07/02/2011
Het groeiseizoen in de natuur is in de afgelopen tien jaar met bijna een maand in lengte toegenomen. Dat heeft alles te maken met de klimaatverandering. In de laatste tien jaar is de temperatuur in Nederland gemiddeld met 1,3 graden toegenomen in vergelijking met de periode 1940 - 1960, die door wetenschappers als representatief wordt beschouwd. Dat heeft De Natuurkalender gisteren bekendgemaakt. De Natuurkalender is het nationale waarnemingsnetwerk van de Wageningen Universiteit en het radioprogramma Vroege Vogels. Aan de kalender zijn sinds de start in februari 2001 meer dan 120.000 natuurfeiten doorgegeven.
Volgens de wetenschappers is het voorjaar in de laatste tien jaar gemiddeld zeventien dagen eerder begonnen. Hun data wijzen uit dat de winter gemiddeld negen dagen later begon.
Het groeiseizoen begon het vroegst in 2008, toen els en hazelaar eenendertig dagen eerder bloeiden dan ooit eerder was vastgesteld. De winter ging in 2006 het laatst van start. De blaadjes vielen twintig dagen later dan gewoonlijk van de bomen. Ook in 2001 en 2005 begon de winter opvallend later, aldus De Natuurkalender. Het afgelopen jaar 2010 vormde een uitzondering op de regel dat het groeiseizoen eerder begint, Door aanhoudende kou aan het begin van het jaar waren vroegbloeiers als de pinksterbloem en het fluitekruid ruim een week later. Daar stand tegenover dat de herfst vorig jaar ook later begon en pas half oktober zijn intrede deed. Op dit moment ligt de natuur door de vrij zachte januari maand ruim drie weken voor op normaal, en vijf dagen op het langjarig gemiddelde.
21/06/2011
Of je dat nu een klimaatverandering mag noemen of niet. feit is dat de gemiddelde temperatuur in Nederland de afgelopen decennia is gestegen. Vraag het ook maar aan de insecten, want die reageren daarop. Soorten die hier nog nooit zijn waargenomen, of voor het laatst lang geleden, worden nu gezien. Laatstelijk nog twee typen, onschuldige, boktorren, die zich tot nu toe in zuidelijker streken ophielden.
Nederland is het meest noordelijke gebied waar ze zijn aangetroffen. Dat het nieuwe soorten betreft. heeft men kunnen vaststellen aan de hand van de omvangrijke collectie van NCB Naturalis. waarin de historie van de Nederlandse fauna in detail is vastgelegd. Niet in de collectie? Dan: nieuw.
21/06/2011
Het gaat veel slechter met de oceanen dan tot nog toe werd gedacht.
De kans dat op korte termijn veel in zee levende dier- en plantensoorten uitsterven is zeer groot, volgens een onderzoek van het IPSO, een Britse organisatie van wetenschappers en experts.
Volgens het rapport is het in de geschiedenis van de mens niet eerder voorgekomen dat zo veel soorten op het punt van uitsterven staan. De problemen worden onder meer veroorzaakt door klimaatverandering, overbevissing, vervuiling en verzuring van de oceanen.
De veranderingen gaan sneller dan we hadden gedacht, en op manieren die we de komende honderden jaren niet hadden verwacht te zien. Het panel van wetenschappers maakt zich vooral zorgen over de verzuring en vervuiling van de zee. Giftige stoffen hechten zich op het oppervlak van zeer kleine stukjes plastic, die op de zeebodem terechtkomen en worden opgegeten door vissen.
03/08/2011
Gespot in de Middellandse Zee, vorig jaar een grijze walvis. Al sinds driehonderd jaar doodgejaagd in het gebied van de Atlantische Oceaan. Die komt dus uit de Stille Zuidzee, denken deskundigen, want daar leeft hij nog wel. En de meest voor de hand liggende route die het dier kan hebben genomen, is die via de Poolzee. Dat kan sinds enige tijd, nu het plaatselijke ijsveld ernstig aan omvang heeft ingeboet en de gemiddelde temperatuur van het zeewater gestegen is. Het vermoeden wordt bevestigd door de recente komst in de Atlantische Oceaan van een kiezelwiertje dat zich al 8OO duizend jaar niet meer in die contreien heeft vertoond. Het is niet te zeggen of deze opwarming met het broeikaseffect van doen heeft, of een natuurlijke variatie is.
