queens verlaagd nadat apparatuur het liet afweten. Inwoners van de getroffen wijken werd gevraagd om alle niet-noodzakelijke apparatuur uit te schakelen.
De terugkerende hittegolven in New York wijzen erop dat de klimaatverandering in New York sneller verloopt dan elders. Vorig jaar bleek uit een rapport van de New York State Energy Research and Development Authority dat het kwik in de voorbije veertig jaar gemiddeld met 1,3 graden Celsius is gestegen. De dienst verwacht een bijkomende stijging van 1,6 tot 2,7 graden tegen 2050 en zelfs tot 4 graden tegen 2080.
De temperatuur is niet het enige wat de grootstad zorgen baart. Het waterpeil is 30 centimeter gestegen in de laatste honderd jaar, en de klimaatverandering kan dat proces nog versnellen. Vooral het lager gelegen Manhattan komt dan ernstig in de problemen.
Bron: IPS
05/07/2012
Door de hittegolf die een groot deel van de VS in zijn greep heeft en de daarmee gepaard gaande aanhoudende droogte, ontstaan er niet alleen veel grote bosbranden waarvoor al tienduizenden mensen moesten evacueren en die enkele honderden hun huis hebben gekost. Ook de land- en tuinbouw - en wellicht ook veeteelt - staan zwaar onder druk.
Nu al kan geconcludeerd worden dat er voor miljarden inkomstenderving is doordat oogsten gaan mislukken in bepaalde gebieden. Als daar nu water zou gaan vallen is dat al te laat. Naar schatting is 25% minder oogst te verwachten op nationaal niveau en dat kan meer worden. De voedselprijzen worden verwacht te stijgen.
De jetstroom blijft hardnekkig noordelijk van de VS lopen, en boven het vasteland ligt steeds een blokkerend hoog. 72% van de VS is droog tot zeer droog per 26 juni. Sindsdien is de situatie weinig veranderd.
23/07/2012
De afgelopen zes maanden werden in Sri Lanka gekenmerkt door een combinatie van schaarse regenval en extreme temperaturen. Het uitblijven van de seizoensgebonden moesson heeft een grote invloed op het leven van de Sri Lankanen, op hun levensonderhoud en op de economie van het land.
De beschikbaarheid van water heeft voor Sri Lanka uiteenlopende gevolgen die gaan van de oogst over de opwekking van energie tot de waarde van de munt. In de noordelijk-centrale regio die erg belangrijk is voor de rijstoogst staan de irrigatiereservoirs bijna droog en het waterlevel van de rivieren staat te laag om ze te bevoorraden.
Dit is waarschijnlijk de ergste (droogte) van de afgelopen jaren. De droogte zal vrijwel zeker een effect hebben op de rijstoogst. Boeren die afhankelijk zijn van de waterreservoirs hebben al openlijk geprotesteerd en gewaarschuwd voor het verlies van hun rijstvelden. Een stijging van 0,5 graden kan de opbrengst uit rijst doen dalen met bijna 6 procent.
De vertraging van de noordwestelijke moessonregens veroorzaakt ernstige droogte in het land. Dit bedreigt de agrarische sector en het grootste deel van de verwachte opbrengsten uit rijst, groenten en andere gewassen.
Het gebrek aan water heeft ook gevolgen voor de waterkrachtenergie die in een gemiddeld jaar zo’n 42 procent van de energietoevoer voor het land uitmaakt. Dit jaar was er in begin juli nog maar 15 procent van de stroom door waterkracht opgewekt.
09/08/2012
Terwijl Moeder Natuur in Amerika, India en Indonesië al een tijdje voor grote droogte en hitte zorgt, hebben bewoners van de Filipijnen grote problemen door wateroverlast. De hoofdstad Manilla, stond gisteren voor de helft onder water door hevige regenval, het water kwam met bakken uit de hemel. Tienduizenden mensen verlieten hun huis op de vlucht voor de water- en modderstromen in de stad. In en rond de stad zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen. In het hele land steeg het dodental naar 68. De overstromingen in Manilla zijn de ergste sinds een tyfoon in 2009 waardoor 400 mensen om het leven kwamen. Complete huizen werden de afgelopen dagen meegesleurd. Het leger is ingezet om mensen van daken te redden. De Filipijnen gaat op dit moment gebukt onder de jaarlijkse slagregens van de moesson. Volgens meteorologen viel er het afgelopen etmaal net zoveel regen als normaal in twee weken.
Het is een schril contrast met gebieden in de Verenigde Staten waar de droogte en warmte aanhouden en waar de desastreuze effecten ervan op de maïsoogst steeds groter worden, door deze droogte is de maïsoogst goeddeels mislukt. Juli was de heetste maand ooit in de VS. Dat zeggen onderzoekers van het Nationaal Centrum voor Klimaatdata. De gemiddelde temperatuur, exclusief Alaska en Hawai lag vorige maand op 25,3 graden Celsius. Het oude record stamt uit 1936 en stond op 25.2 graden. De metingen werden in 1895 voor het eerst verricht. Het is de ergste droogte in 50 jaar.
Ook in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra en in delen van India is het extreem droog. Naar verwachting groeit de Indiase economie minder door de droogte. Aan de andere kant van de wereld, in Mexico, verwacht men de orkaan Ernesto.
|