03/08/2011
Een muggenplaag ligt op de loer. Deze week nog kunnen we al een overvloed aan steekmuggen verwachten. Daarvoor waarschuwde zoetwaterecoloog Piet Verdonschot van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra gisteren. De extreem natte julimaand in combinatie met de stijgende temperaturen vormen ideale omstandigheden voor de beestjes. De komende weken verwachten de onderzoekers een explosie aan volwassen steekmuggen. Dat kan hier en daar tot een plaag leiden. De onderzoekers raden mensen aan om waar mogelijk stilstaand water op te ruimen om muggenlarven geen kans te geven.
Bij een importeur van gebruikte banden op een industrieterrein in Weert zijn overigens enkele Amerikaanse rotspoelmuggen aangetroffen. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) maakte gisteren bekend dat de vondst bij een reguliere controle eind juli is gedaan. De muggen kunnen infectieziekten overbrengen. Om te voorkomen dat ze zich hier vermenigvuldigen, worden de exotische muggen bestreden. In Nederland zijn overigens nog nooit muggen met ziekteverwekkende virussen of parasieten aangetroffen.
27/09/2011
De prijzen van hooi en, stro zijn flink gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft ook gevolgen voor de toch al verstoorde paardenhandel. Het houden van paarden wordt duurder, waardoor meer paardenhouders geneigd zijn hun dieren te koop aan te bieden. De prijs van ruwvoer heeft zeker ook- invloed op de kostprijs van een paard, zegt een woordvoerder van
www.boerderij.nl, een platform voor veehouders en akkerbouwers. De hele veehouderij heeft een probleem om aan ruwvoeders te. komen.
Oorzaak van de prijsstijging is het weer: het voorjaar was .droog waardoor het graan minder gegroeid is dan anders. Door de lange perioden van regen die daarop volgden, konden de loonwerkers lang het land niet op. Er zijn daarom weinig balen geperst. Er is een groot tekort aan tarwe- en gerstestro. Een ton tarwestro kost volgens het LEI (Landbouw Economisch instituut) nu zo'n 155 euro, terwijl dat een maand eerder 110 euro was. Gerstestro bracht in augustus 165 euro op per 1000 kg. In 2010 was dit nog 122 euro. In 2009 werd nog minder betaald. Voor tarwe- en gerstestro noteerde het LEI toen 97,50 en 105 euro per 1000 kg.
Bron: tctubantia
30/09/2011
De droge lente en de natte zomer hebben dit jaar geleid tot een fors lagere oogst van tarwe, blijkt uit de gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek. De opbrengst komt uit op 1,2 miljard kilo, 11 procent minder dan vorig jaar. Het areaal van tarwe is dit jaar 151.000 hectare, slechts 2 procent minder dan vorig jaar.
30/09/2011
Het mooie weer van de afgelopen week kent ook een schaduwzijde. Mensen die in de buurt van water verblijven hebben het al gemerkt: het stikt weer van de muggen. De muggen waren eigenlijk al 'op weg naar binnen' om een beschut plaatsje te zoeken en zo te overwinteren, wat gebruikelijk is bij insecten wanneer de herfst intreedt. Maar nu zijn de beestjes in de war. Door de hoge temperaturen komen ze weer uit hun warme en vochtige schuilplaatsen vandaan. Voor de muggen is het toch al een bijzonder jaar geweest. Door het lange droge voorjaar dreigde de muggenpopulatie nagenoeg gedecimeerd te worden. Maar door de vele neerslag in de zomermaanden kon de populatie zich geheel herstellen, om vervolgens sterker dan ooit de mensheid te teisteren. Kenners schatten dat aan het eind van de zomer ongeveer 25% meer muggen rondvlogen dan gebruikelijk.Toch zal de hinder niet lang duren en ook de vrees voor massale hoeveelheden muggenbeten is niet nodig. 'De beestjes zullen amper nog steken en binnen enkele weken definitief hun schuilplaatsen opzoeken,' aldus de Belgische insectenkenner Patrick Grootaert tegen de krant Het Nieuwsblad.
Bron: De Volkskrant.
13/10/2011 voor sommige vogels wordt Nederland te warm.
Klimaatverandering heeft via wereldwijde temperatuurstijging en extreme weersomstandigheden een behoorlijke invloed op de natuur, en dit geldt met name voor dieren die in sterk versnipperde gebieden leven.
Hoe reageren de fladderaars op de klimaatverandering ? Sommige soorten reageren positief, andere negatief, afhankelijk van hun eigenschappen.
Anouk Cormount heeft aangetoond dat niet-veeleisende vlindersoorten zich door klimaatverandering makkelijker kunnen verplaatsen, omdat hun vliegvermogen wordt bevorderd. Anderzijds vinden insectenetende zangvogels bij terugkeer uit hun overwinteringgebied onvoldoende voedsel
voor hun jongen, omdat de insectenlarven door de hogeretemperatuur al een ontwikkelingsstadium verder zijn.
Bestand zijn tegen weersextremen vereist dat soorten na een verstoring niet sterk in aantal achteruitgaan en dat de aantallen snel terugkeren op het niveau van vóór het extreem. Dat kan sneller in grote leefgebieden met veel natuur. En soorten moeten zich kunnen verplaatsen naar koelere leefgebieden wanneer de gemiddelde temperatuur blijft stijgen. Die verplaatsing gaat makkelijker wanneer leefgebieden niet te ver uit elkaar liggen.
Internationale verdragen vragen een inspanning om biodiversiteit te behouden. Voor een deel van de soorten wordt Nederland straks te warm. Door hun verplaatsing naar koelere leefgebieden in noordelijke streken te faciliteren - bijvoorbeeld door groene verbindingszones aan te leggen - kunnen we toch aan die biodiversiteitafspraken tegemoetkomen.
18/10/2011
IJsberen, maar ook vele andere dieren en planten worden kleiner door de impact van klimaatverandering op hun leefgebieden. Dat stellen wetenschappers in een artikel in The Nature Climate Change Journal. IJsberen krimpen bijvoorbeeld, omdat er steeds minder ijs is om op te leven. De wereldwijd stijgende temperaturen en veranderingen in het klimaat veroorzaken een domino-effect dat nu al invloed heeft op de groei van een groot aantal dieren- en plantsoorten. Dwerggroei komt steeds vaker voor, stellen de wetenschappers in hun artikel. Uiteindelijk kan dit ook het leven van de mens beïnvloeden. Wanneer een grote bron van voedsel - zoals vis - minder groeit in zowel omvang als hoeveelheid, kunnen minder mensen van deze voedselbron voorzien worden. Met als gevolg dat er voor zowel mens als dier minder variëteit in voedsel voorhanden is.
In de afgelopen eeuw zijn niet alleen ijsberen gekrompen. Ook padden, pimpelmezen, Soay schapen, edelherten en schildpadden zijn kleiner geworden dan ze ooit waren. 'De gevolgen van het krimp-effect zijn nog niet helemaal duidelijk, maar het kan verstrekkende gevolgen hebben voor de biodiversiteit en de mensheid', aldus David Bickford en Jennifer Sheridan van de Nationale Universiteit van Singapore.
Omdat de recente klimaatverandering waarschijnlijk sneller is dan vroegere veranderingen in het klimaat, kunnen veel soorten niet snel genoeg reageren en zich aanpassen. Dit houdt in dat dieren- en plantensoorten kunnen uitsterven'.Een groot probleem is dat niet alle planten en dieren in hetzelfde tempo krimpen, waardoor ecosystemen uit balans raken. Verminderde voedselvoorraden hebben tot gevolg dat dieren aan top van de voedselketen - inclusief de mens - kleiner zullen worden. Ze krijgen ook minder nakomelingen en zijn vatbaarder voor ziekten.
In de afgelopen eeuw is de gemiddelde temperatuur wereldwijd met 1 graad Celsius gestegen. Sommige klimaatdeskundigen geven aan dat dit 7 graden Celsius zou kunnen worden in het jaar 2100. Fossielen van zo'n 55 miljoen jaar geleden tonen aan dat bij het stijgen van de temperaturen toen, ongewervelde dieren zoals kevers, bijen en mieren zo'n 50 tot 75 procent kleiner werden. Voor andere diersoorten, zoals eekhoorns en ratten, geldt ook dat ze gekrompen zijn tijdens eerdere perioden van klimaatverandering.Experimenteel onderzoek nu suggereert dat voor elke graad dat het warmer wordt planten tussen de 3 en 17 procent krimpen en vissen zes tot 22 procent.
Bron VWK.
01/12/2011
In Noordrijn-Westfalen is nog maar een kwart van de bomen gezond. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van het milieuministerie van de Duitse deelstaat. Sinds het begin van het onderzoek in 1985, toen 65 procent van de bomen nog gezond was, is de toestand van bomen nog net zo slecht geweest. Voorla bossen met beuk en grove den staan er zeer slecht voor. Alleen met de eik gaat het nog redelijk.
Volgens het ministerie moet de oorzaak worden gezocht in klimaatverandering, die dit jaar tot uitdrukking kwam in lange perioden met extreme droogte.